Juni 2010


Boeiend nieuw materieel...

Utrecht, 15 juni 2010. SLT 2630 wordt vanuit Amsterdam ingezet voor wegleerritten. Op 27 mei stond ik op dezelfde plek ook al een keer naar dit nieuwe treinstel te kijken. Machinist Jeroen Mulders legde op het juiste moment mijn gedachten over dit materieel vast.

 
 

Nee hoor, ik klaag niet over de SLT. Ze rijden lekker, maar dat er geen wc's inzitten is een domme actie. Bij de allereerste Sprinters is die fout ook gemaakt. Het Engels op de beeldschermen komt als "vertaald Nederlands" over, hoewel het niet echt fout is.


Stoom op de hoofdlijn, mei en juni 2010

De SSN en de VSM zijn de afgelopen weken verschillende keren in actie gekomen bij het verplaatsen van gezelschappen. Op 22 mei kwam loc 01 1075 met een lange Duitse trein door Bunnik. Eerst zien we de losse loc op weg naar Emmerich, daarna de trein op weg naar Amsterdam en aan het eind van de dag weer terug. Op 30 mei reden locs 23 076 en 23 071 een rit voor de jubilerende VSM. We zien de trein in Hilversum (gefilmd door mijn zus) en tijdens het optrekken door Hilversum Noord. Op 10 juni opnieuw een trein van de VSM, op weg naar Amsterdam gefilmd in Abcoude. En op 12 juni kwam loc 01 1075 weer in actie voor een gezelschap Duitsers die een bezoek aan Amsterdam brachten. De uit oude rijtuigen samengestelde trein zien we twee keer door Bunnik komen, al reed tijdens de eerste opname een andere trein hinderlijk door het beeld. Bekijk het filmpje (ook in HD).


Helmond 't Hout, 4 juni 2010. Een trek-duwtrein op weg van Venlo naar Eindhoven. Op het statief rechts mijn Kodak Playsport Zx3 waarmee ik sinds mei 2010 mijn HD-filmpjes maak. Een handzaam cameraatje dat ook nog eens tot drie meter waterdicht is.


Deurne toen en nu

Deurne, 12 augustus 1977. Een 1100 is in de stromende regen met een buurlandtrein op weg van Den Haag
naar Keulen. Op 4 juni 2010: loc 1769 brengt de drie laatste door NS gehuurde ICL-rijtuigen terug naar Duitsland.


Sloterdijk toen en nu

Amsterdam Sloterdijk, 18 mei 1974: loc 1220 met een trein naar Limburg. Op 8 juni 2010: VIRM als trein naar Limburg.


Ertstreinen met trio's 6400'en

Helmond 't Hout, 4 juni 2010. Lege ertstrein op weg naar Rotterdam, getrokken door een driespan 6400'en. Met ingang van 13 juni zijn deze treinen overgenomen door Duitse e-locs met automatische koppelingen. De speciale koppelwagens zijn niet meer nodig. Ook zullen de treinen steeds vaker over de Betuweroute gaan rijden, in plaats van via Venlo.

Tussen Utrecht Lunetten en Houten, 6 juni 2010. Omgeleide ertstrein op weg van de Maasvlakte naar Venlo.
Bekijk het filmpje (ook in HD).


Maasoever Spoorweg Barendrecht, 5 juni 2010. Tijdens de jaarlijkse open dag kwam dit trio 6400'en in actie: de geel/grijze 6457, de rode 6473 en de blauw/witte 6402. De locomotieven zijn gebouwd in schaal 1:6 en hebben een tweecilinder dieselmotor met generator. Ook heeft elke loc vier elektromotoren. De besturing vindt plaats met een frequentieregelaar. De drie locs kunnen multiple rijden en zijn met stuurstroomkabels doorverbonden. Foto Edwin Lageweg.


Brand op terrein Museumstoomtram

In de vroege ochtend van maandag 14 juni 2010 heeft brand gewoed op het emplacement van de Museumstoomtram te Hoorn. Daarbij is rijtuig BC 87, afkomstig van de Nederlandsche Tramweg-Maatschappij, zwaar beschadigd. Onderzocht wordt of het rijtuig, dat nog gerestaureerd moest worden, nog daadwerkelijk kan worden gerestaureerd. Het rijtuig maakt deel uit van het Noord-Hollandse Bellotramstel.

