Juli 2010


Vriend van het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht, 4 juli 2010, 12:37:41 uur. Nog niet zo lang geleden, in 1970, kostte een toegangskaartje voor het museum een gulden. Tegenwoordig maar liefst dertig gulden (13,50 euro). Maar als lid van de "Vereniging Vrienden van Het Spoorwegmuseum" mag ik het museum zo vaak bezoeken als ik maar wil. Dat doe ik regelmatig, op de fiets (!) vanuit Bunnik. Van deze vereniging ben ik al heel lang lid. Het lidmaatschap kost 30 euro per jaar. Meer informatie.Oranjegekte

Hilversum, 10 juli 2010. Treinstel 441 is net als 124 andere treinen voorzien van de tekst "Geel en blauw houdt van Oranje!" Dit in het kader van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Spanje. Foto Henk Koster.Utrecht, 27 juni 1990. Een van de vele Koplopers die in het kader van de zogeheten "Oranjegekte" voorzien waren van een bijzondere beplakking. Het heeft niet geholpen. Het WK was van 8 juni tot 8 juli 1990. Nederland lag er in de achtste finale al uit en toen moest ik opschieten om nog zo'n Koploper op de foto te krijgen, want de stickers verdwenen in rap tempo. Merk op dat er in die tijd nog goederen werden vervoerd in personentreinen.


Hohenzollernbrücke vanuit de hoogte in de hitte

Zaterdag 10 juli 2010 moest ik even in Keulen zijn. Samen met een van mijn dochters heb ik de Dom beklommen (bij 35 graden Celcius!) om een foto van de Hohenzollernbrücke te maken. Daar rijden zelden of nooit goederentreinen overheen, maar er gaan wel goederen onderdoor. Iets langzamer maar veel goedkoper en milieuvriendelijker dan met de trein. Een rage is het bevestigen van hangsloten aan het hek van deze brug. Daar zet je de naam van jezelf en iemand anders op, en daarna gooi je het sleuteltje in de Rijn. Weer eens wat anders dan een hartje in een boom krassen.


Alleen als-ie ICE-koud is!

Köln Hbf, 10 juli 2010. Ontmoeting van twee ICE-treinstellen. Die met de spitse neus is een ICE3, een type dat herhaaldelijk problemen vertoont met de airco. Toen ik naar Keulen reisde, was in een van de koprijtuigen de airco uitgevallen. Ik wilde hier een poosje naar buiten kijken, maar ik ben snel weer naar een ander rijtuig gegaan. Op de terugweg zat ik in een ICE waar in de hele trein de airco op halve kracht werkte. Niet prettig, maar dat viel nog mee vergeleken met een andere ICE die een dag later helemaal zonder airco reed en waarin het meer dan 50 graden werd. Er moesten zelfs mensen naar het ziekenhuis en de DB is aangeklaagd wegens het toebrengen van lichamelijk letsel.


 

Oberhausen Hbf, 10 juli 2010. Webmaster bij Duitse lichtseinen.


Oberhausen Hbf, 10 juli 2010. Een witte Unimog heeft zich vastgekoppeld aan een van de zo te zien nieuwe rongenwagens die daar stonden. Toen ik dichterbij was gekomen, was het transport al bijna verdwenen in een grote loods. Het gebouw en de schoorsteen in de achtergrond zijn van het Rheinisches Industriemuseum. www.industriemuseum.lvr.de


Oberhausen Hbf, 10 juli 2010. Een van de perrons is ingericht als Museumsbahnsteig. Hier staan een elektrisch locomotiefje (EH 159, gebouwd door Jung in 1970) en twee speciale wagens uit de hoogovenindustrie. Er wordt weinig aan het onderhoud van dit materieel gedaan, maar 's nachts schijnt het heel fraai verlicht te zijn met 33.000 led-lampjes. EH betekent Eisenbahn und Häfen. Ik had geen tijd om ook het museum te bezoeken. Dat wordt een volgend uitstapje.


Nieuwe spoorbrug over de Linge

Spoorwerkzaamheden in de Betuwe

Geldermalsen, 18 juli 2010. De oude spoorbrug is vervangen door een betonnen exemplaar. Een Unimog is van stal gehaald om zelflossers met ballast naar de plek van de werkzaamheden te vervoeren. De herinnering aan de oude brug probeert men levend te houden door middel van de twee groene vakwerkconstructies aan weerszijden. Foto webcam (Rienk Nauta).

Geldermalsen, 22 juli 2010. De nieuwe brug is 's ochtends vroeg in gebruik genomen. Op de voorgrond een Stadler GTW van de dienst Dordrecht-Geldermalsen, daarachter een Plan V op weg naar Utrecht. Foto webcam.


Hilversum, 7 juli 2010. Opschrift bij het noodluik in een stadsbus. Leuke tekst als je in paniek bent. Foto Henk Koster.
Dit is Connexxion-bus 3148 van het rayon Hilversum, een MAN Lion’s City. Deze is tegelijk met de 3147 in dienst gesteld in november 2009. Bijzonder aan deze twee oorspronkelijk zilverkleurige bussen (dit kun je nog zien aan de airco op het dak) is dat deze niet in de Connexxion-huiskleuren zijn gespoten, maar volledig zijn beplakt met kleurfolie. In Op de Rails van deze maand staat een interessant artikel over het gebruik van plakfolie op treinen en andere voertuigen.


Weert, juli 2010. Kop van een VIRM die op 22 juli betrokken is geweest bij een aanrijding bij Maarheeze. Daar was een vrachtauto op de overweg blijven steken. Veel schade, maar gelukkig alleen drie lichtgewonden. De trein heeft daarna enkele dagen in Weert gestaan. Foto Antoon de Lepper.


