December 2010Bedankt voor die kaarten

Kerstgroeten en nieuwjaarswensen

Kersttrein in dubbeltractie (filmpje)Op 12 december 2010 vonden er pendelritten plaats op een deel van de toekomstige Hanzelijn, tussen Lelystad opstelterrein en Dronten. De ritten waren bestemd voor medewerkers van de aannemers met hun gezinsleden. De trein bestond uit VSM-locs 23 076 en 52.3879, met Oostenrijkse tweeassers en een restauratierijtuig. Foto Bas de Vente.De geheimen van een eurobiljet (Nico Leaks)

Aquaduct op 5-eurobiljet. De tekenaar hiervan moeten we maar geen echte bruggen laten ontwerpen. De helft van de pilaren van de bovenste brug rust op de zwakste plekken van de onderste brug. Aan de letter voor het serienummer kun je zien uit welk land een eurobiljet komt: L = Finland, M = Portugal, N = Oostenrijk, P = Nederland, R = Luxemburg, S = Italië, T = Ierland, U = Frankrijk, V = Spanje, X = Duitsland, Y = Griekenland, Z = België.Tripletractie?

Bunnik, 19 december 2010. Een lege kolentrein met drie elocs: 189 066, 189 072 en 189 076. Dubbeltractie is bij deze treinen normaal, hoewel lege kolentreinen ook wel door een enkele loc worden getrokken. De voorste loc zag ik 's ochtends voorbij komen. Deze was op pad gestuurd om assistentie te verlenen. Op het filmpje is te zien dat de locs alledrie hun stroomafnemer op hebben staan. Dat lijkt op tripletractie, maar dat is het niet. De achterste loc is defect; wie goed luistert hoort dat alleen van de twee voorste locs de motorventilatoren draaien. Zie ook trio's en kwartetten.


Winterstemming

Den Haag HS, 23 december 2010. Op spoor 17 staat een defecte VIRM. Nachtopname door Tim Oosterlee. Tim en zijn collega's zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest met het wegslepen van defecte SLT's. En voor de afwisseling mogen ze weer vaak op de oudjes rijden die van stal zijn gehaald om de treindienst wat op peil te houden.


Sneeuwpret in Salland

Holten, 19 december 2010. Dolf doet de Dolf in een DD-AR. Foto Henk Zwoferink.Waarom? Nou gewoon, daarom.

Vraag & antwoord op de website van de NS:

  • Vraag: waarom wordt er met de nieuwe enkele reisstructuur niet gewacht tot de invoering van de OV-chipkaart?
  • Antwoord: de nieuwe manier van het berekenen van de prijzen voor Enkele reizen en Dag- en Weekendretour dient ingevoerd te zijn voordat er met de OV-chipkaart gereisd kan worden.

(En de spatie in 'enkele reisstructuur' is natuurlijk fout. Je schrijft 'enkelereisstructuur' of 'enkele-reisstructuur'.)
Diverse oorzaken botsing Zwolle

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) concludeert dat de zijdelingse botsing tussen een reizigers- en goederentrein op zaterdag 29 mei 2009 te Zwolle is veroorzaakt doordat de goederentrein voorbij een rood sein is gereden. Uit het onderzoek blijkt verder dat er een groot aantal oorzaken zijn die verklaren waarom de machinist het sein heeft gemist. Lees verder>>
Donderdag 9 december 2010: lezing in Het Utrechts Archief

In Het Utrechts Archief vond een lezing plaats van historicus Thomas van den Brink over de invloed van de adel bij de spoorwegaanleg in de 19e eeuw.

Invloed van de adel bij de spoorwegaanleg. Landonteigening voor de aanleg van het spoor in de negentiende eeuw.

In het jaar 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend en inmiddels bezit ons land over een uitgebreid net van spoorwegen. Toch liep het begin van de bouw van het spoor niet altijd even gesmeerd. Conflicten met landeigenaren stonden hierin centraal en zorgden voor veel problemen bij de exploitatie. Een bekend voorbeeld is het ‘Laantje van Van der Gaag’ nabij Delft, waarbij de eigenaar weigerde zijn land te laten onteigenen met als gevolg dat de spoorlijn op creatieve wijze om het terrein van Van der Gaag gelegd werd.

