December 2006De nieuwe dienstregeling

Op 8 december 2006 ben ik door twee redacties opgebeld of ik op wilde treden in een radiouitzending over de nieuwe dienstregeling die op zondag 10 december zou ingaan. Ik krijg wel vaker dit soort verzoeken. Dat komt er van als je website hoog scoort in Google, maar aan radio- of tv-uitzendingen werk ik niet mee. Ik ben tegen tarief wel beschikbaar als tekstschrijver. In de nieuwe dienstregeling heb ik me trouwens nog niet echt verdiept. Ik heb natuurlijk wel het nieuwe spoorboekje gekocht, maar dat doe ik al veertig jaar.

Op maandag 11 december kon ik mijn eerste ervaring opdoen: een reis van Bunnik naar Rotterdam, in verband met een Belangrijke Vergadering. Voor de zekerheid een half uur extra gepland. Dat kwam goed uit, want de intercity die op tijd uit Utrecht vertrok, werd bij Harmelen ingehaald door een goederentrein, die de hele weg voor mijn trein bleef doorsukkelen. Tien minuten vertraging bij aankomst in Rotterdam. Maar dat lag dus niet aan de nieuwe dienstregeling, maar aan een suffende treindienstleider.Venlo, 1 december 2006. De eerste Wadloper is in Limburg gearriveerd. Het stel, de 3222 van NoordNed, kan wel een opknapbeurt gebruiken. Ook op motorisch is er het nodige te doen, omdat het stel te lang heeft stilgestaan. Wel heeft het even stationair proefgedraaid in Venlo. Let op de schorten onder de kop: aan de ene kant groen, aan de andere kant geel. Het stel staat hier ten behoeve van instructie aan machinisten van Veolia, dat de exploitatie op een aantal Limburgse lijnen gaat verzorgen. Foto's Kevin Evers.


Wenen, 5 december 2006. Treinstel 4011 en ÷BB-loc 2070 071 bij Rail Tec Arsenal (RTA). Het treinstel was daar om te worden blootgesteld aan allerlei tests in de zogeheten klimaatkamer. Daar kunnen alle weer- en windomstandigheden worden nagebootst die zich in de praktijk voor kunnen doen. De klimaatkamer is in 1961 in gebruik genomen en heeft onder andere veel NS-materieel op bezoek gehad. Foto DaniŽl Friederichs.


Vechten, 9 december 2006. Een stilstaande goederentrein zorgde zaterdagmorgen vanaf 09:15 voor oponthoud bij de spoorwegovergangen Vechten en station Bunnik. Een goederentrein met circa vijftig containers op weg naar Arnhem kwam tot stilstand voor station Bunnik, de locomotief liet het verder afweten. De trein zorgde ervoor dat de spoorbomen in de Groeneweg dichtgingen. Een passagierstrein erachter blokkeerde vervolgens de overgang bij Vechten. Nadat deze laatste trein was teruggekeerd naar Utrecht kon een locomotief aan de staart van de goederentrein worden aangekoppeld en werd het geheel teruggesleept naar Utrecht. De NS liet gedurende het oponthoud treinen richting Arnhem over 'verkeerd spoor' rijden. De stremming van de overwegen duurde circa twee uur. Op de foto wordt bij Vechten de onfortuinlijke locomotoef teruggesleept. Foto's Hanny Pater. Met dank aan het Bunniks Nieuws van 13 december 2006 (www.groentje.nl).

De defecte loc was 1001458 van de RTB (Ruhrtalbahn), de reddende loc 653-08 van Rail4Chem. Dit zijn allebei locs die door Mitsui Rail Capital Europe (MRCE) worden verhuurd. Het treinnummer was 343941 (Linz-shuttle). De krant gebruikt de uitdrukking 'verkeerd spoor'. Volgens het spoorwegjargon is dat niet juist: het moet zijn 'linker spoor'. Men spreekt alleen over 'verkeerd spoor' als de trein rijdt in een richting waarin geen beveiliging aanwezig is. Zie ook Links of rechts rijden.


Ede-Wageningen, 9 december 2006. Een bestickerde Plan V vraagt aandacht voor de nieuwe dienstregeling die op 10 december van kracht wordt op de Kippenlijn, herstel Valleilijn. De dienst wordt voortaan verzorgd door Connexxion. Voorlopig nog wel met Plan V, want de nieuwe treinen zijn nog in de maak.
Foto's Jaap van der Laan (boven) en Dick Donkervoort (onder).

 

Barneveld Centrum, 9 december 2006. De bestickerde Plan V tijdens zijn eerste rit over het enkelsporige baanvak. Foto Daniel Kaptein (9 jaar).


Eijsden, 9 december 2006. De NMBS 667 halteert op de laatste dag van de oude dienstregeling aan de zuidelijkste halte in Nederland. De komende twee jaar zal er geen trein meer stoppen, de reizigers wordt verzocht gebruik te maken van de bus. Daarna wordt bekeken of Eijsden weer als treinstation gaat dienen. Foto Hugo Richter.