Bericht in Noordhollands Dagblad.Nog een slachtoffer van brandstichting

België, medio juni 2006. Een stoere trekker met oplegger, met daarop een dieselloc. Bij nadere bestudering bleek het echter helemaal geen loc te zijn, maar een camper in de vorm van een loc. De eigenaren slapen onder de motorhuif en het machinistenhuis is de leefruimte. Alleen de wielen en de buffers zijn echt. De bouwers hebben zich laten inspireren door foto's die ze bij de VSM hebben gemaakt, vandaar de verkorting BBG (Beekbergen) op de loc. Ze waren onderweg naar een bijeenkomst in Zwitserland, waar allemaal antieke vrachtwagens bij elkaar komen. Foto's Arie van Duijn.
Onlangs is deze camper het slachtoffer geworden van brandstichting. De oplegger is verloren gegaan,
de trekker kon worden gered. Lees het bericht in De Stem.


SAR 3117 ontspoord

Op 20 juni 2010 is deze Zuid-Afrikaanse locomotief, Class 15F nummer 3117 van de SAR, ontspoord. De ontsporing is veroorzaakt doordat een groot aantal dwarsliggers was gestolen. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De locomotief was nog maar kort tevoren gerestaureerd, na 17 jaar lang te hebben staan wegroesten. De reparatie gaat veel geld kosten, vandaar deze oproep van de tegenwoordige eigenaar, Friends of the Rail (FOTR). Foto Steve Appleton.


Blokpost Bunnik, 22 en 23 juni 2010. HGK-loc DE 64 met een lege kolentrein. Loc 6498 met Herik-rijtuigen,
na een bezoek aan het Spoorwegmuseum. Dit zijn stills uit HQ-filmpjes, gemaakt vanuit mijn tuin.


Tricht, 22 juni 2010. De voorbereidingen voor de vernieuwing van de Lingebrug in Tricht (bij Geldermalsen) verlopen volgens plan. De te verplaatsen en in te hijsen brugdekken liggen gereed op de bouwplaats waar ze zijn voorgebouwd. Voor de zware hijsklus zal een grote kraan worden ingezet. De nieuwe landhoofden zijn in betonbouw gereed. Vanaf 17 juli zullen de werkzaamheden in een meerdaagse grote buitendienststelling van het spoor geklaard worden. De treinvrije periode loopt tot 22 juli. Foto Edward Bary. Voor meer foto's en informatie zie www.archiefedwardbary.nl.


Stokslagen

 

NRC Handelsblad, 26 juni 2010. Stokslagen voor graffitispuiter; in Singapore zijn ze niet vies van pittige straffen.
Stokslagen worden uitgedeeld door een geoefende karateka, dus die komen flink aan. Wel is er een arts die toezicht houdt.
Foto rechts: Amsterdamse metro, 18 maart 2010. Ja, ik fotografeer graffiti en ik ben niet per se tegen stokslagen.


Bunnik (Mereveldseweg), 28 juni 2010. VIRM in Olympische uitvoering, onder handen genomen door een graffitispuiter.


Circustreinen

Baarn, 29 juni 2010. Circus Roncalli keert terug naar zijn Heimat. Er zijn twee treinen nodig om alle circuswagens
te vervoeren. 's Ochtends kwam de eerste trein voorbij, getrokken door loc 6493.


Hilversum, 29 juni 2010. De tweede trein reed aan het eind van de middag. Interessanter dan de loc (dit keer 6494) is natuurlijk de lading van de trein. Binnenkort meer foto's; nu alleen deze twee foto's van Rienk Nauta en Henk Koster.


Amsterdam Zuid, 14 juni 2010. Hier had Circus Roncalli enige weken zijn tenten opgezet. Luchtfoto Nico Spilt.


Baarn, 29 juni 2010. Nog een circustrein: loc 203-4 van VolkerRail met een mobiele werkplaats ("rijdende partytent"). Achter de trein hangt inspectievoertuig "Inspectation".


Kunt u even helpen met aanduwen?

Probleempje in Alkmaar

Deze trein reed net te langzaam om over de bovenleidingloze brug bij het station te komen.Help mijn man heeft een hobby

Uitzending RTL4, 10 juni 2010

De man in dit filmpje is Olaf van der Graaf. Samen met Paul Loman had hij het fotobureau GRALOM waarmee ze vaak op beurzen stonden. Verzamelen is één ding, slim opbergen is wat anders. Met een paar stevige kasten, of een mooie blokhut in de tuin, had het er heel anders uitgezien!
Spoorwegmuseum, 13 juni 2010

1) Rit door de duistere wereld. 2) Ontmoeting met koninklijke hoogheden: een interview met keizer Wilhelm II en Ludwig II von Bayern.

De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, is ontworpen door een decorontwerpster van de NOS. Er bestaat een dvd waarop je haar tevreden ziet rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.Tyfoongeschal klinkt overal

Bunnik, 24 juni 2010. De Heimwee-Express, gereden door DE3 114, heeft problemen met de tyfoon, zodat twee vuvuzela-spelers in actie moeten komen. Filmpje uit 2010.
vorige       start       omhoog