Januari 2007


Moordrecht, 6 januari 2007. Loc 232 283 met 232 905 in opzending, met een containertrein op weg naar Rotterdam Waalhaven. In de achtergrond zijn de sporen naar Den Haag en Leiden te zien. Als een loc "in opzending" meerijdt, wil dat zeggen dat de loc niet is ingeschakeld. Men geeft zo'n loc met de trein mee om een rit met een losse loc te voorkomen. Foto Leen Dortwegt.


Eindhoven, 5 januari 2007. Loc 1509 van Veolia, een MAK G 1206. De loc is met lege autowagens onderweg naar Broekman in Botlek. De aldaar opgehaalde auto's worden overgebracht naar Safenwill in Zwitserland. Tot 20 december werden deze treinen door Railion gereden, maar dit vervoer is overgenomen door SBB Cargo, die voor deze treinen een samenwerking is aangegaan met Veolia Cargo Nederland (met dank aan Rolandrail voor de informatie). Foto Rob Quaedvlieg.


Dordrecht, Wieldrechtse Zeedijk, 14 januari 2007. ERS-loc 6616, met MRCE-logo op de zijkant, met de Germersheim-shuttle. Op de voorgrond zie je een railtransformator. Foto Rob van der Rest.


Dordrecht, Wieldrechtse Zeedijk, 14 januari 2007. NMBS-loc 2555 met de lege Berglandexpress, bestaande uit 9 Belgische rijtuigen. Foto Rob van der Rest.


Dordrecht, Wieldrechtse Zeedijk, 14 januari 2007. Rob van der Rest was niet de enige fotograaf op deze zonnige zondag. Wil je horen hoe zo'n elektronische overwegbel klinkt?


Zware storm op 18 januari 2007

Teletekst, 18 januari 2007. Pagina 108 en 751, sinds begin van de middag. Door Bunnik kwam af en toe nog wel een trein voorbij, ook toen het donker was geworden. De volgende dag (vrijdag) reden de treinen weer normaal, met uitzondering van de goederentreinen van en naar Duitsland. Ook in Duitsland was het spoorverkeer tijdens de storm geheel stilgelegd.


Venlo, 19 januari 2007. Enkele Limburgse Wadlopers zijn niet helemaal ongeschonden uit de storm van 18 januari gekomen. Veolia 3107 en 3119 stonden met gehavende koppen op een kopspoortje. Foto Kevin Evers.


Wijlre, 19 januari 2007. Ook deze spoorwegbomen (nog van die ouderwetse met hekwerk eronder) bleken niet bestand tegen windkracht 10. Foto Martijn Jaminon.


Bunnik, 19 januari 2007. Plan V 880 als spitstrein naar Veenendaal Centrum. Op de koersrol staat "extra trein", maar dat zal slordigheid/luiheid van de conducteur zijn.


Bunnik, 19 januari 2007. Geduwde intercity naar Utrecht. Op de voorgrond een bovenleidingschakelaar. Zie het thema Energievoorziening van de spoorwegen.


Bunnik, 19 januari 2007. Sprinter 2965 en een soortgenoot als stoptrein 5939 op weg van Utrecht naar Rhenen.


Bunnik, 19 januari 2007. Loc 1765 met een intercity naar Arnhem.


Bunnik, 19 januari 2007. VIRM-materieel als intercity naar Utrecht.


Railhoppers naar de sloop

Zwolle Katwolde. 17 januari 2007. Na twaalf jaar komt er een roemloos einde aan de Railhoppers. De serie was te klein en ze waren technisch te ingewikkeld, dus zet de snijbrander er maar op. De bakken zullen per dieplader worden overgebracht naar een sloper in Hasselt. Foto's Hendrik Spek.


Zwolle, 19 januari 2007. De 2108 maakte vandaag zijn laatste ritje: een enkele reis naar Hasselt. Voordat de trein weg kon, moest er nog wel even korte metten worden gemaakt met de stroomafnemer. Daarna kwam de dieplader in actie, hier bij passage van de Blaloweg in Zwolle. Foto's Hugo Richter.


