Hilversum door de jaren heen: 1954-1967


Het nieuwe stationsgebouw Hilversum-Oost

'Het nieuwe stationsgebouw Hilversum-Oost'. Artikel uit het blad Nieuw Spoor, juni 1954. Het gebouwtje, een ontwerp van K. van der Gaast, is in 2007 gesloopt. Zie ook Hilversum in vroeger tijden (deel 1) en Ombouw Hilversum (deel 22).


Nieuwe wachtkamer te Hilversum

“De Nederlandsche Spoorwegen hebben besloten tot de bouw van een eenvoudige wachtkamer op het 2e perron van Hilversum. Deze wachtkamer, die tussen de goederenlift en de versnaperingskiosk en aansluitend aan deze laatste wordt gebouwd, zal 19 meter lang en 2,75 meter breed zijn. Het gebouwtje zal uit hout en glas worden opgetrokken. In het interieur zullen tegen de beide lange zijwanden wandvaste tafels en banken, plaats biedend aan in totaal 36 personen, worden aangebracht. De vloer van de wachtkamer zal bestaan uit tegels. De toegangen zijn geprojecteerd aan beide uiteinden van het langwerpige gebouwtje. De perronbank tussen de kiosk en de goederenlift zal worden verplaatst in de richting van de tunnel. Het ligt in de bedoeling binnen afzienbare tijd met de bouw van de wachtkamer te beginnen en deze voor de aanstaande winter te voltooien”. (Spoor- en Tramwegen, 1 april 1954)

Het geheel was een ontwerp van Ir. K. van der Gaast die “een modern interieur heeft doen inrichten”. Tegelijk met de indienststelling van de wachtkamer werd ook de overkapping van het tweede perron geheel vernieuwd en “zijn de opstallen op dit perron in moderne en frisse kleuren geschilderd”.


'Nieuwe wachtkamer te Hilversum'. Artikel uit het blad Nieuw Spoor, november 1954. K. van der Gaast tekende ook voor de nieuwe wachtkamer op het tweede perron van Hilversum. Je kon daar zitten alsof je al in de trein zat, en een sigaartje opsteken was ook geen probleem.


Wachten anno 1954 en 2016

In 1954 verrees op het tweede perron van Hilversum een nieuwe wachtkamer, naar een ontwerp van K. van der Gaast. Als wachtende kreeg je daar al een beetje het gevoel dat je in een trein zat. Het opsteken van een sigaar was in die dagen ook nog geen probleem. Foto uit Nieuw Spoor, november 1954. Deze wachtkamer is inmiddels vervangen door een wat zakelijker vormgegeven exemplaar (foto 1 juni 2016).Monumentale kunst in stations van K. van der Gaast

Tijdens de tweede helft van de Wederopbouw, toen de oorlogsschade was hersteld, kwam er ruimte voor vernieuwing en experiment in architectuur en kunst. Dit sloot aan bij de moderne uitstraling waarnaar de Nederlandse Spoorwegen streefden. De jonge spoorwegarchitect Koen van der Gaast introduceerde een nieuw soort stations met expressieve vormen en eigentijds materiaalgebruik. In de stations van de wederopbouw was een belangrijke rol weggelegd voor monumentale kunst: grootse kunstwerken die onlosmakelijk met de architectuur verbonden waren. Reliëfs, ramen en mozaïeken verbeeldden komende en gaande reizigers. Lees het artikel in retours.Hilversum 1957. Een treinstel mat.'46, als leeg materieel rijdend richting Amsterdam, gadegeslagen door wachtenden voor de grote spoorbomen. Rechts de woning van de stationschef. Foto Emile Albers.


Hilversum 1958. Stationsplein. Links het voortuintje van de stationschef. Foto Emile Albers.


Hilversum, 1962. In de stromende regen bij de uitgang van het station wachten op de bus. Foto Emile Albers.


 

Hilversum, 25 juli 1958. Post III lag in de splitsing van de spoorlijnen naar Amersfoort en Utrecht. Tweede foto: de bediende overweg Larenseweg/Stationsstraat (ook wel Laarderweg genoemd) met post Ldw (Laarderweg), de voetgangersspoorbrug en op de achtergrond de nieuwe stationsuitgang oostzijde. Foto's Kees van de Meene.


 

Hilversum, 25 juli 1958. Rechts de nieuwe post T in aanbouw, gefotografeerd vanaf de voetgangersbrug. Links in de achtergrond post I. Foto Kees van de Meene. Tweede foto: post I bij de overweg Hooge Laarderweg, vermoedelijk winter 1958/1959. De ahob-installatie is reeds geplaatst, maar staat nog ingepakt. Foto collectie Edward Bary.Anno 1959

Geen ondergrondse spoorlijn, wel een busstation

In de rij van forensengemeenten neemt de Radiostad een belangrijke plaats in. Dat Hilversums vroede vaderen deze belangrijkheid ten aanzien van de spoorwegen metterdaad tot uitdrukking willen zien gebracht, daarvan leverde het geruime tijd terug geopperde, vele miljoenen vergende denkbeeld van een ondergrondse spoorlijn een sprekend bewijs. Een verwezenlijking van dit plan is echter niet aanstaande en Hilversum doet het thans dus wat kalmer aan. Het interieur van het stationsgebouw is met de ingebruikneming van de nieuwe stationsrestauratie aangepast aan de eisen van de tijd en de treinreizigers bewijzen dagelijks met de moderne wachtkamers in hun nopjes te zijn. Los van de nog steeds als hartewens gekoesterde gedachte aan een metro-achtige spoorlijn, overweegt de gemeente thans de aanleg van een busstation op een terrein dat nu nog wordt ingenomen door de stationsrijwielstalling en een aantal huizen, die het stationsplein het recht tot deze benaming ontnemen. Over de bijzonderheden van het door B. en W. voorgestelde plan is overleg gaande.

