Hilversum door de jaren heen: vanaf 2000


Hilversum, 18 maart 2000. Dick van Aggelen fotografeerde een dieselloc die liever als stoomloc was geboren...


Hilversum, 13 april 2000. Tegenover van het huis van Dick van Aggelen ontspoorde rond 18.30 uur een vuilnistrein, bijna op het dak van de Beatrixtunnel. Dick hoort de klap nog.


 

Hilversum, 18 april 2001. Loc 1701 duwt een dubbeldekker van Amsterdam naar Amersfoort. Rechts een trein naar Utrecht. Tweede foto: Hilversum, 18 september 2001. Loc 241 449 met trein uit Beverwijk.


Sprinter 2893 nadert Hilversum Sportpark, 28 mei 2002.


 

Hilversum Sportpark, 28 mei 2002. Loc 241 449 met een trein van Beverwijk naar Duitsland. De trein nadert de eerste betonnen bovenleidingportalen van de lijn tussen Hilversum en Utrecht.


Hilversum, 24 mei 2003. Van links naar rechts loc 241 697 met een Hoogovenstrein richting Utrecht, een stoptrein naar Amsterdam en een internationale trein getrokken door loc 1833 richting Amersfoort. (fotomontage)


Hilversum, 24 mei 2003. Loc 52 8139 van de VSM is met de Grachten-Express op weg van Bad Laer naar Amsterdam. De trein reed via Lengerich, IbbenbŁren en Rheine, en zou 's avonds weer terugkeren. Behalve uit enige moderne rijtuigen bestond de trein uit een flinke sleep oudere rijtuigen, waaronder een aantal tweeassige "Donderbussen".


Hilversum, 3 september 2003. Loc PB 19 met een keteltrein richting Amsterdam.


 

Hilversum, 6 september 2003. Treinstel 27 wordt overgebracht van het Spoorwegmuseum naar een loods in Blerick. Het wordt gesleept door twee naoorlogse dieseldrieeŽn. Naast het nieuwe stationsgebouw is een paar jaar later nog een groot kantoorgebouw neergezet, links in de achtergrond op de tweede foto. Dit gebouw is in gebruik bij de NOT/Teleac. Op de voorgrond museumtreinstel 273.


 

Hilversum, 9 augustus 2004. Met een rit van Zwolle naar Amsterdam en terug naar Amersfoort werd Olympisch treinstel 4241 officieel gepresenteerd. Op de zijwand staat "Wij wensen onze Olympische sporters veel succes in Athene!". Op de tweede foto loc 6408 met een rij platte wagens uit Amersfoort.


 

Hilversum, 10 september 1971 en 23 oktober 2004. In 1971 was loc 011 062 twee dagen in Nederland om ritten voor de jubilerende NVBS te rijden. Op 10 september werd de loc achter een 2200 overgebracht naar Amsterdam. Het koppel is hier gefotografeerd tijdens een nachtelijke stop in Hilversum. Bij vertrek gaf de Duitse machinist stoom; nog nooit zal een 2200 zo snel hebben opgetrokken! DrieŽndertig jaar later, op 23 oktober 2004, reed over hetzelfde spoor opnieuw een loc van deze serie voorbij. Dit keer de 01 1102, gestoken in de stroomlijnbekleding die een deel van de serie 01.10 (en 03.10) aanvankelijk had. De trein is met een Duits gezelschap op weg van Hannover naar Amsterdam. Zie een gestrande stroomlijnloc.


Amersfoort, 10 juni 2007. Vijf keer loc 6612 van ERS Railways. Vier keer op de monitoren die verbonden zijn met de camera's bij de overweg bij station Hilversum, en ťťn keer door de ramen van post Amersfoort. Dit is dus een fotomontage, want de trein reed eerst door Amersfoort en een minuut of 20 later door Hilversum. De loc trekt trein 42374. Dit is de zogeheten "Melnik-shuttle" die bij Bentheim ons land binnenkomt en naar de Maasvlakte rijdt.

Hilversum, 25 oktober 2007. Enkele maanden voor de sloop van Post T was ik in de gelegenheid om een bezoek aan dit gebouw te brengen. Het NX-bedieningspaneel was al verdwenen (dat is naar het Spoorwegmuseum gegaan), maar de knoppenkast van de "grote spoorbomen" stond er nog. Sterker: dat was nog steeds bedrijfsvaardig. Normaal werden de spoorbomen bediend vanuit Amersfoort, maar mocht het om een of andere reden nodig zijn, dan kon de bediening ook lokaal plaatsvinden. Zie ook het thema Overwegen.

