April 2010


Utrecht, 2 april 2010. In het Spoorwegmuseum zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling Royal Class in volle gang. Inmiddels is onder andere deze stoom­locomotief met twee rijtuigen van koningin Maria Pia ingevlogen. Stoere loc met grote wielen, zodat hij lekker snel kon rijden. Geen geld voor een machinistenhuis, maar in Portugal is het toch altijd mooi weer.


Bunnik, 3 april 2010. Een Duits gezelschap is met Rheingold-rijtuigen op weg naar Hoek van Holland. Op het Nederlandse traject mag loc 2225 de honeurs waarnemen. Dat had natuurlijk een stoom­locomotief, of op zijn minst een 1200, moeten zijn. De stromende regen maakte het miezerige plaatje compleet.


Baarn, 4 april 2010. Een Unimat van de firma Kölngleis in actie. Verlopen de werkzaamheden voorspoedig? Tja, het gaat zoals het gaat. Of zoals ze in Keulen zeggen: et kütt wie et kütt! Foto's Henk Koster. Zie verder Ombouw Baarn, deel 6.


Met de NVBS naar Keulen

Nord-Süd-Bahn van RWE Power (voorheen Rheinbraun), 10 april 2010. Een bruinkooltrein geduwd door loc 559. De machinist zit in de rechtercabine en kijkt langs de trein. Op de terugweg trekt de locomotief en zit de machinist in de andere cabine. De treinen zijn erg breed en zwaar, en mogen daarom niet op andere spoorlijnen komen. Ook vanwege de afwijkende bovenleidingspanning (zie volgende foto) zou dat problemen opleveren. Bijzondere voorzieningen zijn de extra voorseinen ten behoeve van duwende treinen (niet zichtbaar op deze foto) en de wissels met beweegbare puntstukken (zie links op de foto). De twee spoorbanen liggen ook verder uit elkaar dan gebuikelijk.
Deze foto is gemaakt vanuit een railbus tijdens een NVBS-rit. Deze rit werd aangekondigd als "excursie", maar wie dacht dat hij de kans zou krijgen om dit interessante materieel van dichtbij te bekijken kwam bedrogen uit. Waarschijnlijk ben ik de enige die deze dag een rijdende bruinkooltrein heeft kunnen fotograferen.


Elektrische Bo'Bo'-locomotief type EL1. Deze locs zijn in de jaren vijftig ontworpen door de Duitse locomotiefindustrie, toen de mijnen op hun eigen spoornet vanwege de steeds zwaarder wordende treinen moesten overschakelen op een hogere bovenleidingspanning. Voor de oorlog waren er al bovenleidingnetten aangelegd met 220, 600 of 750 Volt gelijkspanning. Later werd die spanning verhoogd tot 1200 of 2400 Volt. Maar zelfs bij 2400 Volt traden er problemen op bij het stroomtransport, waardoor de spanning onderweg te veel zakte. Daarom werd besloten om de bovenleiding te wijzigen in 6000 Volt wisselspanning met industriële frequentie (50 Hz). Door de Duitse industrie werden sterke locomotieven ontwikkeld met een asdruk van meer dan 32 ton. Omdat ze voorzien zijn van gelijkstroommotoren, hebben de locomotieven ook een gelijkrichter aan boord. Boven de sporen waar de wagens gevuld worden hangt de bovenleiding opzij van de trein. Daar worden de schuingeplaatste stroomafnemers gebruikt. De loc op deze fabrieksfoto is gebouwd door Henschel in 1954.


Köln-Niehl, 10 april 2010. Railbussen van de KBEF (Köln-Bonner Eisenbahn-Freunde) tijdens een NVBS-rit.

 

Keulen, 15 juni 1969. Mijn vader en ik bij een treinstel van de Köln-Bonner Eisenbahn tijdens een NVBS-excursie.


Wesseling, 10 april 2010. Treinstelmodellen van de Köln-Bonner Eisenbahn>.


Mönchengladbach Hbf, 10 april 2010. Loc 01 001 op een modelbaan van Trix Express. Je ziet dit soort banen nog steeds op Duitse stations. Vier treinen die je zelf kunt bedienen na wat muntgeld te hebben betaald. De treinen zijn van het oude Trix: drierailsysteem met dikke wielen. Meer over deze banen.


Koninklijk rijtuig in Spoorwegmuseum

Op 14 april reed de koninklijke trein van Den Haag HS naar het Spoorwegmuseum. Aan boord konining Beatrix, die de tentoonstelling Royal Class zou openen. Hierna liet zij koninklijk rijtuig Sr10 achter, dat de komende tijd in het Spoorwegmuseum te bewonderen is.

De koninklijke trein reed vanaf Den Haag via Utrecht naar het museum, en moest onderweg kopmaken in Maarsbergen. De majesteit is dus twee keer langs Blokpost Bunnik gekomen. Of ze gezwaaid heeft weet ik niet, want ik was helaas niet thuis. Wel heb ik die middag op Amsterdam Zuid een van de vaste conducteurs van de koninklijke trein ontmoet. Hij vertelde me dat dit keer een collega van hem dienst had; zelf deed hij die dag het gewone volk.

