Oktober 2006


Helmond 't Hout en Eindhoven, 1 oktober 2006. Motorrijtuig C9002 "Jaap" bracht met een goederenwagen (type Hbbins) materialen over van Haarlem naar Blerick. Dit doet denken aan de vroegere werkplaatskonvooien, die bijvoorbeeld werden gereden met een motorrijtuig van de vroegere ZHESM. Later werden ook motorpostrijtuigen voor dit soort transporten gebruikt. Foto's Arnold de Vries en Rob Quaedvlieg.


Rotterdam IJsselmonde, 3 oktober 2006. Loc 1255 van ACTS vertrekt met de verlate Coevorden-shuttle. Foto Rob van der Rest.


Echt, 3 oktober 2006. Defect lichtsein nummer 726. Het gele licht doet het niet. Kevin Evers, die deze foto's heeft gemaakt, heeft het defect diverse keren doorgegeven aan machinisten, conducteurs en aan de infozuil op het perron. Pas op 10 oktober was het sein weer in orde. Ach, veiligheid op het spoor, waarom zou je je daar druk om maken? Zie ook Treindienstleiders in actie.


Bosch en Duin, 3 oktober 2006. Dit vroegere motorrijtuig van de ZHESM heeft jarenlang dienst­gedaan als noodwoning. Inmiddels lijkt het deze functie opnieuw te vervullen. Helaas is de uiterlijke toestand er niet op vooruit gegaan.


Utrecht Centraal, 6 oktober 2006. Loc 203-2 "Jerry" van aannemer VolkerRail. Dit is een vroegere DR V100.


Utrecht Centraal, 6 oktober 2006. Motorpostrijtuig 3030 van aannemer BAM.


Hilversum, 7 oktober 2006. Mijn zus heeft sinds kort net als ik uitzicht op het spoor. Alleen staat er een beetje een boom in de weg. Loc 23 071 bij het vertrek naar Amsterdam. Foto Carina Spilt. Voor meer foto's en een filmpje zie Stoomritten in 2006.


Bunnik (km 42,5), 7 oktober 2006. De kolentreinen van Rotterdam naar Duitsland worden meestal gereden door diesellocomotieven. Vaak drie 6400'en in multiple, ook wel door een 232 of een Class 66 (266). Handig, want dan hoeven er bij de grens geen andere locs voor de trein te komen. Maar het blijft natuurlijk een beetje raar: diesellocs gebruiken als er bovenleiding hangt. Bij wijze van uitzondering, en dan nog in het donker, mag loc 1613 het eens met een lege kolentrein proberen. De foto is met flitslicht gemaakt om 21.45 uur.


Abcoude, 8 oktober 2006. Treinstel 4011 is de eerste Koploper waarvan de boegdeuren definitief zijn afgesloten. Ook de blauwe baan is van vorm veranderd, en de ramen lijken niet meer open te kunnen. De koersrollen zijn digitaal geworden. Nu nog een andere naam bedenken, want koplopen is er niet meer bij. Foto Pjort Schraal.


Hilversum-Sportpark, 18 oktober 2006. Trein passeert half openstaande spoorwegovergang. De trein rijdt langzaam en toetert. Maar er is geen politie in de buurt. Foto Joey Junge.


  

Sittard, 19 oktober 2006. Een trein laten rijden is één ding, een trein op de juiste plaats laten stoppen is een ander verhaal. Deze borden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat treinen op een gunstige manier langs het perron komen te staan. De machinist bepaalt aan de hand van het aantal "bakken" waaruit zijn trein bestaat bij welk bord hij moet stoppen. Meestal staat er maar één cijfer op zo'n bord, en dan is het dus makkelijk, maar in Sittard is wat meer denkwerk vereist. Witte cijfers op een blauwe ondergrond zijn bestemd voor treinen die over de volle lengte van het perron binnenkomen. Blauwe cijfers op een witte ondergrond zijn bestemd voor treinen die via een wisselstraat vanaf een ander spoor langs het perron binnenkomen. En soms staan er zelfs drie cijfers op één bord. Wat nu?

Sittard, 15 oktober 2006. En dan gaat het ondanks die cijferborden toch nog weleens mis. "Mind the gap", zoals ze in Londense metrostations omroepen. Foto Kevin Evers.


Zutphen, 16 oktober 2006. Een Talent van de Prignitzer Eisenbahn (Arriva) is te bezichtigen in het kader van het NVBS-jubileum. Vergelijk de vorm met die van de 50 jaar oudere Blauwe Engel.


Maastricht, 19 oktober 2006. Loc 1740 "Baarn", met een Hbbins en 1e klas ICR-rijtuig 10-70 377. Foto onder: later op de dag zag ik deze drie voertuigen in Sittard achter een vuilnistrein hangen.


Hilversum, 21 oktober 2006. Elke plaats in Het Gooi en omgeving heeft wel ergens een grote kei liggen. Amersfoort noemt zich zelfs heel brutaal de Keistad. Maar vlak de kei in Hilversum niet uit! Tijdens de werkzaamheden op het emplacement kwam er weer een flinke jongen naar boven. Foto Rienk Nauta.


