April 2009


Plan V naar de Rhätische Bahn

De Rhätische Bahn (RhB), bekend van onder andere de wereldberoemde Glacier Express ("de langzaamste sneltrein ter wereld") blijkt onlangs zaken te hebben gedaan met NS. Men is in principe overeengekomen een aantal overtollig geworden treinstellen Plan V over te nemen en geschikt te maken voor het Zwitserse systeem. Dit blijkt technisch vrij eenvoudig te verwezenlijken; de hoogspanningsapparatuur kan worden ondergebracht in de bagageruimte. Twee treinstellen zijn reeds in de kleuren van de RhB geschilderd. Op 1 april 2009 hebben ze een aantal slagen gemaakt tussen Utrecht en Baarn. Foto Robin Kersbergen. Zie ook Plan V voor de Valleilijn (1 april 2006).


Jaarbeurs Utrecht, 1 april 2009. Langs de rails moet ook op technisch gebied bijblijven. Daarom bezochten wij RailTech Europe 2009.


Kennismaking met de SLT

Woerden, 2 april 2009. Aan boord van SLT 2604 maakte ik kennis met de toen nieuwe sprinters. Pookje vooruit: rijden, pookje achteruit: remmen. Een trein besturen was nog nooit zo makkelijk!

Woerden, 31 maart 2009. Ik had ze al vaak zien proefrijden, de nieuwe Sprinter Light Trains (SLT), maar ik had er nog nooit ingezeten. Ik moet zeggen dat het me niet tegenviel, vergeleken althans met de gemoderniseerde oude Sprinters. Een pluspunt is dat de eerste klas beter herkenbaar is, zodat je minder kans loopt dat zich daar tweedeklasvolk ophoudt, dat zich daarna met een onnozel gezicht door de conducteur laat wegsturen naar de blauwe bankjes. Op de foto treinstel 2604 als stoptrein op weg van Utrecht naar Den Haag, een dienst waarin tot nog toe vaak een Plan T was aan te treffen. Met dat materieel zal het wel snel gedaan zijn.


Lunchpauze

Woerden, 2 april 2009. Lunchpauze. Een paar treinen die ik tussen 12 en half 2 voorbij zag komen.


Grapje en leugens

Woerden, 2 april 2009. Een kolentrein, op weg van de Maasvlakte naar Duitsland, is stilgezet om een paar intercity's voorrang te geven. Huiswerk: bereken de hoeveelheid energie die nodig is om deze zware trein weer op gang te brengen. Twee van de drie locs hebben Engelse bijnamen gekregen: 6493 "Joke" (grapje) en 6481 "Lies" (leugens). Zie ook het thema zelflossers.


Lunteren, 8 april 2009. Schakelstation (ontworpen door Van Ravesteyn) vlak bij de overweg Goorsteeg (Google Maps).


Historische rijtuigen op transport

Op 10 april 2009 is het door het NSM aan de SGB geschonken C12-rijtuig overgebracht van Blerick naar Goes. Op de bovenste foto staat het rijtuig op een dieplader van Van Maanen in Blerick gereed voor vertrek. Op dezelfde dag werden een plan D en het slaaprijtuig van het NSM van Blerick overgebracht naar Tilburg. Op de onderste foto trein 82110 tijdens een korte tussenstop in Eindhoven. Beide rijtuigen zullen bij tROM een cascorevisie ondergaan. Foto's Bernd-Jan Kraan.

In de jaren 1930-1933 stelde de NS een serie van 85 nieuwe stalen vierassige 3e-klasse coupérijtuigen in dienst. Deze serie diende ter vervanging van oudere series twee- en drie-assige houten coupérijtuigen die NS van haar voorgangers had geërfd. Het rijtuig dat aan de SGB is geschonken is het rijtuig met nummer C6478 uit 1933, gebouwd door de firma J.J. Beijnes in Haarlem. De serie werd tussen 1962 en 1966 gesloopt, behalve dit rijtuig, dat in 1965 een tweede leven kreeg in een Utrechtse speeltuin. Toen het inmiddels verwaarloosde rijtuig daar in 1991 moest verdwijnen, ontfermde de Stichting tot Behoud van Af te voeren NS-materieel (Stibans) zich over het rijtuig. Na enkele omzwervingen kwam het in bezit van het Spoorwegmuseum, die het rijtuig in Blerick stalde in afwachting van een nadere beslissing. Het Spoorwegmuseum heeft onvoldoende ruimte voor het rijtuig, en heeft daarom besloten het aan de SGB te schenken. De SGB heeft de spoorwegen in Nederland in de jaren 30 als streefbeeld, zodat het rijtuig uitstekend in de collectie past. Momenteel is het rijtuig in verwaarloosde toestand en is van binnen grotendeels leeg. De SGB is voornemens dit rijtuig in originele staat te restaureren. Het gaat om een beeldbepalend rijtuig, en de SGB is dan ook erg blij met deze royale gift van het Spoorwegmuseum. Bron: persbericht SGB.


Nachtdienst op het perron

Utrecht, 16 april 2009. Procesleider met blauwe lamp; met dit stopplaatssein geeft hij aan tot hoever de binnenkomende trein moet rijden. Vroeger waren dat forse lantaarns, nu een zaklamp ter grootte van een royale sigaar. Inmiddels zijn er nog kleinere zaklampen in gebruik, die vier kleuren kunnen tonen: wit, rood, groen en blauw. Deze zaklampen zijn ontwikkeld voor het leger, maar de kleuren komen toevallig overeen met wat er bij het spoor nodig is.


