December 2005


Moordrecht, 3 december 2005. IRM 9525 gefotografeerd door Johannes Hanno v/d Heijden.


Alphen a/d Rijn, 4 december 2005. VIRM 9514 is een ongebruikelijke gast op dit station, net als de route die deze trein aflegt. Wegens werkzaamheden was er geen treinverkeer mogelijk tussen Woerden en Gouda. De treinen uit Arnhem reden vanaf Woerden via Alphen naar Leiden. Het stationsgebouw van Alphen wordt overigens met sloop bedreigd. Foto Felix Parmentier.


Woerden, 10 december 2005. Minister Karla Peijs in actie op een pomplorrie, bij de officiële ingebruikname van het viersporige traject tussen Harmelen en Woeren. Let op de sticker "I love Betuweroute". Op de pomplorrie staan Rick Dijkstra (rechts) en Martijn Smits van de VSM. De foto is toegestuurd door Dolf Dijkstra.


 

Foto's boven: Zwolle, 10 december 2005. Vandaag deden voor het laatst Railhoppers dienst tussen Zwolle en Emmen. Met ingang van de nieuwe dienstregeling worden ze vervangen door Plan V. Op treinstel 964 wordt hier door middel van plakletters aandacht aan besteed. De Railhoppers 2106 en 2105 worden in de mist weggerangeerd, terwijl de frontseinen nog branden.

Foto hiernaast: Zutphen, 10 december 2005. Treinstel 3443 met 'Regions' bestickering als stoptrein naar Apeldoorn. Foto's Stefan van de Werken.


Duivendrecht, december 2005. Een lichtsein bestemd voor trajecten waarop in de toekomst het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS/ETCS zal worden toegepast. Een onderdeel van dit systeem heeft betrekking op de signalering, zowel naast de baan als in de cabine. Er wordt niet meer gewerkt met vaste seinen langs de baan, waarbij tussen twee treinen altijd een leeg blok moet zijn, maar met signaleringen in de cabine, waarbij het systeem automatisch berekent wat de veilige afstand tussen twee treinen is. Hierdoor kan de capaciteit van het baanvak veel beter worden benut. Wanneer dit systeem in werking is, hebben de seinen langs de baan geen functie en zijn dan gedoofd. Om duidelijk te maken dat er geen sprake is van een seinstoring, brandt in dat geval een verticale rij witte lampen in het sein. Het sein op deze foto is nog niet in gebruik, vandaar het witte kruis. Foto Bart Gerritsen.

  


De afstandsbediening

Op station Bilthoven hangt een informatiescherm. Dat is een gewone televisie die op Teletekst 751 staat ingesteld.

In november 2005 stond de tv al een week of wat op stand-by. Ik bel daarom maar eens het nummer van de "stationsmanager". Ik verwacht een eindeloos keuzemenu, gevolgd door een irritant wachtmuziekje, maar tot mijn verbazing wordt de telefoon na één keer overgaan al opgenomen. Door de stationsmanager! Die weet echter niks van een tv-toestel met Teletekst in Bilthoven, dus zo vaak komt hij daar nu ook weer niet. Maar zodra hij weet waar ik het over heb verwijst hij me naar de Wizzl, want dat is de eigenaar van het toestel.

Het winkelpersoneel blijkt over een afstandsbediening te beschikken, maar het lukt de mevrouw niet om het toestel weer aan de praat te krijgen. Ze kent mij wel en ze herinnert zich ook dat ik het toestel een jaar geleden al een keer met mijn eigen afstandsbediening heb aangezet.

Een paar dagen later neem ik de afstandsbediening van mijn eigen tv mee naar het station. En nu lukt het wel! Je moet de afstandsbediening vlak bij het toestel houden. Het toestel schakelt vanzelf door naar Teletekstpagina 751. Het is dus niet meer mogelijk om gezellig een tv-kanaal op te zetten terwijl je op de trein staat te wachten.

Het toestel staat de volgende dag weer op stand-by. Dit heeft zich een paar keer herhaald, totdat ik er genoeg van kreeg. Geen Teletekstinformatie meer voor de treinreizigers in Bilthoven.

Klik hier voor een uitgebreide versie van dit verhaal en voor meer Teletekstperikelen.

(25 december 2005)


Geldermalsen, 30 december 2005. Loc 1312 met daarachter een rijtuig Plan W, een Strukton-kraan en loc 1302 met sluitborden. Het materieel, eigendom van het Spoorwegmuseum, is op weg van Blerick naar Onnen. De kraan is bestemd voor de STAR. Foto Hugo Richter.


Baarn, 18 december 2005. Na het passeren van SSN-loc 01 1075 was het "Ravijn" bij Baarn minutenlang gevuld met stoom. In 2005 reed de SSN diverse ritten. Bekijk het overzicht.


Jaaroverzicht 2005. Dvd uitgegeven door NS Reizigers, december 2005. Terugblik op het jaar 2005, Onderwerpen zijn onder andere het nieuwe boetebeleid, Sail 2005, de lijn Zutphen-Apeldoorn. Presentatie Pieter Jan Hagens. Met een bijdrage van Dominee "kent u die uitdrukking" Gremdaat. Interviews, filmpjes. Speelduur 38 minuten.
vorige       start       omhoog