Juli 2007


Utrecht, 7 juli 2007. Tijdens de Museumnacht 7-7-7 waren zeven Utrechtse musea geopend. Elk museum besteedde aandacht aan een van de zeven hoofdzonden. In het Spoorwegmuseum was dit het thema "lust". Hoe breng je dat nu in verband met treinen? Bij stoomlocomotieven kun je je nog wat voorstellen: harde zuigerstangen die heen en weer bewegen in hete cilinders. Of denk aan een trein die een tunnel inrijdt (beroemde slotscčne van "North by Northwest", Alfred Hitchcock). Het team van Langs de rails was benieuwd! Op het rechteraffiche een deel van een schilderij van Dolf Zwerver.


Op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam Noord staan wat oude drieassers van het GVB weg te rotten, in gezelschap van een Duewag-tramstel. Is dit het resultaat van de museumoorlog die lange tijd onder onze Amsterdamse tramvrienden heeft gewoed? Klik hier voor enkele Bloedneuzen in betere tijden. Foto's Bart Gerritsen, juli 2007.


Nabij Putten, 4 juli 2007. Twee DH-stellen (3221 en 3209) worden door loc 1776 overgebracht van Onnen naar Amersfoort. Daar worden de overbodig geworden Wadlopers opgeborgen in afwachting van betere of slechtere tijden. Foto Nico Lollinga.


Op 7 juli 2007 was het bijna gedaan met het DH-materieel in Fryslân. Onder dreigende wolken 'spurt' de 3213 op Sneek aan. Foto Wim Hoekema.


Bunnik, 7 juli 2007. Een rood kwartet voor trein 42614. Locs 6499, 6497, 6496 en 232 909, waarvan in elk geval de laatste in opzending meereed.


Musselkanaal, 8 juli 2007. STAR-loc TE 5933 met de Teddyberenexpress. Foto Fokko van der Laan. Dit is een Duitse Kriegslokomotive (Baureihe 52) met enkele Russische details. De loc is gebouwd door Schwartzkopff en is direct na de oplevering in 1943 terecht gekomen in de Oekraďene. Na de oorlog is de loc daar achtergebleven. De loc heeft vooral gediend als strategische militaire reserve, en is zover bekend niet omgespoord geweest naar het Russische breedspoor. In 1994 is de loc verkocht. Na enkele omzwervingen is ze in 2007 terecht gekomen bij de STAR.


Coudekerque, 25 september 1970 en Mulhouse, 10 juli 2007. Loc 3.1192 van de Franse "Nord", in originele staat hersteld. Meer foto's in het Franse spoorwegmuseum.


Mulhouse, 12 juli 2007. Lagevloertram (Alstom Citadis) onder de Gotische Bogen van Mulhouse.


Luzern, Verkehrshaus der Schweiz, 11 juli 2007. Opleggerbus gebouwd door Ford voor de Flughafen Zürich.


Fotografeertip. Een veel gemaakte beginnersfout, waar ik me zelf maar al te vaak aan heb schuldig gemaakt, is het fotograferen van treinen van buffer tot buffer. Natuurlijk, er is niets mis met een mooi staatsieportret, maar probeer ook eens oog te hebben voor de omgeving. Misschien is de ideale treinenfoto wel de foto waarvan je aanvankelijk helemaal niet in de gaten hebt dat er een trein op staat. Zie bijvoorbeeld de foto's van grootmeester Carl Bellingrodt. Driebergen, 17 juli 2007. Deze koe trekt zich niets aan van de VIRM in de verte. De boom is een ficus carica, met een stamomtrek van 90 cm, en staat bij de firma Abbing te koop voor 3150 euro. Let op de diagonale lijn vanaf de rug van de koe tot aan de neus van de trein. Als ik een fractie eerder of later had afgedrukt, was de spanning uit deze foto verdwenen. De koe is trouwens niet echt.


Lage Zwaluwe, 17 juli 2007. Omdat er nog steeds geen geschikt materieel voorhanden is, wordt overwogen om Belgische diesellocs in te zetten op de HSL-Zuid. Hier een proefrit met loc 6264, gefotografeerd door Arne Vermeulen. Het gaat hier om ETCS-2-testritten. Loc 6264 is daartoe voorzien van ETCS-apparatuur. De loc gaat natuurlijk geen treinen vervoeren over de HSL!


Gouda, 18 juli 2007. Doe de Dolf in de stoptrein naar Rotterdam! Foto Patrick A.


Amersfoort, 3 juli 2007. Oude treinen gaan, nieuwe treinen komen er aan. Zoals deze Protos, die wat proefritten kwam rijden. Dit soort materieel gaat rijden op de Kippenlijn Valleilijn. Foto René Drost.

Dessau, 21 juli 2007. De eerste Protos van de door Connexxion bestelde serie arriveerde op 22 juli in Eindhoven. Foto Fahrzeugtechnik Dessau. Meer over de Protos.


Utrecht, 25 juli 2007. Bij Wisselbouw Nederland is een Duits rangeerlocje aanwezig. Het is een locje van het type Kö II, in 1956 gebouwd in Oost-Duitsland. Het heeft dienstgedaan bij VEB Silikatwerk Brandis in Oost-Duitsland. In 1996 is het locje in Nederland terecht gekomen, achtereenvolgens bij diepvriescentrum Van de Mheen in Harderwijk en Den Hartigh in Kesteren. Waarom Duitse rangeerlocjes kopen als er nog genoeg Nederlandse locomotoren zijn? Het antwoord luidt: Arbeidsinspectie. Sikken zijn tegenwoordig gevaarlijk, omdat je er vanaf kunt vallen. Foto Rob van der Woude.


Tynaarlo, 25 juli 2007. Locomotor 291 staat sinds 2002 opgesteld bij Café-Restaurant Perron 3 (www.perron3.nl), vlakbij de plek waar station Vries-Zuidlaren stond. En dat is weer niet zo ver van het Noord-Nederlands Trein- en Trammuseum (www.nnttm.nl) in Zuidbroek, waar men druk bezig is met een grote verbouwing. De webcam doet het ook weer, meldt de maker van deze foto, Wim Mensinga.


Utrecht, 25 juli 2007. Loc ATC 186 112 werd door loc 6403 overgebracht naar Utdd en vandaar (samen met 186 114) naar Tilburg. Onderweg werd het transport gefotografeerd bij Blauwkapel Zuid. Foto's Rob van der Woude.


Groningen, 27 juli 1967. Rode Duivel.


Groningen, 26 juli 2007. Spurt. Foto Jan de Kroon.


Alphen a/d Rijn, 27 juli 2007. Het gebouw is dichtgetimmerd en naar verwachting beginnen de slopers in september. Ook in de omgeving is men flink aan het slopen geweest. Er komen kantoren en woontorens voor in de plaats. Alphen a/d Rijn zet zichzelf flink op de kaart! Foto Felix Parmentier.Advertentie op Marktplaats, 25 juli 2007. Dit is de tol van de roem, zullen we maar zeggen. Op internet kom ik wel vaker foto's tegen die mij erg bekend voorkomen, maar deze adverteerder gaat nog een stap verder. Die denkt dat de omzet omhoog vliegt als je een foto van mij erbij zet. Het zou me helemaal niet verbazen als dat zo was, maar daar wil ik dan wel een financiële afspraak over maken. Na een enkel mailtje was het gedonder afgelopen.In deze maand ook:
vorige       start       omhoog