December 2007


 

Hilversum Sportpark, 7 december 2007. Vanwege werkzaamheden konden er een week lang geen treinen rijden tussen Hilversum Sportpark en het hoofdstation. Tussen Utrecht en Sportpark pendelde twee keer per uur een trein. Omdat er tussen Sportpark en Blauwkapel geen overloopwissels liggen, moesten de treinen naar Utrecht over een flinke afstand linkerspoor rijden. Het baanvak was daardoor een half uur lang voor slechts één trein toegankelijk. Verder is dit geen probleem, omdat dit baanvak voorzien is van dubbel-enkelspoorbeveiliging. Alleen moest er op Sportpark een voorziening komen om treinen te kunnen laten kopmaken. Kennelijk met het oog op toekomstige situaties heeft ProRail gekozen voor een nogal kostbare oplossing, namelijk het plaatsen van een nieuw lichtsein. Met behulp van een sleutelkastje kan dat sein door het treinpersoneel op veilig worden gezet.

Het sein draagt het nummer A701. Bij de seinnummering wordt gestreefd naar een logische ordening van nummers. Als later een sein wordt toegevoegd waarvoor in de reeks geen nummer meer beschikbaar is, dan gebruikt men een nummer met een A ervoor. (Er zijn ook seinen waarbij een A achter het nummer staat. Dat betekent dat het een automatisch sein is dat geen P-sein is. Sein A701 bij Sportpark is een handbediend sein.)


 

Twaalfeneenhalf jaar is hij weggeweest, maar nu - in een vernieuwd station – is hij terug: de Intercity die weer stopt. Lees er meer over in deel 22 van het thema Ombouw Hilversum door Edward Bary.


Baarn, 7 december 2007. Boven de trap die naar het 2e perron leidt hangt een grote foto van station Baarn uit circa 1940 (Utrechts Archief). Op spoor 3 staat een forensentrein naar Amersfoort, met een tenderloc uit de serie 6100. Actueel nieuws over dit station in deel 2 van het thema Ombouw Baarn.Man op trein dood na schok van bovenleiding

Een 19-jarige man uit Düsseldorf is in de nacht van vrijdag op zaterdag bij Kaldenkerken in Duitsland, vlakbij Venlo, om het leven gekomen door elektrocutie. Dat meldt de Duitse politie. De man was volgens de politie met drie vrienden met de laatste trein op het station in Krefeld terechtgekomen, terwijl ze nog naar hun woonplaats Düsseldorf wilden. Ze besloten om op een plateau tussen twee wagons van een goederentrein te gaan zitten in de hoop dat deze hun naar hun stad zou brengen. De trein had echter Nederland als bestemming en daar kwamen de jongens achter toen de trein even stilhield bij Kaldenkerken. Daar wilde het viertal op een wagon klimmen, maar dat had fatale gevolgen voor de negentienjarige man. Hij greep namelijk de onder hoogspanning staande bovenleiding vast om zich omhoog te trekken. Het lichaam werd zaterdagmorgen tussen de rails door een machinist van de eerste ochtendtrein. Die waarschuwde de hulpdiensten. De drie vrienden (leeftijd 17 tot 19 jaar) meldden zich kort daarop bij de politie. Ze zijn na verhoor in shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de politie waren ze allemaal, inclusief het slachtoffer, dronken. De Limburger, 2 december 2007
Voorste balkon reizigersvrij bij alle NS-treinen

De directie van BRV (Binnenlands Reizigers Vervoer, voorheen NSR, NS Reizigers) heeft een besluit genomen over de vluchtroute, vanuit de bediende cabine, voor de machinist.

Nadat al eerder was besloten dat de machinist bij een dreigende aanrijding te allen tijde moet kunnen vluchten, was het ook van groot belang om afspraken te maken over de mogelijkheid om te kunnen vluchten. In de praktijk blijkt namelijk dat machinisten vaak niet de mogelijkheid hebben om te vluchten omdat reizigers op het voorste balkon van de trein gaan staan en/of koffers en andere bagage tegen de vluchtdeur plaatsen.

Meer dan eens is vanuit het korps BRV-machinisten aangedrongen op maatregelen om de vluchtroute vrij te houden. De beste maatregel is om het balkon reizigersvrij te houden. Deze week heeft de directie van BRV besloten om via een sticker en ‘sergeantstrepen’ over de gehele balkonvloer duidelijk te maken dat het voor reizigers niet is toegestaan om zich tijdens de rit op het voorste balkon van de trein op te houden. Bron: persbericht 21 december 2007.

