September 2008


Eindhoven, 1 september 2008. Veolia zoekt machinisten, volgens op een sticker op deze Vossloh G2000. Ik zie er twee, of toch maar één?


Amstelveen Uilenstede, 9 september 2008. Art Decaux op metrohalte lijn 51.


[beweeg muis naar de foto] Utrecht Zuilen, 9 september 2008. Sik 335 staat hier opgesteld ter herinnering aan het roemruchte verleden van de Werkspoorfabriek.


Rotterdam, 10 september 2008. Twee Traxx-locomotieven Baureihe 186. De groene is met een Benelux-trein op weg naar Amsterdam, de rode pendelt met een proeftrein over de HSL. Het zal de reizigers op de trap allemaal een zorg zijn. Foto Dieke Nederbragt.


Voorburg, 11 september 2008. In Museum Swaensteyn was een aardige tentoonstelling te zien over de Hofpleinlijn en de Blauwe Tram. In 1958 verdwenen de trams van de NZH uit het straatbeeld van Voorburg; drie jaar later was de Blauwe Tram definitief geschiedenis. Op de gevel van het museum hangt een afbeelding naar een schilderij van de Voorburgse kunstenaar Joop Boudewijn. In de achtergrond een treinstel mat.'36 op de Hofpleinlijn. Op straat rijdt een Volkswagen Kever. Het opkomende autoverkeer betekende het eind van regionale tramlijnen: de trams reden in de weg en werden vervangen door bussen, die op hun beurt vast kwamen te zitten in het autoverkeer. Inmiddels begint men in te zien dat de tram zo gek nog niet is.


SSN en VSM in actie

Rotterdam, 8 september 2008. In verband met de Wereldhavendagen pendelde de SSN met de 01 1075 naar de Maasvlakte. Vanwege werkzaamheden aan de havenspoorlijn kon de trein dat weekend niet meer terugkeren. Het transport vond daarom op maandagavond plaats. In het laatste beetje zonlicht werd de trein vastgelegd door Rob van der Rest.


De Marshoek, 13 september. De VSM pendelde met stoomloc's 23 071 en 23 076 tussen Zwolle en Dalfsen onder het mom "Stoom in Dalfsen". Loc 23 071 rijdt voorop bij de zoveelste slag richting Zwolle. Foto Fokko van der Laan.


Venlo, 13 september 2008. Loc 65 018 kwam met een pendeltrein in actie tijdens een open dag in Blerick. Links een onlangs door ProRail gerenoveerd spoortje, dat volgens waarnemers al jaren niet meer wordt gebruikt. Foto Rob Quaedvlieg.
Ooit kreeg de treindienstleiding het verzoek om een rijweg in te stellen voor een rangeerbeweging via dit spoortje. De trdl verstond het echter verkeerd, en zette het sein veilig voor een trein van ERS die klaarstond voor vertrek naar Duitsland. In het donker had de machinist niet in de gaten dat hij een zijspoor op werd geleid. Even later knalde hij door het stootjuk.


Rotterdam, 15 september 2008. Traxx 186 114 pendelt met een lege trein over het noordelijke deel van de HSL.


De voorlichter

Stel je heet Nienke Spanauf en je bent persvoorlichter bij Hispeed. Moet je dan iets begrijpen van de onderwerpen waarover je voorlichting geeft? Hispeed gaat proefrijden op de HSL. Vanwege de veiligheid mogen er geen passagiers meerijden. "Bovendien zitten er nog geen stoelen in de wagons. Dat maakt het reizen wat lastiger," aldus mevrouw Spanauf. Bij het spoor noemen we dit rijtuigen, in wagons worden goederen vervoerd. Bovendien zitten er wel degelijk stoelen in, want het zijn dezelfde rijtuigen die nu in de Beneluxdienst rijden.

"Heel hard zullen de treinen op het traject van de hogesnelheidslijn voorlopig niet gaan: maximaal 160 kilometer per uur. Dat is weliswaar 30 kilometer per uur harder dan gewone intercitytreinen, maar aanzienlijk langzamer dan de 300 kilometer per uur waarop NS Hispeed naar streeft." Ook niet helemaal goed: de maximum snelheid van gewone intercity's is 140 km per uur en Hispeed heeft materieel besteld dat maximaal 250 km/uur kan.

"Als de aansluiting op de Eurostar straks een feit is, reis je binnen vier uur van Amsterdam naar St. Pancras in Londen. Daar kun je niet tegenop vliegen." Nou, daar kun wel twee keer tegenop vliegen!

