November 2010


Onbezoldigde Popz op Dvd

Op dinsdagavond 16 november waren er problemen bij Hoofddorp, waardoor er tussen Schiphol en Utrecht geen treinen reden. Reizigers kregen het advies om naar Duivendrecht te reizen, waar extra intercity's zouden stoppen. Dat werd allemaal netjes omgeroepen, alleen was iemand vergeten om dit ook aan de machinisten door te geven. Toen ik op Duivendrecht aankwam, stond het perron vol mensen die al een paar keer een intercity naar Utrecht voorbij hadden zien stormen.

Opnieuw werd er omgeroepen dat er een intercity zou stoppen, en opnieuw doken er met hoge snelheid drie lampen uit het duister op. Uw webmeester twijfelde geen moment en pakte zijn felle halogeenzaklampje om een stopsein aan de machinist te geven. Die reed gewoon door, maar kennelijk kwam hij wel op het idee om contact op te nemen met de verkeersleiding: "er staat iemand op het perron met een lampje te zwaaien". En een minuut later klonk er al een excuus door de luidsprekers.

(Nee mensen, ik deed alleen mijn burgerplicht. Ik zit echt niet te hengelen naar een gratis eersteklas dagkaart.)Oriënt Express

Oude treinen door Bunnik

Oude treinen door Bunnik (30 oktober-5 november 2010). DE2 met een gezelschap uit Winterswijk naar Rotterdam en terug, overbrenging van museummaterieel naar het Spoorwegmuseum, Blokkendoos (met verkeerde frontseinen) voorafgaand aan een gezelschapsrit, Oriënt Express door de stromende regen, Plan V's met vierkante wielen (ingezet omdat de SLT's het massaal lieten afweten). En aan het begin een VIRM met Bernd-Jan Kraan op de tyfoon.

Oriënt Express in het programma Ochtendspits:


Friese Stoomtreinmaatschappij

De Stichting Stoomtrein Fryslân (SSF) is opgericht in 2003 en zet zich in om met eigen stoomtreinen te gaan rijden tussen Sneek en Stavoren. Vanaf 1 juli 2011 is het zover. De SSF zal dan onder andere beschikken over stoom­locomotief 23 058 en twee rijtuigen Plan W van het Spoorwegmuseum.

Hieronder een deel van het persbericht van Dampflokomotiv- und Maschinenfabrik DLM AG, waar loc 23 058 zal worden gemoderniseerd. De loc wordt omgebouwd op oliestook en zal, wellicht tot verdriet van de hardcore stoomliefhebbers, geen zwarte rookwolken meer uitbraken.

Die Grossdampflokomotive 23 058 der Eurovapor wird am Sonntag, den 21. November 2010 mit einer öffentlichen Fahrt vom Locorama in Romanshorn zur DLM-Werkstatt in Schaffhausen überführt, wo sie von der DLM AG eine umweltfreundliche Leichtölfeuerung erhält, analog zur bereits früher modernisierten werkseigenen 52 8055. Ende April 2011 wird die rauchfreie 23 058 dampfend nach Holland fahren, wo sie auf der neuen Touristenbahn der Stichting Stoomtrein Fryslan SSF von Sneek nach Stavoren eingesetzt wird. Es war eine Auflage der lokalen Behörden, dass bei planmässigem Betrieb nur umweltfreundliche Dampflokomotiven eingesetzt werden dürfen. www.dlm-ag.ch/de/neuigkeiten


Crailsheim, 28 augustus 1972. Loc 023 058 vertrekt met een trein naar Lauda. Deze loc zal worden omgebouwd op oliestook om vervolgens rookloos en licht naar frituur ruikend in Friesland dienst te gaan doen. Foto Nico Spilt.


Stooksters tijdens Rondje Cultuur 2010

Hoorn, 10 november 2010. Al een aantal jaren organiseert de Kunstcompagnie in Hoorn het Rondje Cultuur voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die starten met het vak CKV. In het Rondje Cultuur maken de leerlingen kennis met de kunst- en cultuurinstellingen in Hoorn. In elke instelling worden de leerlingen ontvangen met een educatief programma. Bij de Museumstoomtram kregen zo’n 200 leerlingen verdeeld over zeven dagen een rondleiding langs de historische collectie en mochten zij echt aan het werk, door op stoom­locomotief 30 het oude ambacht van stoker uit te oefenen. Dyone, Nicolle en Rosanne (als stookster) uit Hoorn waren op 10 november de laatste leerlingen die dit jaar op deze manier wel heel actief deelnamen aan het educatieproject! Persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.


