Februari 2009


Wijchen, 6 februari 2009. Loc 1312 had weinig moeite met de twee blokkendoosrijtuigen die van Tilburg naar het Spoorwegmuseum moesten worden overgebracht. De stroomafnemer van het motorrijtuig staat op ten behoeve van de treinverwarming, zodat de begeleiders in de trein het niet koud krijgen: de verwarmingskabels van loc en blokkendoos zijn onderling niet koppelbaar. Machinist Bernd-Jan Kraan (toet in Bnk). Foto Richard Krol.


Bentheim, 12 februari 2009. De Linten van Syntus krijgen in Stendal een levensduurverlenging. Nummer 22 was achter loc 202 483 teruggekeerd in Bentheim en ging op eigen kracht verder naar Hengelo. Hierna was het de beurt aan nummer 30 om naar Stendal te worden gesleept. Tussen Hengelo en Bentheim werden de beide treinstellen gepiloteerd door fotograaf Bertus Kers.


Hilversum, 13 februari 2009. Een omgeleide ICE met voor wie goed kijkt een bekende webmaster in actie.
Met dank aan Henk Koster.


Spoorwegmuseum Utrecht, 11 februari 2009. Loc SS 326 (later NS 1326) uit 1881.


Spoorwegmuseum Utrecht, 17 februari 2009. Op het perron staat een oude telefooncel met een kwartjestelefoon. Een kwartje was een muntstuk uit het guldentijdperk (waarde ongeveer 11 eurocent). De munten die je in het toestel gooide kon je achter het schuine venstertje zien. Tijdens het gesprek viel dan af en toe een kwartje. De ongebruikte kwartjes kreeg je na het gesprek weer terug. Om een nummer te kiezen moest je aan de zwarte schijf draaien. Ik leg dit maar even uit, want toen ik deze foto maakte hoorde ik een jongetje aan zijn vader vragen hoe zo'n telefoon werkte. Inmiddels loopt er op aarde een generatie rond die niet meer weet wat een kiesschijf is! Zie ook het thema Toetsenborden.


Machinist rijdt door groen!

Dinsdag 18 februari 2009, trein 7449 van Breukelen naar Rhenen. Deze trein hoort om 14:21 te stoppen in Bunnik. Dat deed de machinist ook wel, alleen half op de overweg voorbij het perron. Ik was vlak bij de conducteur en kon daarom goed verstaan wat de machinist over de portofoon zei: "helemaal mijn fout, ik zal het wel omroepen." De trein reed weer verder en de machinist riep om dat de trein helaas niet was gestopt in Bunnik: "dit kwam door een storing."

Een storing in zijn hoofd zal hij bedoelen. Als treindeskundige weet ik natuurlijk wel wat er gebeurd is. Normaal staat het sein in de richting Driebergen op rood als er een trein nadert die in Bunnik moet stoppen. Dit is om te voorkomen dat de overweg voorbij het perron te vroeg sluit. Pas zodra de trein langs het perron staat gaan de bomen dicht, waarna het sein op groen gaat. De machinist had bij nadering van Bunnik op een rood sein gerekend, maar dit keer stond het toevallig een keer op groen. En dan verzin je maar een smoesje als je vergeet te stoppen. (Zie ook stop-doorschakeling.)Conducteur denkt dat hij grappig is

Ja, je hebt ook conducteurs die grappig denken te zijn. Zat ik gisteren om half zes in een overvolle (bomvolle klinkt zo dreigend) intercity vanuit Amsterdam. Werkelijk Indiase toestanden, met passagiers zittend op traptredes, de deuren konden nog net dicht. Ter hoogte van Bussum schalt opeens een stem door de coupé’s. De train manager (ja sorry, maar dat stond op zijn deur) aan het woord! En omdat hij zoveel humor heeft, doet hij z’n vaste riedel dit keer expres op z’n plat overdreven Jordanees:

Joa doames an hajere, wuh noaderu stusjon Hilfurzum. Deuze trajn rajt ferdur inj duh rigtinj Oamursfoart met buzstemminj Deufuntur. Raisugus met buzstemminj Utraigt dienuh inj Hilfurzum ovur tuh stappuh...

