December 2009

kerstgroeten en nieuwjaarswensen


Kopenhagen Express

Dordrecht, 12 december 2009. Loc 1745 met de Kopenhagen Express. Foto Rob van der Rest.


Werkverschaffing of crisisbestrijding?

Foto boven: Bunnik, 30 september 2009. Een aannemer is bezig met het ingraven van een paar groene kabels. Foto onder: Bunnik, 10 december 2009. Een aannemer is bezig met het ingraven van een paar zwarte kabels.

Was het misschien een idee geweest om één keer een sleuf te laten graven voor de groene en de zwarte kabels?


Graphic Design Museum

[beweeg muis naar de foto]
Breda, 11 december 2009. Tot eind januari is in het Graphic Design Museum een op kinderen gerichte tentoonstelling te zien over de vormgeving van NS.

In het museum mag je eigenlijk niet fotograferen, maar ik was er nu toch. En aan een politiemotor kleven geen copyrights. Of eigenlijk toch wel. De diagonale strepen worden er namelijk niet willekeurig op geschilderd: daar zit een grafisch concept achter. Voor elk voertuig (politie, brandweer, ambulance, Rijkswaterstaat, Douane, Dienst Justitiële Inrichtingen) is een ontwerp op maat gemaakt door Gert Dumbar, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), vandaar de term BZK-striping. Zelf je auto van dit soort strepen voorzien is verboden.


Rotterdam, Coolsingel, 7 december 2009. Art Decaux. Links in beeld het Havenmuseum.


In het weekend van 12/13 december 2009 hingen er in Rotterdam langs spoor 9 CTA-vervangers. Deze waren nodig omdat de gewenste informatie niet via de paletten was te tonen. Ontwerp John F. Stevens, Regiocommunicator Randstad Zuid.


Zaanstraat gesloten, Plan T verhuisd

 

Per 12 december 2009 is het onderhoudsbedrijf aan de Zaanstraat in Amsterdam gesloten. Deze werkplaats, ooit gebouwd voor het onderhoud van Blokkendozen, zal voorlopig worden gebruikt voor het stallen van museummaterieel. Enkele treinstellen Plan T zijn op zondag 13 december van de Zaanstraat overgebracht naar Maastricht. De 528 en 514 reden samen die kant op, even later gevolgd door 910 en 520 (foto's Utrecht Lunetten). Deze treinstellen, de oudste serie van NS die nu nog rondrijdt, zullen hun laatste dagen voornamelijk slijten in het zuiden van het land.

Utrecht Zuilen, 14 december 2009. Loc 1312 is op weg naar de Zaanstraat met twee Blokkendozen (motorwagen mBD 9107 en tussenrijtuig Cecr 8553), een motorpost (mP 3031) en een rijtuig Plan K (AB7376), alle eigendom van het Spoorwegmuseum. Foto Rob van der Woude.


Stationsklok

Utrecht, 16 december 2009. Bij de firma Kwartier kopen wij altijd onze designspulletjes. In de etalage zag ik deze enorme dubbelzijdige klok van het merk Bürk, de Rolls Royce onder de stationsklokken. Helemaal gereviseerd, met nieuwe pulsgever, voor slechts 3250 euro. We denken er nog even over na. Bij Kwartier zijn ook kleinere oude klokken te koop, allemaal verschillend, allemaal werkend.


Utrecht Centraal, 17 december 2009. Twee billboards, op hetzelfde perron, vlak naast elkaar.


Sneeuwperikelen

Spoorwegmuseum, 18 december 2009. Treinstel 386 en kraansik 362 in winterlandschap.


Ede-Wageningen, 19 december 2009. Loc 65 018 met een trein van de SSN op weg naar de kerstmarkt in Münster, hier tijdens een tussenstop (waternemen) gefotografeerd door Bernard van Laar. De trein kwam om 9:10 uur (bij 10 graden onder nul) in statig tempo en luid fluitend langs Blokpost Bunnik. De kolendamp was een kwartier later nog te ruiken. Geweldig, die techniek uit de tijd dat het milieu nog niet was uitgevonden! Hoewel: de terugreis vond met uren vertraging plaats, achter een e-loc... Zie ook het filmpje!


