Augustus 2006


Beekbergen, 3 augustus 2006. Bij de VSM wordt hard gewerkt aan het opknappen van loc 23 076. Foto Jakop de Bruin.

De tender lijkt er klaar voor te zijn om weer aan de loc te worden gekoppeld. Dat gebeurt met drie zware stangen. De middelste stang loopt onder de tender door naar de treinkoppeling aan de andere kant. De trekkracht van de loc wordt op deze manier rechtstreeks op de trein overgebracht, in plaats van via de tender te lopen.

De tender is zodanig ontworpen dat de loc snel achteruit kan rijden. Men hoopte op 110 km/uur, net zo snel als vooruit, maar in de praktijk is 85 km/uur toegestaan. Snel genoeg om dienst te doen op nevenlijnen, zonder de loc te hoeven keren. Ook heeft men duidelijk aandacht besteed aan het tochtvrij houden van de machinistencabine: zie de rubber vouwbalg.

Meer Baureihe 23. Meer over tenders.


Op 5 augustus 2006 vonden er opnamen plaats voor een instructiefilm in de nieuwe, nog niet in dienst zijnde tunnelbak bij Abcoude. Deze film wordt als instructiemateriaal vertoond aan treinpersoneel. Hierdoor weten ze waar de vluchtwegen zijn en wat ze kunnen verwachten. Het treinstel is de 115 van de HIJSM. De man bij de rode vlag is bezig met het kortsluiten van de sporen. Foto's Patrick Esseling.


Mantgum, 5 augustus 2006. Binnenkort komt de eerste Stadler GTW van Arriva in dienst. Het begin van het einde van de Wadlopers. Op 5 augustus reden voor het laatst extra lange treinen van vijf bakken naar Stavoren, in verband met het SkŻtsejesilen. Hier loopt zo'n trein binnen op het kruisingsstation Mantgum. Foto Wim Hoekema.


 

Bunnik, 7 augustus 2006. Theorie en praktijk.


Utrecht Centraal, 8 augustus 2006. In een van de voetgangerstunnels wordt aandacht besteed aan drie Utrechtse bezienswaardigheden: het Nederlands Filmfestival, de Oude Gracht en het Spoorwegmuseum. De kop in het midden is die van paus Adrianus VI, afkomstig uit Utrecht, de enige Nederlandse paus die er ooit is geweest, en dat dan ook nog maar heel kort: van 1522 tot 1523. Snel een foto gemaakt voordat graffiteurs denken het kunstwerk nog mooier te moeten maken.


Bunnik (km 42,5), 8 augustus 2006. Loc R4C 2003 met European Bulls-logo, een G2000 met brede cabines, is met containertrein 40027 op weg naar Emmerich. Op de voorgrond mijn tijdelijke uitkijkpost. De tuin moeten we nog helemaal naar onze smaak inrichten.


Woerden, 8 augustus 2006. Een keteltrein getrokken door een Vossloh/MaK G2000 van Veolia op weg naar Bentheim. De loc rijdt rond zonder locnummer. Er is wel een fabrieksnummer bekend: 1001042.


Leeuwarden, 10 augustus 2006. Nachtelijke proefritten met de Stadler GTW 10 310 van Arriva. Dit is een Gelenktriebwagen van het type 2/8, dat wil zeggen dat 2 van de 8 assen zijn aangedreven. De aandrijving vindt plaats door een korte, twee-assige motorwagen. Hieraan zijn de andere rijtuigen, die elk maar ťťn draaistel hebben, gekoppeld. De as-opstelling van de 2/8 is dus 2'+Bo+2'+2'. Stadler levert ook andere combinaties, zowel voor diesel- als voor elektrisch bedrijf. Foto Wim Hoekema.


Utrecht Centraal, 11 augustus 2006. Trein 3552 op spoor 9. De reizigers kunnen er op vertrouwen dat ze vlug en veilig in Schiphol aankomen. Achter de stuurtafel zit Jan-Willem Sorber, mcn te Ehv, die nog even naar de fotograaf zwaait.


 

Utrecht Centraal, 11 augustus 2006. Motorrijtuig DE1 41 van het Spoorwegmuseum komt uit de loods Utdd en maakt kop op spoor 10 om zijn reis voort te zetten naar de werkplaats Aswplz. Daar zal het motorrijtuig enig onderhoud ondergaan. Rechts op de tweede foto staat intercity 557 naar Groningen, links intercity 12557 naar Leeuwarden die regulier wordt gereden met drie stellen plan V (!).


Nijmegen, 13 augustus 2006. Terzijde gestelde locomotoren 214, 247, 327 en 231.


