Juli 2008


Hispeed zet bussen in

(op een traject waar gewoon treinen kunnen rijden)

Teletekst, vrijdag 11 juli 2008. Na een ontsporing heeft de DB alle ICE3-stellen uit dienst genomen ter controle. In Duitsland zijn maatregelen genomen om de reizigers op andere manieren te vervoeren. In Nederland wordt het advies gegeven om niet op reis te gaan. Wat is het probleem om tussen Amsterdam en Emmerich pendeltreinen in te zetten? Later op de dag zijn pendelbussen tussen Arnhem en Emmerich ingezet, geen extra treinen. Succes met uw zware koffers! Hispeed treiterde en dupeerde hiermee duizenden reizigers.


Emmerich, 11 juli 2008. Treinstel 467 reed aan het eind van de dag drie slagen tussen Arnhem en Emmerich, zodat ICE-reizigers niet meer waren aangewezen op de vervangende bussen (een schandelijke maatregel) die eerder die dag waren ingezet. In Emmerich konden ze overstappen op de regionale trein (RE5) naar Oberhausen. De vervangende treinslagen vertrokken om 16:15, 18:15 en 20:15 uit Arnhem; op deze foto is de trein van de eerste slag te zien. Foto Bernd-Jan Kraan.


Utrecht, 15 juli 2008. Treinstel 4045 reed samen met treinstel 4242 een ICE-dienst tussen Amsterdam en Emmerich. De ICE3-stellen waren zaterdag 12 juli nog steeds uit dienst. Tussen Amsterdam en Emmerich reed vanaf die dag een vervangende treindienst met steeds twee gekoppelde Koplopers. Vanaf zondag kwam de normale ICE-dienst weer geleidelijk op gang, maar verschillende treinen werden nog met Koplopers gereden.

Hoe ging dat vroeger?

Amsterdam Centraal, 24 juli 2003. De ICE naar Duitsland rijdt tot Arnhem met vervangend materieel, bestaande uit twee Koplopers. Een ICE-conducteur kijkt langs de trein of iedereen is ingestapt. Het gebruikelijke ICE-stel is uitgevallen vanwege problemen met de airconditioning tijdens het hete weer.

 

Emmerich, 1 maart 2004. Schienenersatzverkehr voor de reizigers van een gestrande ICE.
Met je grote koffers in een overvolle bus naar Arnhem.

 

Arnhem, 15 oktober 2006. Zelfs een pabo-student kan dit voor u uitrekenen: van de bus naar de trein is het tien minuten lopen. Ook voor de internationale reiziger met zware koffers, als Hispeed vervangende bussen inzet.

Emmerich, 8 mei 1987. Treinstel 895. Niet bestemd voor passagiers, maar voor vier marechaussees
die terug moesten naar Arnhem. Het kan dus best, een paar treinstellen in plaats van bussen.


Stationshal Utrecht, 5 juli 2008. Het fotograferen van een Segway in een stationsomgeving is niet zonder risico's. Zo is uw webmeester al eens een keer bijna opgepakt door de Spopo. Maar de foto hiernaast is geheel legaal tot stand gekomen.

Sinds 1 juli 2008 is de Segway weer toegelaten op de openbare weg. Er geldt nu een gedoogregeling, in afwachting van een definitieve wettelijke regeling. Met dank aan minister Camiel Eurlings, die dit "een geinig apparaat" vindt.

De Segway zal te huur zijn op grote stations. Meenemen in de trein is niet echt een optie, want de step weegt meer dan 50 kilo. Kopen kan ook. Er zijn verschillende modellen, richtprijs 5000 euro. Voor het voertuig gelden de regels als voor een snorfiets. Zie www.segway.nl.


Bommelding in Hilversum

Hilversum, 28 juli 2008. In trein 747 naar Leeuwarden/Groningen werd een verdacht koffertje aangetroffen. De trein werd ontruimd en ging leeg verder naar Amersfoort. Het koffertje werd op het perron gelegd, ter hoogte van de Beatrixtunnel. De sporen 1 t/m 4 gingen uit dienst. Diverse treinen werden opgeheven, het overige treinverkeer probeerde men af te handelen via spoor 5. Lekker slim om zo'n koffertje midden in de stad uit de trein te halen en dan ook nog eens boven op een tunnel te leggen. Laat zo'n trein een stukje doorrijden naar een plek waar een ontploffing geen kwaad kan. Vanzelfsprekend was het loos alarm (in het koffertje zat een fietsreparatieset). Rond het station hield de plaatselijke hermandad zich bezig met het regelen van het verkeer. Vanuit zijn huisje langs het spoor werden de gebeurtenissen gevolgd door Dick van Aggelen.


Organisch bouwen in Hilversum

Hilversum, 27 juli 2008. De kap boven het nieuwe derde perron heeft dezelfde vorm gekregen als de historische kap boven het tweede perron. Dat was althans de bedoeling, want met één oogopslag is duidelijk dat er bij de montage iets is misgegaan. De boel is gaan wringen, zodat er een golfpatroon in de dakrand is ontstaan. Of was dit toch wat de de ontwerper voor ogen had en is dit een voorbeeld van "organisch bouwen"? We zullen het weten wanneer het nieuwe station officieel wordt geopend, ergens in 2009. Foto Henk Koster.


Mijlpaal voor Blokpost Bunnik

Op 31 juli 2008, zes jaar en twee weken na de start van Langs de rails, passeerde de miljoenste bezoeker.
Bedankt voor uw felicitaties!


Door rood in het Limburgse Heuvelland

ProRail voorkomt botsing treinen Limburg (www.nu.nl, 20 juli 2008)

Directeur Van Setten (in het artikel verkeerd gespeld) begrijpt niet waarom de ATB niet ingrijpt als een machinist door rood rijdt.
Maar dat doet ATB-EG nu eenmaal niet.
vorige       start       omhoog