Modelljärnvägsmagasinet (Höstnumret 2010)

In het herfstnummer van Modelljärnvägsmagasinet (november 2010) onder andere een artikel over Duits materieel uit de jaren vijftig, zoals de diesel-treinstellen VT 08.5 en de locomotieven Baureihe V200. Foto's uit het grootbedrijf zijn afkomstig van een ook in Zweden niet onbekende Nederlandse website.


www.mj-magasinet.se


Brand in het seinhuis

Utrecht CS, 26 juli 1972. Locs 1144 en 1139 op het kopspoor naast post A. De centralisatie van de verkeersleiding, waar we bij storingen tegenwoordig zoveel plezier van hebben, moest nog beginnen. Toen op 19 november 2010 brand uitbrak in de verkeersleidingspost Utrecht, vielen tot Arnhem en Zoetermeer aan toe alle treinen uit.


Passie en professie

Dit kwartetspel kregen de medewerkers van ProRail tegelijk met hun uitnodiging voor een lustrumfeest op 25 november 2010. Dat feest is op het laatste moment afgelast, na de brand op 19 november in de verkeersleidingspost Utrecht. Sneu voor de medewerkers van ProRail, en ook zonde van het geld, want dat feest was al betaald. De strenge winter moest toen nog komen, althans wat tegenwoordig onder een strenge winter wordt verstaan. "Mag ik van jou van de extreme natuur de zware sneeuwval?" Op de kwartetkaart zien we een laagje sneeuw waar men vroeger, toen de wissels nog weleens werden gesmeerd en onderdelen niet pas werden vervangen als ze kapot waren, om moest lachen. Bert Klerk, de directeur van ProRail, mocht in december 2010 op de televisie vertellen wat hij aan de problemen ging doen. "Ik ga wissels slopen", zei hij minstens vijf keer. Echte mannentaal: hij laat geen wissels verwijderen, hij gaat ze slopen, het liefst eigenhandig. Van de 8000 wissels kan volgens hem de helft weg. Maar lost dat ook de problemen op? Niet als je de 4000 overgebleven wissels net zo slecht onderhoudt als nu.


Eenvoud loont (november 2010)

Tokyo: 180 treinen per uur, 28 wissels. Utrecht: 60 treinen per uur, 280 wissels.
Illustratie uit het rapport Japan op Nederlands spoor: eenvoud loont (pdf).


BSI ontmoet Schaku

Hoofddorp opstelterrein (Hfdo), 27 november 2010. Rond 07.15 uur kwam SGM 2987 als trein 73323 via spoor 206 naar spoor 213 te Hfdo binnen. Spoor 213 stond echter vol: hier was ruimte voor hooguit één rijtuigbak. Hoewel sein 1166 geel knipper toonde, werd de machinist volledig verrast toen hij via engelsman 1183B naar spoor 213 werd geleid. Een snelremming kon niet voorkomen dat de SGM met een snelheid van rond de 20 km/h op de Bvk van de 7813 botste. Gelukkig raakte er niemand gewond en was er slechts materiële schade. De treinen hebben nog geruime tijd in de wisselstraat gestaan voor onderzoek en de treinenloop raakte die ochtend danig verstoord. Foto Bas van Heezik.


Klassieke zeepdispenser

Bunnik, 28 november 2010. Zeepdispenser uit de jaren vijftig of ouder. Hier was ik al lang naar op zoek, om ons designfonteintje in de wc te completeren. Er hoort eigenlijk groene zeep in, maar die hadden we even niet in huis. Je draait de glazen bol om waarna er een scheutje zeep op je hand komt. Een kogeltje zorgt ervoor dat de bol niet in een keer helemaal leeg kan lopen. De onderste foto is op 28 augustus 2004 gemaakt in treinstel 273. Meer over dit onderwerp.


Monument voor 'Harmelen'

Algemeen Dagblad, 29 november 2010. Dit knipsel werd mij toegezonden door Hans Fictoor, die zich al jarenlang inzet voor een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen in 1962. De vader van Hans kwam hierbij als machinist om het leven. Het monument zal op 8 januari 2012 worden onthuld, vijftig jaar na het ongeluk.


Japanse boeken

The fascination of Steam Locomotives (カラー 蒸気機関車の旅)
Yamakei Color Guide 33. Yama-to-Keikoku Sha, Tokyo, 1970.

The fascination of Japanese Railways (カラー 日本の鉄道)
Yamakei Color Guide 47. Yama-to-Keikoku Sha, Tokyo, 1972.

Teksten grotendeels in het Japans, met korte Engelse fotobijschriften. Ik kocht deze twee boekjes op 13 november 2010 voor weinig geld op een beurs in Houten. Voor de aardigheid liet ik ze daar zien aan een serieuze boekhandelaar. Die kon daar niets mee, zei hij. Maar dat was ook helemaal niet de bedoeling: ik hou ze zelf!
vorige       start       omhoog