Foto: meekijken met de machinist van treinstel 511, onderweg van Den Haag HS naar Haarlem op 31 juli 1970.Reconstructie NS 6513

In de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gewerkt aan het dienstvaardig herstel van een uit 1887 daterende stoom­locomotief. Deze loc is van een type dat bij de SS en NS heeft dienstgedaan. Deze locs droegen bij de NS de nummers 6501-6512. De loc van de Museumstoomtram zal het nummer NS 6513 krijgen.

Basis voor de reconstructie is de in 1977 verworven loc "Neuehoffnungshütte II" die in 1887 door Hohenzollern is gebouwd, fabrieksnummer 413. Deze locs stonden bekend onder de type-aanduiding "Victor". Ook de SS bezat drie van deze locs (601-603). In de SS-werkplaats Tilburg werden tussen 1889 en 1902 nog eens negen locs gebouwd (604-612). De locs werden gebruikt voor rangeerwerk. Later werden acht locs geschikt gemaakt voor het rijden van trams, onder andere tussen Gouda en Schoonhoven en tussen Ede en Wageningen. Bij de NS kregen de locs de nummers 6501-6512. De laatste loc ging in 1937 uit dienst. Deze locs zijn alle gesloopt.

In de werkplaats Hoorn is de totaal versleten locomotief is geheel gedemonteerd. Daarna is een begin gemaakt met het weer opbouwen van de eerste herstelde onderdelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van historische technieken, zoals het gebruik van klinknagels, maar ook moderne technieken, zoals het gebruik van nylon mallen voor het gieten van bronzen onderdelen. In archieven en documentatie wordt op dit moment gezocht naar de exacte beschildering van de locomotieven. Het vinden van juiste oude kleurpigmenten neemt altijd veel tijd in beslag. Gekeken wordt naar een uitvoering in een donkergroene kleur met zwarte en witte biezen, die rond 1920 de overgang markeerde van Staatsspoorwegen naar Nederlandsche Spoorwegen. Hierdoor kan de locomotief een markant stadium in de Nederlandse spoorweggeschiedenis laten zien.

Omdat stoom­locomotief NS 6513 geen monumentenstatus heeft in de ‘Mobiele Collectie Nederland’, kan geen aanspraak worden gemaakt op subsidies van culturele instellingen. Het succes van het project is daarom afhankelijk van de bijdragen van particulieren en bedrijven. De restauratie van de antieke locomotief zal de komende jaren geheel worden uitgevoerd door vrijwillige, onbetaalde medewerkers bij de Museumstoomtram.

Bronnen:

  • persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 10 november 2007
  • NVBS-maandblad Op de Rails, december 2007

Stadskanaal, 15 december 2007. Loc TE 5933 lijkt in brand te staan, maar bij nadere beschouwing blijkt de laagstaande winterzon voor een fraai effect te zorgen. Links het herbouwde seinhuis van Stadskanaal. Persfoto STAR. De Museumspoorlijn STAR heeft op 18 januari haar subsidietraject officieel afgesloten. Met dit grote project was een investering van 6,5 miljoen euro gemoeid. Het project is mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EZ/Kompas, de provincie Groningen en de gemeenten Stadskanaal en Veendam. De STAR werd in 1992 opgericht met als doel de spoorlijn tussen Veendam en Musselkanaal als industrieel monument van de Veenkoloniën te behouden. Restauratie en het terugbrengen in de oude staat van het baanvak stonden bovenaan het verlanglijstje van de museumspoorlijn. Ook de bouw van een nieuwe rijtuigenloods met een educatiecentrum en een spoorwegmuseum, een seinhuis, watergebouw en de aankoop van het rijdend materieel werden dankzij deze subsidies bewerkstelligd. Eind april gaat het nieuwe rijseizoen van de STAR van start. Zie www.stadskanaalrail.nl.


Hilversum, 15 december 2007. Pogingen om dit stationsgebouwtje, een ontwerp van Van der Gaast uit 1954, te behouden zijn mislukt. Meer over de metamorfose van de Hilversumse stationsomgeving leest u in deel 22 van Ombouw Hilversum. Foto Henk Koster.


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Schaatsen rond een stoomloc, weer eens wat anders dan dansen rond het gouden kalf. Je kon er ook schaatsen (en eventueel een stoel) lenen, maar uw webmeester waagt zich niet meer aan dit soort fratsen.


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Loc 39 221 in schaal 0 (nul) tijdens de aardige tentoonstelling "120 jaar Fleischmann".Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Is het hier oorlog? Centurion-tank op een Slmmnps, in het kader van de tentoonstelling VRACHT84NL.