Automatisering voltooid

Vrijdag 26 juni 1959 werd de laatste overweg, uitgerust met automatische halve overwegbomen, in dienst gesteld. Het betrof de overweg in de Oosterengweg in de spoorlijn Amersfoort-Hilversum. Reeds eerder kregen de overwegen in de Hoge Larenseweg in de lijn naar Amsterdam en die in de Oude Amersfoortseweg en de Soestdijkerstraatweg, beide in de lijn naar Utrecht, automatisch bediende halve bomen, terwijl de drukke (en brede: vier sporen) overweg nabij het station werd uitgerust met elektrisch bediende bomen, die vanuit de NX-post worden bediend.

Passages uit het tijdschrift Spoor- en Tramwegen, 1959Treindienstleider Bert van Ommeren achter de knoppen van het NX-bedieningstoestel van post T. Edward Bary maakte deze foto op 18 oktober 1964. Deze NX-post heeft dienst­gedaan van 2 maart 1959 tot 16 december 1996. Sindsdien vindt de bediening plaats vanuit Amersfoort.Edward Bary maakte in augustus 1963 deze foto's van de voetgangersbrug. De brug is in 1910 in gebruik genomen. In verband met de elektrificatie in 1946 moest de brug toen één meter omhoog worden gebracht. Een belangrijk nadeel van de brug was het windscherm, waardoor je nauwelijks zicht had op wat er aan de perronkant van het emplacement gebeurde.

   

 

Edward Bary fotografeerde ook de sloop van de brug. De trappen aan de stationszijde waren in het najaar van 1964 al verdwenen, evenals de stationskapper onder de brug. Aan de brug waren de uitrijseinen 16 en 18 bevestigd. Die moesten natuurlijk worden vervangen. De nieuwe seinen waren in februari 1965 nog niet in gebruik, getuige de witte kruisen.


Perronkaart Hilversum, 11 juli 1967. De ingangscontrole op dit station was al afgeschaft, maar bij wijze van souvenir kon ik nog wel een perronkaartje kopen.


 

Hilversum, 11 juli 1967. Loc 1208 met een trein naar Amsterdam.


 

Hilversum, 11 juli 1967. Loc 1126 met een ertstrein. In het gebouw links bevindt zich de fietsenstalling en een ruimte voor de PTT; op het perron staan enkele postkarren. In de achtergrond het gebouw van Gooitax. Tweede foto: treinstel 352 in een trein naar Amsterdam.


 

De overweg in de Hooge Laarderweg, de "kleine spoorbomen" in de Hilversumse volksmond. De "grote spoorbomen" liggen vlak bij het station. Bovenste foto: 21 augustus 1967. Treinstel 604 als stoptrein Utrecht-Amsterdam. De trein is in Hilversum op spoor 1 gestopt, en loopt nu via de overloopwissels naar het rechterspoor (foto Adriaan Pothuizen). De zwart-witfoto is gemaakt op 23 oktober 1968. Treinstel 803 (mat.'40) loopt als spitstrein binnen uit Amsterdam (foto Nico Spilt). De kleurenfoto rechtsonder is in 2003 gemaakt door Rienk Nauta. Onder de voorste wissels lag vroeger een voetgangerstunnel. Toen de handbediende overweg werd vervangen door een ahob, is deze tunnel dichtgemaakt.


Het netnummer van Hilversum

Hilversum, omstreeks 1960. Een vrachtwagen van transport- en verhuisbedrijf J. de Jong. Dit bedrijf was gevestigd vlak bij de kleine spoorbomen. Zie deel 10 van het thema Hilversum in vroeger tijden. De vrachtwagen is een Daf, kenteken TB-99-76. Het telefoonnummer van De Jong was 46300; het netnummer van Hilversum hoefde er kennelijk niet op van dit internationaal opererende bedrijf, maar dat was in die tijd 02950. Zie ook de foto hieronder. Collectie Pot Verhuizingen.

Hilversum, 1967. Mijn moeder aan de telefoon. Het nummer was aanvankelijk 02950-16028. In 1967 werd het netnummer van Hilversum gewijzigd in 02150. Omdat er vanwege televisieshows steeds meer vanuit het hele land gebeld werd met de studio's, veranderde men de 9 in een 1. De verbinding via de mechanische apparatuur in de centrales kwam daardoor sneller tot stand. Zie ook telefoneren in de jaren 50.


Meer foto's uit de jaren zestig:
vorige       start       omhoog