Juni 2005


   

Utrecht Centraal, 2 juni 2005. Het spoor waarop mijn trein moest binnenkomen was geblokkeerd door een werktrein. Dat bood mij de kans om een paar Beaver-shots te maken. Het vertalen van een eenvoudig waarschuwingsbordje kan nog knap lastig zijn: "Oponthoud in het Gevaarberijk verboden." Het Duitse woord Aufenthalt kan zowel oponthoud als verblijf betekenen. In dit geval is natuurlijk het laatste bedoeld. En het woord Gevaarberijk is wel heel letterlijk uit het Duits overgenomen, inclusief de hoofdletter die we in het Nederlands niet schrijven bij zelfstandige naamwoorden. En toch ging de vertaler aan het eind van het woord weer twijfelen... of is het tweifelen? Dit waren een paar gedachten die door mij heen gingen toen ik op het perron stond. Plotseling begon het treintje te rijden, door een rood dwergsein. Ik heb geen klap gehoord, dus het is goed afgelopen. Even later kwam mijn trein binnen, die vijf minuten in de verte had staan wachten tot het spoor vrij was.


Coevorden, 4 juni 2005. Koploper 4241. Foto Fokko van der Laan.


Utrecht Centraal, 11 juni 2005. Remco van den Bosch heeft het begrepen: locomotieven horen blauw te zijn. Van boven naar beneden ACTS 1255, ACTS 5812 en ERS Railways 6609.


 

Utrecht, 14 juni 2005. Sinds vandaag kun je op dit station draadloos internetten, hoewel ik aan de demonstratie­computers nog wel allerlei draden zag zitten. Utrecht is ook een station waar je zo snel mogelijk weer vandaan wilt. Ik in elk geval wel, want ik moest naar een Belangrijke Vergadering in Rotterdam. Ik had uitgerekend dat ik bij Gouda een trein van de SSN zou kunnen ontmoeten, die op weg was naar de STAR in Groningen. Ik zat in een Plan T, een van de weinige materieeltypen waarvan de raampjes nog goed open kunnen. Bij veel treinen kunnen de ramen helemaal niet meer open. Of ze kunnen een klein stukje open, zodat je moet kiezen: of je hoofd naar buiten, of je camera. Enfin, qua foto zou het waarschijnlijk toch niks worden, en dat werd het ook niet. Klik hier voor meer foto's van de SSN op bezoek bij de STAR.


 

Utrecht, 15 juni 2005. De trein naar Enschede staat een beetje ongelukkig langs het perron, zodat de machinist vanuit zijn cabine het sein niet kan zien. Dan maar even naar buiten geklommen om te wachten tot het licht groen wordt. Op vrijdag 17 juni 2005 konden er in het hele land geen treinen rijden, vanwege een staking bij ProRail. Als de seinen en wissels niet worden bediend houdt het op. Op 16 juni, een dag voor de staking, liep op Utrecht Centraal een ploegje rond van de regionale televisie. "Wat vindt u van die staking meneer?" Boeiende televisie levert dit op...


Arnhem Goederen, 18 juni 2005. Joost de Grave fotografeerde een vreselijk vieze Railion 266 453.


Bilthoven, 20 juni 2005, 7.14 uur. Blokkendoostrein van het Spoorwegmuseum op weg naar Amersfoort, voorafgaand aan een rondrit.


Bilthoven, 20 juni 2005, 15.03 uur. SSN-locs 65 018 en 023 023 keren met twee uur vertraging terug naar Rotterdam, na een bezoek aan de STAR.


Bilthoven, 20 juni 2005. Dubbeldeks Plan V op weg naar Amersfoort. Meer constructies.


"Ik ben een anonieme bezoeker die iedere dag even op uw site kijkt. Ik ben 12 jaar en helemaal gek van treinen, vooral van mat 64. Daar dit materieel straks gaat verdwijnen maak ik er nu foto's van. Ik zou het leuk vinden als u een foto van mij op uw site zet. Op de foto zijn twee treinstellen plan v te zien als stoptrein naar Rhenen bij de nadering van station Bunnik. De nummers en de datum weet ik helaas niet meer." (Mail van 24 juni 2005)


Nabij Alphen a/d Rijn, 28 juni 2005. Lightrailstellen 6101 en 6103 op weg naar Gouda. Foto Felix Parmentier.
vorige       start       omhoog