Zevenaar, 22 oktober 2006. Loc 41 360 pendelde tussen Arnhem en Emmerich. Een motoragent vroeg aan de machinist van de R4C-locomotief links of de toegestroomde fotografen op het spoorterrein mochten komen. Dat mocht wel, als de agent het maar in de gaten hield. Waarop die agent zelf ook ging fotograferen. Foto Patrick A.


Hoogezand-Sappemeer, 25 oktober 2006. Stadler-treinstellen van Arriva, nummers 10228 en 10304 "Hans Alders". De nieuwe treinstellen zijn nog niet in dienst: de machinisten worden nu opgeleid. Foto Willem Ellens.


Roosendaal, 26 oktober 2006. Een van de in Railpro-kleuren gestoken Railion-locs. Dat is een aardigheidje, de locs zijn niet speciaal bestemd voor Railpro-treinen.


Roosendaal, 26 oktober 2006. NMBS-loc 2556. De NMBS-reeks 25.5 lijkt onverwoestbaar te zijn. In de jaren zeventig werden ze gebruikt voor het trekken en duwen van Beneluxtreinen, later heeft Lovers Rail er nog even mee gespeeld. Opvallend aan deze locs is dat ze maar één stroomafnemer hebben. Een verklaring die je vaak hoort is dat dat is om gewicht te besparen, vanwege de extra apparatuur die ze aan boord hebben om ook in Nederland te kunnen rijden. Maar hoe zwaar is een stroomafnemer (met bijbehorende compressor), vergeleken met het totale gewicht van zo'n locomotief? Straks gaan ze ons ook nog wijsmaken dat er alleen magere machinisten op mogen rijden!


Wildert, 26 oktober 2006. Wildert is een gehucht tussen Essen en Kalmthout. Een station is er niet, alleen twee perrons met wat wachthokjes. Zelfs geen kaartjesautomaat, maar in België kun je kaartjes nog gewoon bij de conducteur treinwachter kopen. De stoptrein Roosendaal-Antwerpen stopt er wel. Daarom is het vreemd dat je in Nederlandse automaten geen kaartjes naar Wildert kunt kopen. Ik moest dus een kaartje naar Kalmthout aanschaffen. Vijf kilometer te veel betaald, waar kan ik dat declareren?! Terwijl ik me dat afvroeg kwam loc 266 452 voorbij, een van de twee Class 66-locs die door Railion zijn geleast. De andere is 266 453. Dit zijn Duitse nummers, dus het cijfer achter het streepje is een controlecijfer. De loc rijdt richting Antwerpen, mogelijk om daar een Opeltrein voor Bochum (D) op te halen. Links in beeld een lichtsein met bijbehorende krokodil. Meer hierover in het thema Beveiliging bij de NMBS


Utrecht, 28 oktober 2006. Twee jaar geleden was de heer M. Weijers ook aanwezig op Eurospoor met zijn grote houten modellen. In die twee jaar heeft hij een nieuw model gebouwd: de Union Pacific X4015. Omdat hij toch bezig was, heeft hij meteen maar twee exemplaren gebouwd. Het ene exemplaar is blank gelakt, zoals zijn andere modellen, het andere exemplaar is volgens het voorbeeld beschilderd in zwart en zilver. Elke loc weegt 60 kilo. De locs worden aangedreven met touwkracht. Dat systeem is door de heer Weijers (links op de onderste foto) ontworpen. Dat bespaart hem het inbouwen van een motor in elke afzonderlijke loc. Voor meer zie Net echt.


Groningen, 29 oktober 2006. Treinstel 186 van de HSA tijdens een rondrit van de Friese Modelbaan Club, vlak voor het vertrek naar Leeuwarden gefotografeerd door Willem Ellens. De foto hieronder is door Dennis Revier gemaakt bij Mantgum.


Hoogezand-Sappemeer, 25 oktober 2006. Stadler-treinstellen van Arriva, nummers 10228 en 10304 "Hans Alders". De nieuwe treinstellen zijn nog niet in dienst: de machinisten worden nu opgeleid. Foto Willem Ellens.


Zoetermeer, Willem Dreeslaan, 28 oktober 2006. Testritten met de nieuwe Light Rail-stellen van RandstadRail. Inmiddels is de normale dienstregeling begonnen, op het Haagse gedeelte met wat horten en stoten, inclusief een ontsporing. Foto's Jan de Kroon.


Streekbusstation Utrecht, 28 oktober 2006. Billboard voor de film Zwartboek


Bunnik, 29 oktober 2006. Billboard bij de vroegere losplaats aan de Stationsweg.


Bunnik, 29 oktober 2006. Graantrein 60135 van Rail4Chem (R4C) op weg naar Duitsland. De locs zijn PB01 en PB05 en de machinist is Martijn Brand uit Barendrecht.


Fortis-Thalys

Thalys 4532, met Fortis-bestickering, reed tot eind oktober 2006 tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Tekening Fortis Communications.Panoramafoto van station Maastricht, 19 oktober 2006.


Zie ook:
vorige       start       omhoog