November 2009


Hilversum, 14 november 2009. ACTS-loc 7109, beschilderd in de kleuren van Portfeeders, met een ballasttrein tijdens spoorvernieuwingswerkzaamheden. Foto Dick van Aggelen.


Leiden, 15 november 2009. Etalage van een drankdealer in de binnenstad. Red Army-wodka (40%) in geschenkverpakking.


Spoorwegmuseum Utrecht, vrijdagnacht 20 november 2009. Loc 1312, twee koninklijke rijtuigen, een goederenwagen en loc 2104 "Blikken Tinus" staan gereed voor vertrek naar Lunetten Aansluiting. Van daaruit keerde het konvooi weer terug. Deze rangeerbeweging was nodig om het materieel aan de andere kant van het museum te krijgen. Op zaterdagochtend werd een omslachtige manoeuvre uitgevoerd met DE3-treinstel 27: dat werd achter loc RRF 20 van het museum naar Amersfoort en weer terug gesleept. Foto Bernd-Jan Kraan. Zie ook dit filmpje.


Art Decaux. Utrecht, Streekbusstation, 25 november 2009. Utrecht, Rijnsweerd Noord, 26 november 2009.


Koninklijke tentoonstelling in Het Spoorwegmuseum

De directeur van Het Spoorwegmuseum, Paul van Vlijmen, maakte op 5 november de plannen bekend voor een grote internationale tentoonstelling over koninklijke treinen: Royal Class, vorstelijk reizen. Voor het eerst in de historie zijn koninklijke treinen uit heel Europa in één tentoonstelling te zien. Al deze prachtige treinen geven een uniek beeld van de luxe manier van reizen van de Europese Royalty.

Royal Class, vorstelijk reizen is van 15 april t/m 5 september 2010 te zien in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Rijtuigen van de belangrijkste koningshuizen uit heel Europa komen naar Utrecht. Zo zijn er treinen, rijtuigen en interieurs uit Engeland, Ierland, België, Portugal, Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden te zien. Hierbij zijn absolute topstukken zoals een van de oudst bewaarde koninklijke rijtuigen ter wereld, het rijtuig van Koningin-moeder Adelaide van Engeland uit 1842. Het Portugese spoorwegmuseum in Santarèm stelt de complete koninklijke trein van Koningin Maria Pia uit 1858 ter beschikking. Maar vanzelfsprekend zijn op de tentoonstelling ook rijtuigen van het Nederlandse koningshuis te bewonderen zoals de rijtuigen van Koningin Juliana en Prins Bernhard en het huidige koninklijke rijtuig van Koningin Beatrix. Met steun van de Bankgiro Loterij bouwt Het Spoorwegmuseum een replica van het koninklijk salonrijtuig uit 1864 van Koningin Anna Paulowna.

Royal Class, vorstelijk reizen biedt bezoekers hiermee een eenmalige kans deze prachtige collectie historische treinen samen in één tentoonstelling te zien. Thema's die op de tentoonstelling aan de orde komen zijn onder andere de stimulans die de koninklijke families aan de promotie van de trein gaven. En de, onder invloed van de trein, veranderde wijze waarop vorsten hun rijk regeerden. Ineens was het mogelijk om naar de uithoeken van het koninkrijk te reizen en zichzelf aan het volk te tonen. Een zeer welkome mogelijkheid in het licht van de opkomende democratiseringsprocessen in de 19e eeuw. Natuurlijk werd er ook veel privé gereisd met de trein, zowel voor familiebezoek als voor vakanties.

Bezoekers van Royal Class worden vorstelijk ontvangen. Na een korte les in koninklijke etiquette in de koninklijke wachtkamer van het museum, wordt de bezoeker over de rode loper langs de prachtige koninklijke rijtuigen geleid. Op de tentoonstelling lopen de bezoekers historische personages tegen het lijf die interessante verhalen vertellen over het koninklijk reizen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de BankGiro Loterij, VSB, Prins Bernhard Cultuurfonds en het KF Heinfonds. (persbericht Nederlands Spoorwegmuseum)Omslag van het laatste bulletin van de St. Mat54 Hondekop-Vier.
Tekening Wieger van der Slikke.T-Mobile tekent wifi-contract NS

NS en T-Mobile hebben een driejarig contract gesloten. Vanaf maart 2010 worden de intercity's van de NS uitgerust met wifi-hotspots. In 2012 moeten alle intercity's voorzien zijn van draadloos internet via wifi. Tot en met 2012 is het internet in ieder geval gratis. Minister Camiel Eurlings heeft 15 miljoen euro subsidie toegezegd. Eurlings heeft ook 1,1 miljoen subsidie toegezegd aan Arriva. Andere vervoerders voldeden volgens V&W niet aan de voorwaarden. T-Mobile levert wifi in NS-treinen.
Een merkwaardig boek

From Station 2 Station, graffiti on Dutch trains and subways 2005-2006. A unique document that represents the greatest graffiti on Dutch steel during the years 2005-2006. This book offers a reflection on arguably the most interesting subgroup within graffiti culture, photographed and compiled by Polly Lugz. It features work by the most active writers and crews from the Netherlands and a host of international writers who have visited our country to paint trains or the Amsterdam subway.

Een merkwaardig boek, waarin het bekladden van treinen wordt bezongen. Maar van mij mag het, want de vrijheid van meningsuiting is een kostbaar goed, al wordt daar in sommige kringen anders over gedacht. Lees ook mijn opvattingen over dit onderwerp.
Spoorwegmuseum Indonesië

Kereta Api Indonesian railways and the museam at Ambarawa Java. Aardig filmpje van Bob Rodenburg.
De website van Hans Fictoor

Hans Fictoor, schrijver van een boek over het spoorwegongeluk bij Harmelen, heeft sinds kort een eigen website: www.hansfictoor.nl.
De collectie van Riekje Buivinga uit Waterhuizen

Riekje Buivenga heeft een grote collectie spoorwegattributen. Bekijk het uitgebreide fotoverslag.

vorige       start       omhoog