Hilversum, 25 oktober 2007. Een verkeersregelaar maant een nieuwsgierige fotograaf tot doorlopen. Omdat de overweg sinds begin september was gehalveerd, kreeg de overwegbewaking in Amersfoort assistentie van verkeersregelaars ter plaatse. Een week na het maken van deze foto ging de overweg definitief dicht.


Hilversum, 20 oktober 2007. Dit is een van de plaatsen uit het prille begin van mijn spoorwegbelangstelling: de voetgangerstunnel van station Hilversum. Tot ongeveer 1965 stonden iets verderop in de tunnel de hokjes van de kaartjescontrole. Daar moest je je treinkaartje, of als je dat niet had je perronkaartje, laten zien. De tunnel is in 1931 aangelegd en liep toen van het eerste naar het tweede perron. In 1954 is de tunnel doorgetrokken naar het Oosterspoorplein, waar toen een tweede stationsingang, met loketten, was gebouwd. Ik sta hier in het jongste gedeelte van de tunnel. Sinds 3 november 2007 is de tunnel gesloten voor het publiek. Dat mag nu gebruik maken van de nieuwe tunnel onder het station. De oude tunnel wordt omgebouwd tot technische ruimte.

Perronkaart Hilversum, 11 juli 1967. De ingangscontrole op dit station was al afgeschaft, maar bij wijze van souvenier kon ik nog wel een perronkaartje kopen. Deze investering van 25 cent legde de basis voor mijn collectie spoorkaartjes. Nou ja collectie: meer een grote doos ongesorteerd.


Hilversum vanuit de hoogte

Hilversum, 5 mei 2013. Stationsomgeving gezien vanuit een zestig meter hoge kermisattractie. Met doodsverachting gefotografeerd door Henk Koster. Meer luchtfoto's van Hilversum en andere plaatsen.


Hilversum, 22 april 2018. Deze keer liet onze speciale correspondent zich 80 meter omhoog hijsen om een foto te kunnen maken van het station en omgeving. Het bruine GAK-gebouw tegenover het station wordt over enkele maanden gesloopt. Er komt een nieuw stationsplein met nieuwbouw en een betere verbinding met het centrum. Hilversum blijft voortdurend in beweging! Foto's Henk Koster.


Een monument in Hilversum

door Henk Koster

Zomaar een monumentaal spoorlijntje, ergens in Hilversum. Het is erg kort, maar dat geeft niet. Spoorlijntjes beginnen ergens en ze eindigen ook ergens. Dat hoort zo. Mooi dat ervoor gezorgd is dat het nog ergens op lijkt. Dat het er een beetje realistisch uitziet. De rails eindigt netjes gelijk, want die denkbeeldige trein mag natuurlijk niet ontsporen. De bomen staan ver genoeg van het spoor af. Die denkbeeldige trein moet er toch langs kunnen? Dit is een prachtig monument. Daar kan je naar kijken als je op een van die mooie bankjes zit. Het wordt ook goed onderhouden. Want wat heb je eraan als je dit monument niet meer kan zien omdat het onder het gras verdwenen is? Foto en tekst: Henk Koster, juli 2015.


Madurodam, 22 april 2013. Het Hilversumse raadhuis is al sinds 1956 in de miniatuurstad vertegenwoordigd. De huidige maquette (onthuld op 31 augustus 2005) is het derde exemplaar. Het model is gemaakt van de kunststof cibatool; de twee voorgaande waren van hout, wat heel lang de traditie was in Madurodam. De bouwduur bedroeg ongeveer 6 maanden. De maquette heeft een afmeting van 5,6 meter bij 4,3 meter. De markante toren is 2,72 meter hoog.


Het oorspronkelijke ontwerp van Dudok voor het Hilversumse raadhuis. Zoals bekend mag in Hilversum alles maar een dubbeltje kosten, dus een Twin Towers aan de Koninginneweg zat er niet in. Gemiste kans!


Ontsporing in januari 2014

In een wisselstraat bij de 'kleine spoorbomen' ontspoorde op 15 januari 2014 een trein. Lees hier meer over.
vorige       start       omhoog