Helmond Brandevoort, 9 december 2006. Dit nieuwe station wordt op 10 decemnber in gebruik genomen. Er moet zo te zien nog wel iets aan de infrastructuur gebeuren. Op de bovenste foto de tijdelijke loopbrug, een klimpartij van 7 meter. Op de onderste foto is te zien hoe de nieuwe loopbrug over het spoor wordt gehesen. Foto's Arnold de Vries.


Zwolle, 9 december 2006. De bevolking toonde zich uitgelaten tijdens de presentatie van de vernieuwde DM'90 die Hanzestad Kampen voortaan zal aandoen. Foto Benjamin van Waart.


Sliedrecht, 9 december 2006. Plan U treinstel 113 is op weg naar Dordrecht. De trein rijdt op de spoordijk naar de Baanhoekbrug bij Sliedrecht. Foto Cor Lageweg.


Dordrecht, 9 december 2006. Met ingang van 10 december rijdt NS Reizigers niet meer over de westelijke Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Een oude bekende van dit traject mocht daarom een paar slagen rijden: Rode Duivel 113. Foto's Tim Oosterlee (boven) en Rob van der Rest (onder).


Ten zuiden van Dieren, 9 december 2006. Blauwe Engel 186 en 41 op weg naar een materieelshow in Nijmegen. Vanwege werkzaamheden bij Winterswijk kon deze fraaie combinatie pas anderhalf uur na de geplande tijd vertrekken. Foto collectie Bernd-Jan Kraan (een van de organisatoren van de materieelshow).


Nijmegen, 9 december 2006. NS Reizigers organiseerde een materieelshow, om stil te staan bij het afscheid van de Maaslijn. Sinds 10 december verzorgt Veolia de dienst tussen Nijmegen en Venlo, voorlopig met overjarige Wadlopers. Dat is voor de reizigers geen vooruitgang te noemen ten opzichte van DM'90. In de voormalige douaneloods was een fototentoonstelling te bezichtigen over Nijmegen in het klassieke tijdperk, de lijn naar Kranenburg en de Heilige lijn (Maaslijn). Foto Martijn Jaminon.


Nijmegen, 9 december 2006. Ook de driedelige Schienenbus van de ZLSM was van de partij. Dat materieel was jarenlang een vertrouwd gezicht tussen Nijmegen en Kleve. Foto Rienk Mebius.


Tussen Berghem en Ravenstein, 10 december 2006. Achter loc 1312 wordt het setje railbussen weer teruggebracht naar Limburg. Foto Arne Vermeulen.


Schin op Geul, 10 december 2006. Ook Veolia moet zich voorlopig behelpen met bestickerde Plan V's, hier tussen Heerlen en Maastricht. Foto Martijn Jaminon.


Veenendaal Centrum, 10 december 2006. Kruising van twee Sprinters. Op deze lijn duiken tegenwoordig ook oude Citypendels op, met alleen tweede klas aan boord. Foto Jan de Kroon.


Cuijk, 10 december 2006. De Wadlopers zijn Maaslopers geworden. De stellen 3119 en 3111 reden niet door naar Nijmegen, omdat ze te laat in Cuijk waren gearriveerd. Dat betekende een half uur wachten op de volgende trein, die ook te laat reed. Even wennen dus voor Veolia. Foto Hugo Richter.


Franeker, 10 december 2006. Op deze dag nam Arriva de dienst over van NS op de noordelijke nevenlijnen in Groningen en Friesland. De Wadlopers zijn vervangen door moderne Stadler GTW-stellen, bijnaam Spurt. Er waren in het begin wat aanloopproblemen, met tegen de perronrand aanlopende treeplanken. Ook vallen er nog wel eens wat treinen uit, met overvolle perrons tot gevolg. Foto Rikert Nijkamp.


Arnhem, 15 december 2006. Loc 2007 van R4C staat bij KEMA op het parkeerterrein. De loc was hier in verband met het testen van de ERTMS/ETCS-beveiliging. De foto is gemaakt door de chauffeur van UPS die een pakje kwam afleveren: Bas Jantzen.


Hilversum, 23 december 2006. Yolanthe Cabau van Kasbergen bij de grote spoorbomen. Ze is het wachten beu. Zie ook deel 8 van het thema ombouw Hilversum. Foto Rienk Nauta.


Leeuwarden, 28 december 2006. Twee ICM'en die beide het gevaarsein tonen: een witte koplamp en twee rode sluitlichten. Dit sein wordt gebruikt om tegemoetkomende treinen te waarschuwen dat er een ongeval is gebeurd. Op deze kopsporen heeft het sein een andere betekenis: er wordt mee aangegeven dat de stuurstroom van de trein aan die zijde nog is ingeschakeld. Dit is een ongeschreven locale regel in Leeuwarden. In Den Haag Centraal geeft men dit aan door de cabineverlichting te laten branden. Foto en toelichting Hendrik Spek.
vorige       start       omhoog