Wit landschap bij Nieuwleusen, 22 december 2007. DM'90 "Buffel" 3448 + 3419 als stoptrein tussen Hoogeveen en Zwolle (vanwege een seinstoring tussen Hoogeveen en Assen reden de treinen niet verder dan Hoogeveen). Foto Fokko van der Laan.


Warmenhuizen, 26 december 2007. Sik 369 "Bertus" op het terrein van Bemo Rail. Deze locomotor stond vroeger bij Vialis NMA in Langedijk, maar deze vestiging is gesloten. Foto's Dennis Voetelink.


Barneveld Noord, 26 december 2007. Een foto in de categorie ProRailProza. "Wacht tot het rode licht gedoofd is. Er kan nog een trein komen." Maar deze overweg heeft geen rood licht, en het is enkelspoor dus waar zou die andere trein vandaan moeten komen? Het bordje "stillere treinen" slaat op de Protos die hier tegenwoordig rijdt, en die inderdaad minder kabaal maakt dan Plan V. Foto Bart Gerritsen.


Twee 1100'en op Den Haag HS: 31 juli 1970 en 28 december 2007. NS-loc 1129 met een sneltrein richting Rotterdam. NMBS-loc 1187 met een trein naar Brussel.


HTM-trams bij Den Haag HS: 31 juli 1970 en 28 december 2007. PCC 1181 op lijn 12, en tramstel 3134 op lijn 16. Het uit 1891 stammende HYSM-station is net als het station van Haarlem ontworpen door D.A.N. Margadant.


Rotterdam, 28 december 2007. Bij Railz Miniworld is alles tot in de kleinste details nagebootst, hoewel het tegenwoordig in de mode schijnt te zijn om de poes kaal te houden. www.railzminiworld.nl


Amersfoort, 29 december 2007. Vier DH-stellen worden geparkeerd achter de vroegere wagenwerkplaats. De geschiedenis van de Wadlopers is bijna ten einde. Foto Hidde Romeijn.


 

Treinstel 766 reed op 29 december 2007 de traditionele Oudejaarsrit van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier. Tijdens de rit werden enkele bogen aangedaan die zelden door reizigerstreinen worden bereden: de Nootdorpboog en Binckhorstboog bij Den Haag, en de Blijdorpboog bij Rotterdam. De revisietermijn van het treinstel verliep op 31 december 2007, dus voorlopig is dit de laatste rit geweest. Bij Bunnik werd het treinstel gefilmd door het team van Langs de rails. Op de linkerfoto cameravrouw Charlotte (foto Rienk Mebius). Een half uur later passeerde de trein Wolfheze (foto Frank Vermeulen). Bekijk het filmpje.


Maastricht, 29 december 2007. Deze trein kon niet op tijd stoppen als gevolg van gladde rails, veroorzaakt door zeepresten en uitwerpselen. Dit spoor wordt namelijk gebruikt voor het reinigen van treinstellen. Een dag eerder kon een andere machinist nog net voor het stootblok tot stilstand komen. Met zijn waarschuwing dat de rails glad waren is verder niets gedaan. Ook van andere kopstations (Leeuwarden, Groningen) zijn dit soort incidenten bekend. Enkele reizigers raakten gewond. Dat zullen mensen zijn geweest die niet even zijn blijven zitten totdat de trein helemaal stilstond. De foto is kort na het ongeval gemaakt door Eric Pieters.


Hummeldorf, 31 december 2007. Op de lijn Salzbergen-Rheine zijn enkele overwegen voor het openbaar verkeer afgesloten. Alleen landbouwers mogen oversteken om op hun land of terrein te komen. Daarvoor moeten ze eerst de verkeersleiding "anrufen". Foto's Fokko van der Laan.


Wie eind december na zonsondergang langs Bnk km 42,5 spoorde, had een mooi uitzicht op onze feëriek geïllumineerde tuin. Tijdens de verlichtingswerkzaamheden kwam ik een oud doosje met reservelampjes tegen, archeologische datering circa 1970. Splendor was een in Nijmegen gevestigde gloeilampenfabriek (1919-2000). Zie www.noviomagus.nl/Gastredactie/SVSplendor/Splendor.htm


Hua Hin, 4 december 2007. Koninklijke wachtkamer (de koning van Thailand heeft zijn zomerresidentie in Hua Hin). Foto Nicolette Valentijn.Gelukkig, nieuwjaar!
Het team van Langs de rails wenst al zijn vrienden en relaties een buitengewoon voorspoedig 2008.

vorige       start       omhoog