Juni 2007


In de tuin van Rotterdam, 1 juni 2007. Treinstel 864 in Arriva-uitvoering voor de dienst tussen Dordrecht en
Geldermalsen. Foto Willem van der Houven.


Amersfoort, 2 juni 2007. Treinstellen 113 en 115 van de HIJSM. Het achterste stel zal in Zwolle worden afgekoppeld, om daar te worden opgeknapt. Het voorste stel rijdt door naar de STAR om daar een dagje te gaan pendelen.
Foto Herman van Dam.


Dordrecht Wieldrechtse Zeedijk, 5 juni 2007. NMBS-loc 1191 met deels al in HSL-kleuren bestickerde rijtuigen. Binnenkort is ook dit beeld geschiedenis. De Belgische locs, die moeite hebben met de steile hellingen bij het Antwerpse station (zodat de treinen zijn ingekort) worden vervangen door Traxx-locomotieven. In 2008 gaan deze treinen via de nieuwe HSL rijden. Foto Rob van der Rest.


Baambrugge, 6 juni 2007. Loc 6504 op weg met Bonsai 707. Foto gemaakt door Bart Gerritsen met zijn Nikon EL2,
die hij onlangs voor 75 euro kocht. Ouderwets analoog dus, op zwart-witfilm.


Lage Zwaluwe, 7 juni 2007. Het is wit en het ligt van Breda tot Kijfhoek langs het spoor? De lading van Railion... Op Tilburg Goederen waren ze vergeten de deur van een schuifwandwagen te sluiten. De lading toiletpapier is er onderweg uitgevallen en zorgde voor een enorme troep langs het spoor. Foto gemaakt met de mobiele camera van Veolia-machinist in opleiding Michiel de Wijs.


Rotterdam Rscw, 7 juni 2007. "Jules" is een voormalige motorposttrein, die door Eurailscout wordt gebruikt voor het testen van de ATB, en sinds enkele jaren ook voor het testen van GSM-R: GSM for Railways. GSM-R is de vervanger van het Telerail-radionetwerk. Het is een internationale standaard voor mobiele communicatie tussen machinist en treindienstleiding. GSM-R is gebaseerd op GSM (mobiele telefonie), maar maakt gebruik van andere frequenties en heeft daarnaast extra functionaliteit, speciaal voor het gebruik in de spoorwegwereld. Bij de invoering van ETCS level 2 zal GSM-R ook de trein-walcommunicatie van de treinbeveiliging overnemen en vanaf ETCS level 3 ook de gehele treindetectie. In mei en juni 2007 heeft "Jules" het hele land doorkruist om GSM-R-metingen te doen, waarbij zelfs de IJzeren Rijn met een bezoek is vereerd. Laat de nimby's het maar niet te weten komen! Op deze foto wordt de meettrein getrokken door Strukton-loc 302328. Foto Rob van der Rest.Zwolle, 10 juni 2007. Voor de liefhebbers zijn er nog steeds DE3'en te koop. Met enig achterstallig onderhoud moet rekening worden gehouden...
Foto Manuel van der Wal.

Zwolle, 2 juni 2007. De lichtbakken voor de Canadese treinnummers horen er eigenlijk niet op, maar men heeft die nog even laten zitten om twee jaartallen te tonen: 1957 en 2007. Het overgebleven TEE-materieel is een halve eeuw oud. Foto Ed de Bruijn, Stichting TEE-Nederland.


Amersfoort, 10 juni 2007. Vijf keer loc 6612 van ERS Railways. Vier keer op de monitoren die verbonden zijn met de camera's bij de overweg bij station Hilversum, en één keer door de ramen van post Amersfoort. Dit is dus een fotomontage, want de trein reed eerst door Amersfoort en een minuut of 20 later door Hilversum. De loc trekt trein 42374. Dit is de zogeheten "Melnik-shuttle" die bij Bentheim ons land binnenkomt en naar de Maasvlakte rijdt.
Zie verder ook het thema Overwegen.


Blumberg, 10 juni 2007. Loc 50 2988 (052 988) maakt zich op voor een rit naar Weizen over de Wutachtalbahn.
Dit is een onverbouwde loc van de Baureihe 50. Foto Feike Cammenga.


Utrecht, Rijnsweerd Noord, 11 juni 2007. Wij wonen nu een jaar in Bunnik. Een dorpje waar bijzonder weinig te doen valt qua uitgaansleven. Dit met uitzondering van de "Brothers", net buiten het dorp, waar de jeugd uit de omgeving zich kan vermaken met muziek, drank en dans. Na afloop kan men zich per bus naar huis laten vervoeren. Allemaal niets voor mij natuurlijk. Toen ik jong was liet ik me liever - gehuld in zwarte coltrui - vollopen in een jazzcafé (alleen dat van die trui klopt niet). Op deze foto een "Brothers"-bus als spitslijn 281 naar Houten NS.