Nou, en zo werd het toch nog allemaal héél gezellig in de trein. Allemaal blije gezichten! Dat hadden we net even nodig om het leed te verzachten. Bedankt hoor, NS! Volgende keer misschien een stuk of wat treinstelletjes extra? Ik was te laat om het op te nemen op m’n mobieltje. Jammer hè? Ik vond het behoorlijk irritant en onprofessioneel.

Carina Spilt, 19 februari 2009.Langste reizigerstrein in H0

Op initiatief van modelspoorder Jos Beckers vond op 19 februari een recordpoging plaats om de "Langste reizigerstrein ter wereld" te laten rijden in de miniatuurwereld van RailZ Miniworld in Rotterdam. Precies 20 jaar geleden werd deze recordpoging gedaan in het groot ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland. Net als in 1989 bestaat de passagierstrein uit 60 rijtuigen. Er waren maar liefst drie modellocomotieven nodig om deze modeltrein van 16 meter lang en 12 kg zwaar te kunnen laten rijden over het sporentraject in de miniatuurwereld. De beide machinisten die 20 jaar geleden de echte langste reizigerstrein bestuurden, Cor de Rijke en Arie Wander, waren ook nu weer van de partij. Zij bestuurden de trein dit keer vanuit de verkeersleiding van de attractie, waar ze tegen 12:30 uur de trein met één muisklik lieten vertrekken.Spoorwegmuseum Utrecht, 22 februari 2009. Treinstel 386 werd gedurende twee weekenden ingezet als Heimwee-express. Hier vertrekt het stel naar Hilversum. Foto Jan de Kroon.

Spoorwegmuseum Utrecht, 1 maart 2009. En opeens had de 386 er geen zin meer in. De voorlopig laatste rit van de Heimwee-express werd verzorgd door de museumsik, die met behulp van een koppelboom het treinstel naar binnen sleepte. Foto Roeland Krul.Hondekoppen door het Utrechtse laagland

Treinstel 386 van het Spoorwegmuseum reed eind februari/begin maart 2009 diverse keren door Bunnik, Vechten en Lunetten. Als bonustrack een opname van treinstel 766 in december 2007, rijdend door Bunnik.
Bekijk het filmpje.


Museumtreinen zwaar vernield

In het weekend van 21 en 22 februari 2009 is de Haarlem IJmuidense Spoorwegmaatschappij (HIJSM) zwaar getroffen. Al het gestalde historische materieel, in de sporendriehoek bij het Haarlemse station, is slachtoffer geworden van een groep vandalen die heel rigoureus huis hebben gehouden, als ware het een geplande actie. Van de vier treinstellen en vier wagens zijn de deuren opengebroken. Alle ramen, interieur en de cabines zijn vernield. De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij ook de videobeelden van de bewakingscamera’s grondig worden bekeken. De HIJSM, een museumstichting met historisch dieselmaterieel, is sinds begin 2000 actief met het verkrijgen, restaureren en onderhouden van dieseltreinen die destijds door de Nederlandse Spoorwegen zijn gebruikt. Door een groep actieve vrijwilligers zijn de treinstellen in de afgelopen jaren onderhanden genomen. Hiermee rijden ze door het hele land naar verschillende spoorse evenementen en worden speciale ritten voor genodigden georganiseerd. Of de treinstellen, één “Blauwe Engel” en drie “Rode Duivels”, gebouwd in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, nog de baan op komen is tot nu toe nog onbekend. Voorzitter G.J. van Kempen ziet het in ieder geval somber in. De schade, welke in eerste instantie geschat wordt op enige tonnen, is zo groot dat het voor een stichting als de HIJSM nauwelijks is op te brengen om dergelijke schade te herstellen. Ruim acht jaar werk is in één weekend te niet gedaan. Persbericht HIJSM, 24 februari 2009. Foto's Martin Peeters, 26 februari 2009.
vorige       start       omhoog