Jaap in actie in 2005


 

Schiedam Centrum, 5 januari 2005 en Voorschoten, 4 februari 2005 (bovenste foto). Motorrijtuig C9002 "Jaap" in actie op zijn oude stamlijn: de Oude Lijn. In januari en februari vonden diverse ritten plaats ten behoeve van instructie ET/BTS op station Schiedam voor het personeel van standplaats Haarlem. ET/BTS staat voor Electronic Ticketing - Beheerste Toegang Stations. In Nederland komen (volgens de toenmalige plannen) 120 BTS-stations. Die stations worden volledig afgesloten met poortjes die alleen opengaan met een geldige chipkaart. Op de andere stations komen alleen kaartlezers, waar je dan zelf in kan checken. Alle grote stations en veel stations in de Randstad worden afgesloten met BTS.


Utrecht Centraal, 8 maart 2005. Motorrijtuig C9002 "Jaap" reed een rondje door het land als "Zilveren Jos Express". Dit vanwege het 25-jarig jubileum van NS-machinist Jos Elissen. Het gezelschap moest in Utrecht 40 minuten wachten, maar gelukkig was er catering aan boord.


 

Op 11 maart 2005 bracht "Jaap" een restauratierijtuig over van Roosendaal naar het Spoorwegmuseum. Foto's door Huub van Meurs en Hans Zuyderduyn.


Leiden Centraal, 12 maart 2005. Een fraaie nachtopname van "Jaap", gemaakt door Dennis Revier.


Twee keer de Blokkendoostrein van het Spoorwegmuseum. Arnold de Vries fotografeerde de trein op 26 mei 2005 bij Eindhoven, komend uit het zuiden. Op 10 juli 2005 fotografeerde Leen Dortwegt de trein bij Moordrecht. Omdat het motorrijtuig van het museum defect was, kwam "Jaap" in actie. Blokkendozen zijn voorzien van normaal stoot- en trekwerk, en kunnen daarom makkelijk tot allerlei samenstellingen worden gecombineerd. Dit in tegenstelling tot stroomlijnmaterieel, dat als vaste treinstellen dienst doet.


 

Bilthoven, 8 juli 2005. De Willeke en Harry express. Willeke droeg een traditionele witte trouwjurk.


Haarlem, 16 september 2005. Motorrijtuig C9002 "Jaap" is de laatste tijd erg actief. Hier rijdt hij onder de kap van zijn thuisbasis Haarlem. Foto Patrick Esseling.


Bilthoven, 24 september 2005. Motorrijtuig "Jaap" met twee rijtuigen van de museumblokkendoos. Het motorrijtuig van het Spoorwegmuseum is nog steeds niet beschikbaar. Op de bovenste foto is de trein op weg naar Amersfoort, om kop te maken. De onderste foto is gemaakt toen de trein weer terugkeerde. Het sein staat op veilig, de trein zal via Utrecht Centraal en Den Bosch naar Maastricht rijden.


   

Hilversum Noord, 30 september 2005. Motorrijtuig C9002 tijdens een gezelschapsrit. Onderste foto's: Hilversum NOS, 9 oktober 1976. Loc 1004 met bijpassende rijtuigen plan D tijdens een NVBS-excursie.


Zie ook:
vorige       start       omhoog