Utrecht Centraal, 13 juni 2007. Twee treinstellen Baureihe 605 (ICE-TD) zijn op weg van Aachen naar Amsterdam-RAI. Aan boord een aantal hotemetoten, die de grensoverschrijdende Euregio-samenwerking van Parkstad Limburg en de regio Aachen onder de aandacht wilden brengen. Daartoe bezocht een delegatie van deze regio’s een evenement in de RAI. Deze snelle vierdelige dieseltreinstellen met kantelbakinrichting zijn normaal niet toegelaten in Nederland. Er bestaat ook een elektrische variant: de ICE-T (de zevendelige Baureihe 611 en de vijfdelige 615). Deze kantelbaktreinen zijn afgeleid van de ICE3 (Baureihe 403). Van deze laatste bestaat ook een meersysteemvariant ICE3M (Baureihe 406) die ook in Nederland rijdt. Dit alles niet te verwarren met de ICE1 en de ICE2, die geen treinstellen zijn maar door motorwagens voortbewogen treinen, waarbij de ICE2 een halve ICE1 is met één motorwagen en een stuurstandrijtuig. Genoeg geklets over deze Weisswürste. Bekijk het verder op het filmpje.


Moerdijk, 16 juni 2007. We weten dat voor kleinere plaatsen niet veel budget over is om een nieuw station te bouwen. Waar ooit mooie stations stonden staan heden ten dage simpele abri's op een perron. Maar het kan nog erger, zoals te zien is op deze foto van Bob Rodenburg.Zaterdag 16 juni 2007: opening Betuweroute

De majesteit heeft op 16 juni bij Barendrecht de Betuweroute geopend. Wij, van Langs de Rails, hebben geen uitnodiging ontvangen. We were not amused. Ons team zal het moeten doen met de op dvd opgenomen tv-uitzending.

De machinisten die op de Betuweroute gaan rijden moeten een speciaal examen afleggen. Tot nog toe zijn ze daar massaal voor gezakt. Verder is de veiligheid op deze spoorlijn in het geding. Vanwege de vele geluidschermen kunnen hulpverleners er moeilijk bij komen als er een calamiteit is gebeurd. Vanwege deze schermen zijn ook de oranje stickers op wagens met gevaarlijke stoffen niet goed zichtbaar. En verder houdt de Betuweroute bij de Duitse grens plotseling op. We gaan van deze lijn nog een hoop plezier hebben!

De Betuweroute wordt in de pers met grote hardnekkigheid Betuwelijn genoemd. Zelfs NRC Handelsblad, die er op de dag van de opening een sjiek commentaar aan wijdde, weet na 16 jaar research het verschil nog niet. De Betuwelijn (Geldermalsen-Kesteren-Elst) is in 1882 geopend. Dit traject wordt ook wel de oostelijke Betuwelijn genoemd. De westelijke Betuwelijn, die dus eigenlijk helemaal niet in de Betuwe ligt, is de lijn van Geldermalsen naar Dordrecht.

NRC Handelsblad: half Nederland doet het fout, daarom wij ook

Ik heb hierover een email gestuurd naar de redactie van NRC Handelsblad. Een week later, op 23 juni, stond de reactie van de hoofdredactie in de krant. Die komt er kort gezegd op neer dat als half Nederland het fout doet, er geen reden voor NRC Handelsblad is om het niet ook fout te doen.

Meer brieven aan de krant.Beekbergen, 24 juni 2007. De nieuwe aanwinsten van Strukton: twee tweedehandsjes, genummerd 303005 en 303006. Strukton Railinfra beschikt nu over vier rangeerlocs van het type Deutz 1200. Foto Ted Assenberg.


Beekbergen, 26 juni 2007. Vandaag werden de twee nieuwe locs van Strukton gedoopt in "Irene" en "Ankie". De andere locomotieven van Strukton Railinfra heten Tiny, Herma, Karin, Willy, Berta, Fransine, Anneke, Jose, Esther, Riek, Janine en Monique. Foto Rodney Beech.


Beekbergen, 26 juni 2007. Loc 23 076 van de VSM wordt glimmend gepoetst. De loc zal de volgende dag, na lange stilstand, weer onder stoom worden gebracht. Foto Rodney Beech.


Hilversum, 26 juni 2007. Het toegangsgebouw aan het Oosterspoorplein zal niet aan de slopershamer ontkomen.
Dat zal tevens het einde betekenen van deze bijzondere muurschildering. Foto Rienk Nauta.
Lees ook deel 14 van de door Edward Bary geschreven artikelreeks Ombouw Hilversum (met cabinerit).


Bloemendaal, 27 juni 2007. De lege kalktrein 49663 van Beverwijk naar Jemelle werd deze avond getrokken door loc 1615. Het vertrek moet in grote haast hebben plaatsgevonden, want er brandt maar één koplicht. Dat is het rangeersein: bij rangerende locomotieven of treinstellen hoort voor en achter een wit licht te branden. Foto Bert Dikker.


In deze maand ook:
vorige       start       omhoog