Amersfoort, 15 augustus 2010. De gevolgen van een treinbrand bij Terschuur op 15 juli 2010. Zie filmpje. Foto Gert Wagelaar.


Voith Maxima op bezoek

Baarn, 23 juli 2010. Zeldzame gast in Nederland: een Voith Maxima (de 264 008 van Wiebe) brengt 40 lege ballastwagens van Amsterdam naar Duitsland. Treinnummer 58349. De loc kwam de vorige dag los van Bh naar Awhv.


Gouda, 25 juni 2003. HTM-tramstellen als light rail naar Alphen a/d Rijn. In december 2009 was het afgelopen en gingen er weer gewone treinen rijden op dit traject. De stellen zijn in juli 2010 van de rails gelicht en naar Stockholm overgebracht.


Lightrail op transport

door Robin Kersbergen, voor de Digitale Bodengravense Krant

Vrijdagavond 23 juli is de laatste lightrail vertrokken uit Alphen. Rond 18:00 heeft een zogeheten Unimog het tramstel versleept naar het industriespoor nabij Electrolux, en binnen een uur werd tramstel 6102 met een speciale oprit-constructie op een speciale dieplader gerold. Iets na 20:30 vertrok dit bijzondere transport uit Alphen, om via de N11 en de A12 koers te zetten richting Nieuweschans. Het transport gaat uiteindelijk naar Stockholm, en duurt naar verwachting vijf werkdagen. De trams, van het type A32, hebben van maart 2003 tot december 2009 dienst­gedaan op het traject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, als proef voor de RijnGouweLijn. Nu de proef succesvol is afgerond, zijn de stellen op weg naar Stockholm. Daar zullen ze worden toegevoegd aan het materieelpark van stadsvervoerder Storstockholms Lokaltrafik, die de tramdienst in de regio Stockholm verzorgt met dit type tram.Mierlo, 28 juli 2010. Met enige regelmaat vinden er proefritten met Kruimeldieven (V250) plaats tussen Eindhoven en Blerick. We zien hier Fyra 4881 (bestemd voor de NMBS) als testtrein 91338 op weg naar Eindhoven. Foto Rob Quaedvlieg.


Het foutje van Stavoren

Trein rijdt door winkel en eindigt op plein (26 juli 2010)

Voor station Stavoren staan geen lichtseinen, alleen onverlichte borden. Ook het stootblok is onverlicht. De bemanning van de slijptrein heeft daardoor te laat in de gaten gekregen dat het spoor ophield, waardoor de trein met forse snelheid door het stootblok reed. De ATB heeft niet ingegrepen: de slijptrein beschikt niet over ATB-NG dat op deze spoorlijn wordt gebruikt. Mijn advies: ga nooit in het verlengde van het spoor wonen, maar ernaast!

Op dit filmpje is te zien wat een machinist enige jaren geleden kon kan waarnemen bij het naderen van Stavoren. Na het ongeval is het keperbaken vervangen door een permanent geel lichtsein.

De snelheidsborden zouden er ten tijde van het ongeval niet hebben gestaan, volgens dit bericht.

Rechts: het Vrouwtje van Stavoren, met op de achtergrond de onfortuinlijke watersportwinkel in betere tijden. Foto Henk Koster (10 mei 2009).


Gefilmd in juli 2010

Blokpost Bunnik, 11-20 juli 2010

Een gevarieerde en afwisselende mix met diverse treinen. Zoals 6400'en met kalktreinen en omgeleide kolentreinen. Class 66 met containertreinen en met een graantrein. SLT als museumpendel. Plan V in de dienst naar Rhenen. "Geel en blauw houdt van oranje". Nachttreinen met (schone!) 1600'en. Leeg materieel van een autoslaaptrein. Een oranje VIRM. Museumloc 1202 met een motorpost.

In deze periode is ook de slijptrein bezig geweest, wat te horen is aan het snerpende geluid van de treinen. Binnen enkele weken is dat weer voorbij.


Bunnik, Spoorwegmuseum, 21-25 juli 2010

De vroegste treinen uit Utrecht door Bunnik rijden op sommige dagen links. Ik ben vroeg opgestaan om dat te bewijzen! Een paar nachttreinen komen voorbij. En verder zien en vooral horen we Hondekop 386.


Karla en Maxima

Baarn, 23 juli 2010. Vanaf mijn favoriete spotplek, de voetgangersbrug bij station Baarn, zien we diverse alledaagse en bijzondere treinen voorbij komen. Onder andere de Voith Maxima en de Karla Peijs.Willem Breuker

Utrecht, 12 januari 1978. Willem Breuker in 't Hoogt, tijdens een uitvoering van de Zeeland Suite, een compositie van Leo Cuypers. Musicus en componist Willem Breuker overleed in juli 2010. Hij was een actieve en kleurrijke persoon in de Nederlandse jazzwereld. Op mijn site komt hij even voorbij in de recensie van de film Zwartboek.

Voor meer foto's zie het fotoalbum op Flickr!


8 jaar Langs de rails

13 juli 2002 - 13 juli 2010. Acht jaar Langs de rails en

hit counter for myspace
bezoekers.

Langs de rails: het vertrek in 2002

In juli 2002 ben ik begonnen met deze website. Hoe die site er toen uitzag, kun je zien door hier te klikken. Aan de opzet van mijn site is al die jaren weinig veranderd. Nog steeds een eenvoudig menu aan de linkerkant en een scherm met foto's en teksten aan de rechterkant. Ik hou namelijk niet van poespas. Ik codeer mijn site ook nog steeds rechtstreeks in html, via het kladblok van Windows. Ik gebruik natuurlijk wel een intelligent programma, maar dat zit niet in een computer. Dat zit in mijn hoofd!

vorige       start       omhoog