Bij Venlo, 13 augustus 2006. DE1 41 met Pec 902 op weg naar de NSM-loods in Blerick. Hier zal het gestroomlijnde postrijtuig, voorzien van het oorspronkelijke nummer P8502, worden opgeborgen. Deze postrijtuigen waren primair bestemd voor gebruik in elektrische treinen. Ze konden ook dienst doen achter dieseltreinstellen, maar dit kwam in de praktijk weinig voor. De deuk boven de koppelingen stamt uit de tijd dat de dieseltreinstellen (DE3) nog een ander type koppeling hadden dan de Scharfenbergkoppeling van de elektrische treinstellen. De postrijtuigen hadden toen een koppeling waarvan een deel omhoog geklapt kon worden. Nadat de DE3'en een andere koppeling hadden gekregen, verviel deze constructie. De later gebouwde postrijtuigen misten dan ook de deuk boven de koppeling. Achter een DE1 of DE2 zullen de gestroomlijnde postrijtuigen nooit in de normale dienst te zien zijn geweest, maar deze combinatie levert wel mooie plaatjes op. Foto's Arne Vermeulen


Venlo, 13 augustus 2006. Loc 115 336 van DB Autozug. Deze heeft een autoslaaptrein in Venlo bezorgd, die door een Nederlands e-loc naar 's Hertogenbosch zal worden gebracht. DB Autozug bezit verschillende locs van de uit de jaren vijftig stammende sneltreinseries E10 (vanaf 1968 110) en E10.12 (vanaf 1968 112, vanaf 1989 113). Om de locs van DB Autozug administratief te onderscheiden van de andere, hebben ze nummers in de serie 115 gekregen. De loc op deze foto is dus de vroegere E10 336. Dit is een zogeheten "BŁgelfalten" E10: de neus heeft de vorm van een met een strijkbout (BŁgel) gemaakte vouw (Falten). Oudere locs van deze serie hebben een platte neus, zoals de mode uit die tijd voorschreef (zie de NS 1100 en 1300).

Andere familieleden van de E10 zijn de goederentreinloc E40 (vanaf 1968 140, met elektrische rem 139), een loc voor regionale treinen E41 (vanaf 1968 141) en de zware goederentreinloc E50 (vanaf 1968 150). Een snellere variant van de E10, die E01 zou moeten heten, is nooit gebouwd. Wel is er een subserie E10.12 gebouwd, locs die door een andere tandwieloverbrenging sneller konden rijden. Deze waren geschilderd in TEE-kleuren, terwijl de E10 blauw was en de andere locs groen. De locs van deze series zijn eenheidslocomotieven: veel onderdelen kunnen onderling worden uitgewisseld. De E40 is, op de tandwieloverbrenging na, vrijwel identiek aan de E10. Een ander verschil is het ontbreken van een elektrische rem bij een deel van de serie E40. De E41 heeft als bijzonderheid dat de schakelwals pneumatisch wordt bediend. Dit is goed te horen aan de knallen die uit het binnenste van de loc opklinken. De E50 heeft drieassige draaistellen, de andere locs hebben tweeassige draaistellen.


Kaldenkirchen en Venlo, 13 augustus 2006. Loc NE9 haalt haar halve neus op voor de klassieke schoonheid die zij in Kaldenkirchen voorbij rijdt. Maar tien minuten later zal ze stranden in Venlo, waar ik een paar uur later twee monteurs vergeefs in de weer zag de boel weer aan de praat te krijgen. Uiteindelijk moest de trein door een andere loc worden overgenomen. Loc 9 van de Neusser Eisenbahn is door de Rurtalbahn (RTB) gehuurd om de Linz-shuttles te trekken, treinen die jarenlang door ACTS werden gereden.


 

Helmond, 19 augustus 2006. Dit weekend was het "Jazz in Catstown". Bezoekers van dit jazzfestival kunnen zich met comfortabele treintjes laten vervoeren. Zie ook het thema Trein & bier. Foto's Arnold de Vries.


Amsterdam, 30 augustus 2005, achter het Olympisch Stadion. Erik Slingerland op zijn persoonlijke railvoertuig. Later heeft hij een professionele lichtgewicht tweezitter uit de USA laten overkomen, om te gebruiken voor het filmen van verlaten spoortrajecten.


Woerden, 24 augustus 2006. Om half tien 's ochtends reed loc 2006 van ERS Railways onder mij door met containertrein 42375 uit Rotterdam, op weg naar Melnik in TsjechiŽ. Zo'n drie uur later fotografeerde Manuel van der Wal deze trein bij Hengelo.


In het kader van de Heideweek pendelde er op 26 augustus 2006 een "authentieke" stoomtrein tussen Barneveld en Ede-Wageningen. Aldus de website. Het begrip "authentiek" lijkt wat vergezocht, voor twee Duitse VSM-locs op de Kippenlijn. Op deze foto de trein bij Ellecom, op weg naar Ede-Wageningen. Foto Bastin de Jager.


Heidekoningin Calluna L en Prinses Erica XXXI, www.heideweek.nl


Zwolle, 26 augustus 2006. Op 26 augustus 2006 was ik in de gelegenheid een kijkje te nemen bij het onlangs in Nederland teruggekeerde TEE-materieel. Ik lijk recht in de camera te kijken, maar ik had het niet door. Dus deze foto van Bastiaan Luytjes dingt mee naar de Spot the Webmaster Award. Het lijkt alsof ik een geel vestje in mijn handen heb, maar dat is niet zo. Ik gebruik nooit gele vestjes, want dan val je alleen maar op.

Vierdelig Nederlands/Zwitsers TEE-stel in zijn gloriejaren. Werkspoorfolder, collectie Nico Spilt.
Klik hier voor meer over deze treinstellen.
Ombouw Hilversum

Hilversum, 26 augustus 2006. Opnieuw vonden er omvangrijke werkzaamheden plaats in Hilversum. De goederendienst werd in dit weekend in beide richtingen over spoor 904 afgewikkeld, evenals de internationale treinen naar/van Berlijn. Foto Edward Bary. Zie deel 3 van het thema Ombouw Hilversum.Zie ook:
vorige       start       omhoog