Stadskanaal, 19 januari 2007. Van deze hadden we er nog niet genoeg in Nederland. Reko-Kriegslok 52 8060 is (samen met loc 50 3645) door vrijwilligers van de STAR aangekocht, en is na enig gesputter van bestuurszijde toegelaten tot de gelederen van de STAR. Foto Homan Bonder.


Schin op Geul, 21 januari 2007. Afgelopen weekend is een lang gekoesterde wens van de ZLSM in vervulling gegaan: de aansluiting op de hoofdspoorlijn is weer hersteld. Voortaan kunnen treinen van de ZLSM doorrijden naar Valkenburg. Deze treinen zullen vanaf Schin op Geul via het linkerspoor rijden. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om kop te maken. Daarvoor wordt er een kort kopspoortje aangelegd, dat bereden mag worden als het witte licht onder het uitrijsein brandt. Foto Marc van der Linden.


Schin op Geul, sporensituatie voor en na 21 januari 2007. De oorspronkelijke situatie, toen de spoorlijn naar Simpelveld nog door NS werd gebruikt, is in de bovenste tekening aangegeven. Met dank aan Joost Notenboom, Seinwezen ZLSM.


Waalhaven Zuid, 22 januari 2007. ERS-loc 6611 verzorgde met twee Herik-rijtuigen een rit voor een gezelschap. Class 66 beschikt niet over treinverwarming, dus de rijtuigen zullen via een generator aan boord zijn verwarmd. Foto Rob van der Rest.


Bunnik (km 42,5), 23 januari 2007 om 3:45 uur. Van de goederentreinen die 's nachts langs ons huisje rijden heb ik geen last. Maar een stopmachine in actie is een ander verhaal. Langzaam kwam uit de richting Utrecht een astmatisch zuchtend monster op ons af. Toen het langs mijn balkon kwam gesukkeld - steeds even stilstaan, dan moeizaam weer verder - had ik mijn camera's paraat.

Op mijn filmpje is goed te zien dat de stopmachine steeds even stopt en dan weer verder gaat, inclusief de bemanning aan boord. Die ging na zo'n dienst "shaken and stirred" naar huis. Er bestaan ook machines die langzaam doorrijden, waarbij de "stopgang" wordt gemaakt op een schuifbare slede onder de werktrein door. Zo'n machine is te zien in het tweede deel van het filmpje, dat Michiel Jansen van Galen in de zomer van 2006 bij Velp maakte.


Delden, 23 januari 2007. Loc 6401 ontmoet een spoorboom. De rangeermachinist was alleen, vandaar dat de fotograaf aanbod een handje te helpen. Een en ander leverde hem zowel groene vlekken op zijn broek als een paar leuke plaatjes op. Foto's Hugo Richter.


Emmerich, 23 januari 2007. Twee diesellocs (218 810 en 218 822) komen met een defect ICE-treinstel het station binnengereden. Mogelijk was er een probleem met de bovenleiding, want even later reed via het linkerspoor een meetrijtuig (een besmeurde Turmtriebwagen) weer terug richting Zevenaar. De locs van de Baureihe 218.8 zijn speciaal bedoeld voor het wegslepen van gestrande ICE-treinen. Ze zijn daarom voorzien van Scharfenbergkoppelingen. Foto's Onno Swart.


Utrecht Centraal, 23 januari 2007. Hier is duidelijk iets misgegaan in het subtiele samenspel tussen wissel en trein. Een urenlange stremming was het gevolg. De trein kwam van een opstelterrein, er zaten dus geen passagiers in. Als mogelijke oorzaak wordt genoemd dat de rangeermachinist door een rood sein is gereden, waarna hij van de treindienstleiding opdracht kreeg om weer terug te rijden. De trein had na het passeren van het rode sein echter een paar wissels opengereden, en dan is achteruit terugrijden een minder goed idee. Foto's Stefan Doek.
vorige       start       omhoog