Oktober 2007


Amersfoort, 10 oktober 2007. Bij een ongeluk op de overweg bij het vroegere station Soestduinen is een met asfalt geladen vrachtwagen door de intercity van Utrecht naar Amersfoort aangereden en naast de weg terechtgekomen. De trein werd zwaar beschadigd en kwam pas na anderhalve kilometer tot stilstand. De machinist en de passagiers kwamen met de schrik vrij. Op het baanvak was de hele ochtend geen treinverkeer mogelijk. De trein (treinstel 4248) moest worden weggesleept, de vrachtwagen kon op eigen kracht loskomen. De Poolse chauffeur van de auto was achteruit de overweg opgereden om z'n lading te lossen voor asfalteringswerkzaamheden. De trein die op volle snelheid reed, raakte nog juist de achterkant van de vrachtwagen. Foto Jeroen Mulders.


Werkplaats Haarlem, 5 september 2007. Treinstel 4206, zwaar beschadigd bij een aanrijding bij Schiphol.
Ingezonden foto.


Utrecht Centraal, 8 oktober 2007. Loc 6507. Zo zagen de 6400'en eruit toen ze bij NS in dienst kwamen. Alleen de "vishaak", het NS-logo, is verdwenen. De hele serie is inmiddels Duits bezit. Nederland Transportland heeft zijn goederenvervoer over de rails vrijwel geheel in buitenlandse handen gegeven.


Bunnik, 11 oktober 2007. Loc 6485 en twee collega's met een lege kolentrein uit Emmerich. De loc is voorzien van een "haaievin". Onder deze kap zit de antenne van de Rangierfunk, het radiografische communicatiesysteem dat op Duitse rangeeremplacementen wordt gebruikt. Behalve de naam Railion staat op de zijkant van de twee voorste locs ook de naam DB Logistics.


Mierlo (km 43), 10 oktober 2007. Loc 189 065, getrokken door loc 6465, op de terugweg van Utrecht naar Duitsland. De loc is enkele dagen te zien geweest in het Spoorwegmuseum. Vanaf december laat Railion locs van dit type rijden op de Betuweroute. Foto Arnold de Vries.


Spoorwegmuseum Utrecht, 8 oktober 2007. De vrolijk beschilderde Railion 189 065 geeft acte de présence voor de tentoonstelling VRACHT84NL. Deze tentoonstelling is te zien t/m 31 maart 2008. De locomotief is inmiddels weer vertrokken. Foto Rob van der Woude, http://robvanderwoude654.fotopic.net.


Brussel Zuid, 8 oktober 2007. Loc 2004 vertrekt met EC "Iris" naar Chur, via Luxemburg, Strassbourg, Basel en Zürich. De reeks 20 is de enige zesassige e-loc van de NMBS. Tussen 1975 en 1977 zijn 25 exemplaren gebouwd, waarvan er anno 2007 nog 24 in dienst zijn. Een enkele loc is geel geschilderd. Deze sterke locs worden vooral in het goederenvervoer ingezet, maar ze trekken ook internationale treinen tussen Brussel en Luxemburg. Deze trein bestaat uit Zwitserse rijtuigen. Rechts in beeld staat loc 2024 op een kopspoor.


Stofzuigwerkzaamheden in de Groene Hart Tunnel tussen Hoogmade en Achthoven, begin oktober 2007. Er rijden vier treinen achter elkaar: RRF1 met kleine stofzuigers ten behoeve van looppaden en grof vuil in de kabelgoot onder de looppaden; Uwe Adam V60 met een grote stofzuiger (102 decibel) voor het stofzuigen onder de looppaden; ACTS V60 met spuit(vracht)wagens om de wanden af te spuiten; RRF4 met een Res-wagon met 'keet' om als pendeltrein personeel op te halen/weg te brengen. Dit klusje duurt 12 dagen voor de ene buis en 12 dagen voor de andere buis. Daarna kan de tunnel worden gebruikt door de testtreinen zonder dat deze worden gezandstraald. Op deze foto een van de RRF-locs, voorzien van roetfilters op de neus. Foto en tekst Marco Smit.


Utrecht Centraal, 5 oktober 2007, omstreeks 22:45 uur. VSM-locs 23 076 en 23 071 tijdens een tussenstop, onderweg van Dieren naar Rotterdam. De trein zou op zaterdag 6 oktober bij Maassluis gaan pendelen tijdens de "Furieade" (www.furieade.nl). Rond 21:00 uur kwam de trein op de terugweg door Bunnik.