Sneeuwalarm

Rotterdam Zuidplein, 20 december 2009. Foto Carl Klaassen. Vanwege de sneeuw raadt de ANWB automobilisten af de weg op te gaan. Ook ProRail geeft een negatief reisadvies. Diverse vervoersbedrijven hebben zondagochtend besloten de bussen in de garages te houden.


 

Hilversum, 20 december 2009. Als de bussen niet meer rijden, sta je wel voor lul bij de halte! Foto's Henk Koster.


China Festival of Lights

Nabij Coevorden, 21 december 2009. Ter promotie van het "China Festival of Lights" in het Dierenpark te Emmen pendelt Plan V 950 met een speciale bestickering op het baanvak Zwolle-Emmen. Het festival duurt tot 7 februari 2010, maar of het V'tje (hier als trein 8042 richting Zwolle) ook zo lang met deze bestickering rijdt is de vraag. De vogels links in beeld zijn twee kolganzen die zich haastig uit de vleugels hebben gemaakt. Foto Fokko van der Laan.


Hoogeveen, 21 december 2009. Koplopers stuiven door de sneeuw van Groningen naar Zwolle. Foto Maarten Blok.


Stuk spoorstaaf uit 1879, eigendom van Kenny Charmant. Kenny woonde vroeger in Bosch en Duin
en heeft in die omgeving een oude spoorstaaf gevonden.25 problemen met OV-chipsysteem

Lees dit artikel van Brenno de Winter.

Brenno de Winter heeft weleens problemen gehad toen hij iemand op een Segway fotografeerde. En ik heb ook weleens wat gehad met een chipkaart.


Foute grappen

Knipsel hiernaast: NRC Handelsblad, 10 december 2009.
Zie ook mijn brieven over spoorvraagstukken.Inkoppertje

Utrecht, 27 juni 1990. Een van de vele Koplopers die in het kader van de zogeheten "Oranjegekte" voorzien waren van een bijzondere beplakking. Het heeft geloof ik niet geholpen. Wel brengt Märklin nu in beperkte oplage een model uit van een dergelijk treinstel. Onder andere te koop via www.grootendorst.net.


Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 2400. Eenvoudige bediening en breed inzetbaar. Door Martin van Oostrom. Uitg. Uquilair, 2009. ISBN 9789071513695.

Stevig motorgebrul en een zwarte rookpluim: dit standaardtype diesel-elektrische locomotief van de Franse fabrikant Alsthom vond emplooi over de hele wereld, waarvan 130 stuks bij NS dienst deden. Samen met de diesellocs van de serie 2200 vormden zij drie decennia lang de ruggegraat van het Nederlandse goederenvervoer. De locs hadden een eenvoudige bediening en waren breed inzetbaar. Voor de lichte en middelzware goederentreinen stelde de NS vanaf 1954 de NS-serie 2400/2500 in dienst, de laatste loc uit deze serie kwam in 1957 op de baan. In rap tempo vervingen zij het resterende stoomlocomotievenpark. Het stoomtijdperk kon mede daardoor en dankzij verdergaande elektrificaties in 1958 bij NS beëindigd worden. De serie 2400 heeft nagenoeg elk stukje van het Nederlandse spoorwegnet bereden. In 1992 werden de laatste locs bij NS buiten dienst gesteld. Een aantal van hen vond in het buitenland een tweede emplooi bij de aanleg van nieuwe spoorlijnen. Martin van Oostrom schreef dit standaardwerk aan de hand van originele documenten. Mede door het unieke en fraaie fotomateriaal en een aantal tekeningen komen deze locomotieven in al hun aspecten weer tot leven. Enkele foto's verschenen eerder op de website van Nico Spilt.meer kerstgroeten en nieuwjaarswensen30 december 2009: anderhalf miljoen bezoekers

In 2010 gaan we natuurlijk gewoon door met ons vermoeiende maar dankbare werk. Lees ook dit bericht.
vorige       start       omhoog