Leven in de lengte

Artikel in de Volkskrant van 8 april 2009, over wonen in een voormalig ZHESM-rijtuig in Bosch en Duin. Leuk om te constateren dat er is geciteerd uit tekst op mijn website - alleen zonder bronvermelding. Er stonden ook foto's bij van de toenmalige bewoners.



DD-AR krijgt opknapbeurt

Weesp, 24 juli 2003. Een dubbeldekker op weg naar Almere verdwijnt onder het maaiveld.
NedTrain heeft opdracht gekregen om dit bij het publiek weinig geliefde DD-AR-materieel een opknapbeurt te geven. De nieuwe treinstammen zullen daarna in de intercity-dienst terecht komen. Het opknappen gebeurt volgens het Design to Cost-principe, lazen we in een bericht van NedTrain. Wat dat precies betekent weten wij niet, maar het klinkt een beetje als: als het niks mag kosten, stel je er dan niet al te veel van voor. De toiletten verdwijnen gelukkig niet.


Antwerpen Noorderdokken, 22 april 2009. Loc 2368 met P 8215 naar Aarschot. De klassieke e-locs zijn in rap tempo aan het verdwijnen in België. Zo wordt de reeks 23, die vroeger veel werd ingezet in de goederendienst, daaruit verdrongen door de reeks 28 (Traxx E186). In plaats daarvan zijn ze nu te zien in de lichte reizigersdienst. Foto Rob van der Rest.


Nunspeet, 24 april 2009. Leeg materieel (957 en 961) op weg van Zwolle naar Amersfoort. Een bekende machinist
zag een camera en maakte het bekende gebaar: de Dolf! Foto Rein van Putten.


Beekbergen, 25 april 2009. Loc 41 360 (met twee tenders) bracht met een Duits gezelschap een bezoek aan de VSM.
Het personeel trekt zich weinig aan van de rangeerstoplantaarn; de pijl met het oranje kruis erdoor wijst naar het spoor
waarover niet gerangeerd mag worden. Foto Bernard van Laar.


DE3 terug naar Spoorwegmuseum

Tilburg, 16 april 2009. DE3 27 is uiterlijk opgeknapt en keert over tien dagen terug naar het Spoorwegmuseum. Op het terrein van de werkplaats staat ook een dozijn nieuwe locs Class 66 van Euro Cargo Rail, waar kennelijk wat aan moet gebeuren. Dat zal een van de laatste klussen van deze werkplaats zijn, want de sluiting nadert. Op zaterdag 3 oktober is er voor de laatste keer een open dag bij NedTrain in Tilburg.


Treinen door Bunnik, 25-29 april 2009. Oude treinen (Hondekop 386 als Heimwee Express, loc 2225 brengt treinstel DE3 27 naar het spoorwegmuseum) en nieuwe treinen (de eerste Albatros arriveert in Nederland). Treinstel 522 zien we rijden als museumpendel.


Oude treinen door Bunnik

Bunnik, 26 april 2009. Loc 2225 brengt DE3 27 terug naar het Spoorwegmuseum. Treinstel 386 deed dienst
als Heimwee-express. Treinstel 522 reed als museumpendel. Bekijk ook het filmpje.


Den Bosch, 26 april 2009. Controle op warmlopers. De bakken van de DE3 rusten op drieassige jacobsdraaistellen.
Foto Gerard Weijnen.


Oss, 26 april 2009. Een bemanningslid van loc 2225 brengt een groet aan de verzamelde fotografen. Deze fraaie loc is eigendom van de Stichting Museum Materieel Railion, website www.smmr.nl. Foto Daniël Friederichs.


Spoorwegmuseum, 26 april 2009. Treinstel 27 is zojuist losgekoppeld. De reminrichting van het treinstel werkt niet meer, vandaar dat er tijdens het transport extra remwagens zijn gebruikt. Die zaten zowel voor als achter het treinstel. De remleidingen van deze wagens waren met elkaar verbonden door middel van een lange slang die door het treinstel liep.
Foto Marcel van Westendorp.


 

Hilversum, 6 september 2003. Treinstel 27 wordt achter twee naoorlogse dieseldrieeën overgebracht van het Spoorwegmuseum naar Blerick. Dit ziet er toch iets beter uit dan achter een dieselloc en een stel containerwagens.


De Albatros is in Nederland

 

Bunnik, 28 april 2009. Bij wijze van verjaardagscadeautje stuurden de spoorwegen vandaag de lelijkste trein langs mijn balkon die ik ooit heb gezien: de door Hispeed bestelde Albatros. De trein werd getrokken door loc V203 van de Rurtalbahn, ook niet echt moeders mooiste. Het treinstel is op weg naar Amsterdam, waar het zal worden opgeborgen in een loods van NedTrain op de Watergraafsmeer. Het personeel heeft een brief gehad waarin staat dat het "niet is toegestaan om zonder toestemming" foto's te maken. Beetje dubbelop maar wel duidelijk. Bekijk ook het filmpje.

Amsterdam RAI, 17 maart 2008. Schaalmodel van de voor de HSL-Zuid bestelde treinstellen. Dit is een trein van het type V250 van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda; de officiële bijnaam luidt Albatros.


Fotomontage Henk Koster, 28 april 2009. Hartelijk dank ook voor de andere felicitaties die ik mocht ontvangen.




vorige       start       omhoog