Opvallend is de geringe wetenschappelijke studie naar dit onderwerp, die desondanks een eenduidige opvatting bevat: “De adel en elite had beduidend meer invloed in de aanleg van de spoorwegen dan de lagere klassen”. Deze hardnekkige, en smal onderbouwde opvatting vormt voor historicus Thomas van den Brink het uitgangspunt van zijn lezing in Het Utrechts Archief waarin hij inging op de vraag of de elite daadwerkelijk zo invloedrijk was als werd beweerd. In de literatuur lijkt men het bijna vanzelfsprekend te vinden dat de adel en elite meer invloed dan de lagere klassen konden uitoefenen op de spoorwegaanleg. Beschrijvingen van de elite die secundaire voorwaarden afdwong zoals de aanleg van privéstations zijn hierin vaak terug te vinden. Om te bekijken of de elite daadwerkelijke invloed had in de aanleg, werd de spoorlijn tussen Amsterdam en Arnhem voor de lezing van Thomas van den Brink als casus ingezet.Verstekeling

Regio Nijmegen/Zutphen, 30 december 2010. Deze verstekeling heeft vandaag diverse cabineritten gemaakt. Welke machinist is zijn knuffel kwijt? Foto Simon Geltink.


Veiligheidswaarschuwing IVW

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft op 23 december een veiligheidswaarschuwing (pdf) gestuurd aan de directies van spoorwegondernemingen en infrabeheerders. Dit naar aanleiding van incidenten waarbij reizigers vele uren vastzaten in gestrande treinen. Het niet-adequaat handelen in dit soort situaties is niet alleen strijdig met de Spoorwegwet en met de vervoerconcessies, maar ook met de Arbowet die een zorgplicht oplegt met betrekking tot de reizigers en het treinpersoneel. De Inspectie heeft opdracht gegeven om uiterlijk 10 januari te laten weten welke maatregelen er worden genomen om dit soort situaties te voorkomen.

In risicovolle weersomstandigheden moet een trein binnen twee uur naar een station zijn versleept, zodat de inzittenden kunnen worden opgevangen. Hopelijk bedoelt de IVW hiermee niet dat het bij lekker weer best langer dan twee uur mag duren. Interessant is de passage waarin wordt gewezen op het belang van overloopwissels, terwijl de directie van ProRail onlangs heeft laten weten overbodige wissels te willen slopen. Wissels die je alleen in noodgevallen nodig hebt, vallen in de visie van dit soort managers natuurlijk al snel in de categorie "overbodig".


Bunnik, 7 mei 2008. Twee ICE-stellen staan naast elkaar stil op de vrije baan. Het rechter stel is betrokken geweest bij een aanrijding. De trein heeft meer dan drie uur stil gestaan. De reizigers konden de trein, waarvan de airco inmiddels was uitgevallen, niet verlaten. Honderd meter verderop ligt een overweg waar men ze makkelijk naartoe had kunnen laten lopen (en ze hadden ook wel via mijn tuinhekje gemogen). Uiteindelijk kwam er via het linkerspoor een tweede ICE waar ze in konden overstappen. Na een half uur reden beide treinstellen kort na elkaar weg, richting Arnhem.


The Old Railway Station


Grazia, december 2010. www.old-station.co.uk

In Amsterdam staat schuin tegenover het centraal station het A-Train Hotel, een driesterrenhotel
met een treinthema. Vanaf € 64 per nacht voor een eenpersoonskamer. www.atrainhotel.comHelp Youp, sluit af met een hekje

 

Ik ben zoals jullie weten een groot fan van Youp van 't Hek, de koning van de woordspeling en de naamgrap. Onlangs heeft hij actie gevoerd tegen de helpdeskterreur van grote bedrijven, vooral uit de telecomsector. Daarvoor gebruikte hij NRC Handelsblad als podium. Begin december bracht hij samen met deze krant het blad "De Help" uit. Dat heb ik natuurlijk direct gekocht. Nu wilde het geval dat ik kort daarvoor wat problemen had met mijn abonnement op datzelfde NRC Handelsblad. Krant niet bezorgd, dus dat wilde ik melden via de website. Lukte niet: probeert u het over tien minuten nog een keer. Na tien minuten lukte het nog steeds niet, na tien uur lukte het ook niet, en na tien dagen was de website nog steeds kapot. Ondertussen ook maar eens opgebeld naar de klantenservice, maar dat leverde alleen maar een stem op die vertelde dat ik moest rekenen op een lange wachttijd. Zelfs 's ochtends vroeg klonk direct al de boodschap dat het erg druk was. De klantenservice heeft geen mailadres, dus toen heb ik maar een mailtje gestuurd naar de redactie (nrc@nrc.nl) en uiteraard naar Youp zelf (youp@nrc.nl). Youp had het te druk met het volschrijven van De Help, en de redactie van de duurste krant van Nederland, waar redacteuren worden ontslagen omdat er steeds minder abonnees zijn, gaat natuurlijk niet reageren op bezorgklachten van abonnees. Wel kreeg ik na twee weken de krant die ik niet had ontvangen per post nabezorgd. En een paar dagen later nog een keer. Dat had nu ook weer niet gehoeven. (Ik heb ook gebeld met de bezorgservice. Dat is een computersysteem dat mijn klacht wel aanhoorde, maar er niets mee deed.)

vorige       start       omhoog