(Op 15 april, enkele uren na het maken van onderstaand filmpje, is het rijtuig weer uit het museum gehaald. Koningin Beatrix had het namelijk nodig om naar Denemarken te gaan.)


Spoorwegmuseum, 15 april 2010. Koninklijk rijtuig Sr10. Met unieke interieuropnamen.
Muziek: "Mijn Nederland" (waar de blanke top der duinen).


Bunnik, 19 april 2010. Na een kort uitstapje naar Denemarken is het koninklijk rijtuig Sr10 weer teruggekeerd in het Spoorwegmuseum. Achter loc 1741 werden de laatste kilometers afgelegd (met dank voor het toetertje bij de Blokpost).


Bunnik, 19 april 2010. De koninklijke trein op weg naar Utrecht.


Spoorwegmuseum, 22 april 2010, 15:21:35 uur. Zelfportret via webcam.


Bunnik, 26 april 2010. Loc DE 61 (HGK) met een lege kolentrein op weg van Duitsland naar Amsterdam.


Stoomritten op 29 en 30 april 2010

Op 29 april 2010 vertrekt een stoomtrein van de SSN naar Duitsland. Gefilmd om 7:45 in Rotterdam en ruim een uur later bij doorkomst in Bunnik. De volgende ochtend om 8:15 zijn twee 23'ers van de VSM op weg van Dieren naar Rotterdam. 's Avonds om 21:15 keren ze in de schemering weer terug. (In Rotterdam wordt vanuit het tweede rijtuig 'gefeliciteerd' naar me geroepen. Dit slaat op mijn verjaardag, een dag eerder. De stoomtreinen door mijn tuin beschouw ik als cadeautjes!)


Bunnik, 28 april 2010. Met dank aan Henk Koster.


Rotterdam, 29 april 2010. In het midden een SLT van NS, met daarnaast een Spurt (elektrische uitvoering) van Arriva. Hiervan zijn er in 2008 zeven geleverd voor de dienst op de Merwede-Lingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Vanaf 2012 gaat Arriva ook rijden op de zogenoemde Vechtdallijnen: Zwolle – Emmen en Almelo – Mariënberg.


Stilstaan bij vrijheid

De trein ‘Stilstaan bij vrijheid’ reed gedurende vijf weken door het hele land in het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding. De honderd meter lange vrijheidstrein (treinstel 520) is van binnen en van buiten omgebouwd tot een bijzondere rijdende expositie. In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. De vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen.

Door de week reed de vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling. Op zaterdagen reed de trein speciale routes en vonden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen stond de vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van 'Actie Niet Weggooien', een samenwerking van de oorlogs- en verzetsmusea. Vanaf 5 mei was de trein nog korte tijd te zien in het Spoorwegmuseum.


Baarn, 30 april 2010. Treinstel 520 als "vrijheidstrein" op spoor 1. Zie ook Ombouw Baarn, deel 6.Rail Carrière Dagen in Amersfoort

Op 15 en 16 april was er een netwerk- en banenbeurs voor de Nederlandse railsector in de rijtuigenloods Amersfoort. Op het buitenterrein kon divers materieel worden bekeken. Ik ben daar vrijdag even geweest. Niet omdat ik nog enige carrière nastreef, laat staan in de railsector, maar om rond te kijken en wat foto's te maken voor mijn archief.

Tijdens deze beurs heeft www.roestrijden.nl een bijdrage geschonken aan enkele organisaties die zich inzetten voor het behoud van Nederlands rijdend railerfgoed. Dit keer onder andere aan de RTM, die van plan is om een werkende replica van stoomloc 37 te bouwen.

Rechts: de originele loc 37 van de RTM met een bietentrein. Deze tweeassige loc is in 1906 door Werkspoor gebouwd naar een ontwerp van Backer & Rueb (Machinefabriek Breda). De RTM heeft 23 van dit soort 'Backertjes' in dienst gehad, nummers 16 t/m 22 en 25 t/m 40, waarvan de 35 t/m 40 gebouwd door Werkspoor. Hiervan is geen enkel exemplaar bewaard gebleven, vandaar dat de nieuwe RTM een replica wil bouwen. Foto collectie Nico Spilt.Railnieuws-Expres is gestopt

"Op 14 april is de maart/april-editie van “Railnieuws-Expres” on line gezet. Deze editie van RNE is tevens de allerlaatste, we houden er definitief mee op... Dank voor het vertrouwen in de afgelopen jaren. Namens de redactie: Aad de Meij."

Het Openbaar Vervoer (HOV) was sinds 1967 een belangrijke informatiebron voor mij. Internet bestond nog niet, maar ik was heel tevreden met deze maandelijks verschijnende stapel gestencilde A4'tjes. Later fuseerde HOV met het eveneens eenvoudig uitgevoerde maar met informatie volgepropte blad Railnieuws. De laatste jaargangen verschenen digitaal en zijn inmiddels hier te vinden.

vorige       start       omhoog