Maart 2009


Bunnik (bij de grens met Utrecht en Houten, vlakbij Lunetten), 1 maart 2009.
Loc 1611 met omgeleide trein 446 richting Utrecht. Bekijk ook het filmpje.


Den Bosch, 1 maart 2009. Trein 446 was door een wakkere treindienstleider naar een perron geleid
waar maar negen rijtuigen langs passen. De reizigers in de zeven andere rijtuigen moesten meerijden naar Utrecht
en vandaar met een andere trein weer terug naar Den Bosch. Foto Roland van Riel.


Watergraafsmeer, 8 maart 2009. Het wintersportseizoen is weer voorbij. Loc 1852 zal acht rijtuigen van EETC overbrengen naar Emmerich. Vandaar neemt een Duitse loc de rijtuigen over om ze naar Nürnberg te brengen. Foto Bernd-Jan Kraan.


Onder de bogen tussen Utrecht en Hilversum, 3 maart 2009. Loc RRF 16 met aan de haak een Slowaakse graanwagen die op initiatief van een modelbouwfirma een poosje in het Spoorwegmuseum heeft gestaan en die nu weer terug moest naar Rotterdam. Wie zo'n graanwagen op zijn modelbaan wil hebben, kan kijken op www.eurotrein.eu. Dat wil zeggen: de website staat wel op de wagen, maar de wagen staat niet op de website. Hoe commercieel kun je zijn? Foto Marco Smit.

Woerden, 3 maart 2009. Nogmaals een korte fotostop. Bekijk ook het filmpje.


Utrecht Centraal, 5 maart 2009. Loc RRF 19 brengt loc 702 van Nedtrain over van de Watergraafsmeer naar Tilburg.
Voor de echte freaks: deze loctrein reed onder treinnummer 91997.


Cabrio-loc

Zutphen, 7 maart 2009. Industrielocje in cabrio-uitvoering op het terrein van ProRail. Het locje is in 1965 gebouwd door O&K, type MC 14 N, fabrieksnummer 26537. Het heeft bij verschillende Duitse bedrijven dienst­gedaan, tot het in 2007 terecht kwam bij Strukton in Den Bosch als onderdelenleverancier. Foto Martijn van Steenderen. Informatie: www.rangierdiesel.de.


Driebergen (Drift), 15 maart 2009. Onbeveiligde overwegen zie je bijna niet meer. Ze zijn vervangen door AHOB's of ze zijn eenvoudig helemaal afgesloten, waarbij ProRail het plaatsen van illegale hekwerken niet schuwt. Gelukkig heb ik een vriendje bij de Sleutelkoning, zodat ik mijn betonschaar vandaag niet nodig had.


Bunnik, 21 maart 2009. Loc 103 van ITL met een containertrein (NYK-shuttle) op weg van Hrp naar Duitsland.ERS ploegt spoor om

Utrecht Terwijde, 23 maart 2009. Foto Wout van Dam.

Een trein van ERS Railways heeft vijf kilometer spoor vernield tussen Vleuten en Utrecht. Een van de containerwagens was gedeeltelijk ontspoord. Omdat de remleiding niet brak, kwam de trein niet automatisch tot stilstand. De machinist had ook niets in de gaten, want zijn sterke locomotief reed gewoon verder.

Op deze foto is een stukje van de trein te zien. Meteen zien we hier een illustratie van de plaag die geluidscherm heet. Mensen gaan bij een spoorlijn wonen en vervolgens klagen ze over de herrie van de treinen. Daarvan kunnen ze niet slapen, zodat ze 's ochtends moe in hun auto stappen om daarmee zelf herrie te gaan maken. Voor de treinreizigers wordt het steeds vervelender: kilometers lang tegen bekladde schermen aankijken, in plaats van naar leuke landschappen. En dan hebben we het nog maar niet over fotografen en reddingswerkers die moeilijk bij het spoor kunnen komen.

In NRC Handelsblad van 24 maart 2009 staat een interview met Eric ten Feld, general manager Nederland en België van ERS Railways. Die blijkt in het ongeval een extra stimulans te zien om meer gebruik te maken van de Betuweroute in plaats van spoorlijnen waarop zowel reizigers- als goederentreinen rijden. "Wij willen dit nooit meer meemaken," aldus een verontwaardigde Ten Veld, alsof het niet juist zijn trein was die een enorme ravage heeft aangericht.Blokkendozen in Hilversum

Op 31 mei 1946 reed de eerste naoorlogse elektrische trein in Hilversum. De feesttrein is getooid met de stadswapens van Amersfoort en Amsterdam (foto gemaakt door mijn grootvader). Op 20 juni 1992 werd in Hilversum een nieuw stations-gebouw in gebruik genomen, reden om het Blokkendoosstel van het Spoorwegmuseum in te zetten voor extra ritten (foto Nico Spilt). Op 29 maart 2009 reed de Heimwee-express een aantal slagen met motorwagen "Jaap" (foto Dick van Aggelen).


Bunnik, 29 maart 2009. Treinstel 803 als museumpendel. Natasja Froger maakt reclame.


In Hoogeveen zijn ze niet blij met de dienstregeling die in 2010 ingaat. Er is een mooie protestkaart gemaakt,
waarop merkwaardig genoeg een Zwitsers treinstel is afgebeeld. Maar het gaat natuurlijk om de bedoeling.
Protesteren kan ook via www.hoogeveenicstation.hyves.nl.


In maart heb ik in deze omgeving diverse foto's gemaakt.
vorige       start       omhoog