Hoek van Holland, 6 oktober 2007. VSM-loc 23 076 langs het perron. De vuurtoren rechts is "het hoge licht".
"Het lage licht" is verhuisd naar het Havenmuseum in Rotterdam. Foto Remco van den Bosch.


Hoek van Holland, 6 oktober 2007. VSM-locs 23 071 en 23 076 zijn met hun pendeltrein vertrokken naar Maassluis.
Foto Rob van der Rest.


Rotterdam, 12 oktober 2007. Loc 232 903 nadert het station met een containertrein. In de achtergrond de voormalige NX-verkeersleidingspost; de huidige VL-post staat aan de andere kant van het station, bij de ingang van de tunnel.


Brand in een bovenleidingschakelaar bij het onderstation aan het Wandelpad in Hilversum. De brand ontstond na een kortsluiting. In de avond van 12 oktober 2007 lag het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum urenlang stil.
Foto's Max Miché, www.fotomiche.nl.


Werratalbahn, 13 oktober 2007. Twee locs Baureihe 52.8 met een goederentrein uit de normale dienstregeling,
of zoals de Duitsers dat noemen: Plandampf. Foto Bernd-Jan Kraan.


Emlichheim (Bentheimer Eisenbahn), 21 oktober 2007. Lint 25 + 32 als trein B308 op weg naar de open dag ter gelegenheid van de opening van Euroterminal II (ETC II). De twee Linten pendelden tussen Coevorden-Heege en Nordhorn. Foto Fokko van der Laan.


Op zaterdag 20 oktober bracht ons team een bezoek aan de Modelbouw Vereniging Hilversum. We bekeken de prachtige modelspoorbaan, in de vorm van het emplacement van Hilversum zoals dat er vroeger uitzag, inclusief stoomlocdepot en station van de Gooische Stoomtram. En uiteraard het pièce de résistance van de modelspoorbaan: de grote voetgangersbrug. De huisvestingsproblemen, waardoor het voortbestaan van deze baan in gevaar zou komen, zijn opgelost. Lees er meer over in deel 8 van het thema Hilversum in vroeger tijden.


Hilversum, 20 oktober 2007. Dit is een van de plaatsen uit het prille begin van mijn spoorwegbelangstelling: de voetgangerstunnel van station Hilversum. Tot ongeveer 1965 stonden iets verderop in de tunnel de hokjes van de kaartjescontrole. Daar moest je je treinkaartje, of als je dat niet had je perronkaartje, laten zien. De tunnel is in 1931 aangelegd en liep toen van het eerste naar het tweede perron. In 1954 is de tunnel doorgetrokken naar het Oosterspoorplein, waar toen een tweede stationsingang, met loketten, was gebouwd. Ik sta hier in het jongste gedeelte van de tunnel. Vanaf 3 november 2007 is de tunnel gesloten voor het publiek. Dat mag dan gebruik maken van de nieuwe tunnel onder het station. De oude tunnel wordt omgebouwd tot technische ruimte. In het thema Ombouw Hilversum worden de bouw- en sloopwerkzaamheden op de voet gevolgd door ons team.


Hilversum, 25 oktober 2007. "Eerst Napels zien, dan sterven", luidt het gezegde, maar voorlopig ben ik al lang blij dat ik een keer de binnenkant van Post T van Hilversum heb mogen bekijken. Het NX-bedieningspaneel is verdwenen (dat bevindt zich nu in een depot van het Spoorwegmuseum), maar de knoppenkast van de "grote spoorbomen" staat er nog. Sterker: dat is nog steeds bedrijfsvaardig. Tegenwoordig worden de spoorbomen bediend vanuit Amersfoort, maar mocht het om een of andere reden nodig zijn, dan kan de bediening ook lokaal plaatsvinden. Overigens is dit in de loop van 2008 allemaal afgelopen. De overweg verdwijnt en Post T wordt gesloopt. Zie ook het thema Overwegen.


Utrecht, 30 oktober 2007. Onverwacht gerangeer met museummaterieel. Loc 1202 komt met de helft van treinstel 386 aanzetten. Bij de loods wordt het treinstel weer gecompleteerd, ten behoeve van filmopnamen over een van de treinkapingen. Ook treinstel 273 wordt even in het zonnetje gezet. Foto's Patrick.
vorige       start       omhoog