Bron: Het Parool, 9 september 2008. Zie ook de huppelkutjes van de Koppeling.Utrecht, 18 september 2008. Treinstel mat.'54 386 werd door Plan U 121 overgebracht van het Spoorwegmuseum naar de HTMU-loods op Utrecht Daalsedijk. Daar worden in het stel filmopnames gemaakt voor de tweede treinkaping bij De Punt. Op de eerste foto de bijzondere combinatie bij een tussenstop in Naarden-Bussum. Om ruimte in de HTMU te maken, werden de aldaar gestalde DE1 41 en de NS 20 overgebracht naar het Spoorwegmuseum. De Kameel reed daarbij vanaf de HTMU naar Arnhem Berg om te tanken (zie filmpje). Op de tweede foto wachten de beide motorrijtuigen voor de HTMU op de overbrenging. Foto's Bernd-Jan Kraan.


Gooi- en Eemlander, 16 september 2008. In oktober 2001 reden op initiatief van de Stichting Gooische Stoomtram Huizen (SGSH) locomotief 18 en rijtuig 21 enkele dagen heen en weer over een straattraject van 300 meter. Dat was een groot succes. Misschien leent dit zich voor een herhaling als er een "fuif" plaatsvindt wanneer het vernieuwde station Hilversum officieel in gebruik wordt genomen. Wie gebruikt het woord "fuif" nou nog? Dat is een heel ouderwets meisjeswoord.


Baarn, 21 september 2008. Loc 186 148 van ITL is met een containertrein op weg naar het oosten des lands. De spoorstaven op de voorgrond hebben te maken met de aanpassing van het emplacement. De Stichtse Lijn zal straks eindigen langs een nieuw perron, zodat de lijn naar Amersfoort niet meer hoeft te worden gekruist. Foto Henk Koster.


Berlijn, 26 september 2008. Op de Innotrans werd een moderne draisine getoond. Foto Patrick Hinderink.


Never marry a railroad man

Amsterdam Centraal, september 2008. Advertentie van Reaal: "0,3% kans dat u trouwt met een machinist."
Foto gemaakt door Hc (toekomstig Mcn/Hc) Daniëlle Wullems. Het liedje "Never marry a railroad man" (Mariska Veres met Shocking Blue, 1970). is onder druk van de spoorwegvakbonden geboycot door de BBC.


Kapperikelen

Hilversum, 14 september 2008 (inzet: 6 september 2008). De ombouw van station Hilversum nadert zijn voltooiing. Het enige dat nog doet herinneren aan het oorspronkelijke station is de kap boven het tweede perron. Men heeft zelfs de moeite genomen om nieuwe spanten te maken, omdat de kap verlengd moest worden. Helaas gaat het dan in de afwerking weer mis. Voor het dak gebruikt men net als vroeger planken, die met de bovenkant van de spanten worden meegebogen. Het beste zou zijn om één lange plank te gebruiken, maar zulke lange planken bestaan niet. Er zijn dus twee planken nodig. Waar de twee planken elkaar raken, ontstaat bijna onvermijdelijk een knik. Het mooiste is het dus om twee even lange planken te gebruiken, zodat de knik precies in het midden komt. Om onverklaarbare redenen heeft men dat niet gedaan, zodat de knik buiten het midden zit. Nu is dat nog niet zo'n ramp, want tegen de rand komt ook nog een boeiboord. Alleen heeft de timmerman die dit boeiboord moest uitzagen de knik in het dakbeschot netjes overgetekend, zodat deze knik nu ook in het boeiboord is te zien. Vroeger moest je als timmerman een timmermansoog hebben, tegenwoordig mag je de bouwplaats al op als je weet hoe je het zaagje van je decoupeerzaag verwisselt. Foto's Henk Koster.

Hilversum, 30 augustus 2008. De kap boven het nieuwe derde perron heeft min of meer dezelfde vorm als de klassieke kap boven het tweede perron. Wie goed kijkt ziet dat er aan het einde van de nieuwe kap langs de rand een lichte golfbeweging zit. Fabrieksfoutje, niet meer te herstellen, dus daar kijken we de komende decennia tegenaan.

Hilversum, 9 oktober 1959. De oorspronkelijke kap boven het tweede perron, bouwjaar 1893.
Zie deel 4 van het thema Hilversum in vroeger tijden. Foto J.G.C. van de Meene.
vorige       start       omhoog