Augustus 2012


Bunnik, 3 augustus 2012. Vandaag reden er drie gezelschapstreinen van Utrecht naar het Sziget-festival in Boedapest. Hier het lege materieel van een van deze treinen op weg van Emmerich naar Amersfoort, waar de trein kop zou maken om dan weer naar Utrecht te rijden. Een wat omslachtige manoeuvre. Trekkracht is de oranje 9905 van LOCON (ex 1836 "Heerenveen"). Let op het fotografengeluk: de kruisende trein is ons net te laat af.


Bunnik, 3 augustus 2012. De twee andere Sziget-treinen werden getrokken door loc 1744. Eerst met het lege materieel uit Emmerich, daarna vanuit Utrecht weer terug. 's Ochtends ging dat nog vlot, al bleek 4 minuten te kort om in Utrecht 1000 festivalgangers in te laten stappen in een trein waarvan de rijtuigen in de verkeerde volgorde stonden. 's Middags had het lege materieel (hier op de foto) al een grote vertraging, zodat de cameraploeg van Blokpost Bunnik urenlang geen toegang had tot de koelkast aan de overkant van het spoor. Maar men moet iets over hebben voor de hobby.


Bunnik, 3 augustus 2012. Het wachten werd iets verlicht door de passage van een G2000 van RTS met een rij bijpassende stortwagens. Deze wagens zijn gevuld met vuile grond waar de firma Bonder in Maarssen blij mee is. RTS = Rail Transport Service uit Oostenrijk. Links in beeld de toren van de rooms-katholieke kerk aan de Stationsweg in Bunnik, maar daar komen wij nooit.


Bunnik, 3 augustus 2012. Nogmaals loc 9905, nu met een gevulde trein op weg naar Emmerich. Let op het vreemde nummer 91.84.15.70.83.64. Het locnummer 9905 zien we hierin niet terug, en de schrijfwijze is ook ongebruikelijk: voor de laatste 4 (het controlecijfer) hoort een streepje te staan. Men doet maar wat, tegenwoordig.


Bunnik, 3 augustus 2012. En de laatste van het rijtje: loc 1744 met de zwaar vertraagde derde trein naar Emmerich. Ook weer met meegetrokken fotocamera, terwijl onze filmcamera vanaf statief meesnort.


Chuggington in het Spoorwegmuseum

Utrecht, 5 augustus 2012. Van 4 t/m 12 augustus stond het Spoorwegmuseum in het teken van Chuggington. We kenden al de antropomorfe treinen van Thomas en zijn vriendjes. Bij Chuggington gaat het om canismorfe treinen: een soort hondjes. Er zijn boekjes, dvd's en tv-uitzendingen. En je kunt de treintjes ook kopen, in twee versies: hout en metaal. De houten treintjes kun je met magneetjes aan elkaar koppelen en voortduwen op houten rails (geheimtip: het past ook op de goedkope houten rails van Ikea). De metalen treintjes rijden op plastic rails, en hiervoor zijn lanceerinrichtingen, glijbanen en andere fratsen te koop. Uiteraard allemaal behoorlijk prijzig. Volgens mij kun je je kinderen beter een echte modeltrein geven; van Thomas zijn treinen te koop die op een Märklinbaan kunnen rijden.


"De Albatros rijdt" (soms)

Bunnik, 6 augustus 2012. Loc RRF 1101 bracht vandaag een nieuwe Albatros (4813) over van Emmerich naar de Watergraafsmeer. Dank voor de toet Chris, die staat mooi op het filmpje! De V250 wordt af en toe al met reizigers gesignaleerd tussen Amsterdam en Rotterdam. In september zouden de stellen formeel in dienst moeten komen, maar ze kunnen dan nog niet op volle snelheid (250 km/uur) rijden, omdat dat niet in de dienstregeling past.

In NRC Handelsblad van 4 augustus 2012 staat een groot artikel: "De Albatros rijdt". Over de recente problemen, waarbij Fyra-reizigers urenlang vastzaten in de trein, vertelt een woordvoerder van NS dat het puur toeval is dat dat twee keer op dezelfde plek gebeurde. Maar uit het artikel wordt duidelijk dat het geen toeval is: beide keren betrof dat de tunnel bij Overschie, even ten noorden van Rotterdam. Voor de ERTMS-beveiliging op de HSL zijn de treinen afhankelijk van satellietsignalen. Wie weleens met zijn TomTom door een tunnel rijdt, merkt dat het satellietsignaal kan wegvallen. Dat is niet erg: je rijdt gewoon door tot je de tunnel weer uit bent. Maar een trein komt stil te staan en de machinist mag niet 'op zicht' verder rijden. En de passagiers missen vervolgens hun vliegtuig en kunnen hun schade op niemand verhalen.


Vechten, 17 augustus 2012. Tussen Driebergen en Utrecht zijn extra seinen geplaatst, om de capaciteit van het spoor te verhogen. De seinen hebben cijferbakken waarmee de machinist opdracht kan krijgen om tot een bepaalde snelheid af te remmen. Daardoor kunnen de treinen dichter op elkaar rijden. De nieuwe seinen zijn nog niet in gebruik, vandaar dat ze voorzien zijn van witte kruisen. De Kameel is op weg van het Spoorwegmuseum naar Arnhem.


    

Dezer maanden is de SSN weer flink actief, onder andere met bezoeken aan de Bocqspoorlijn en aan de VSM.


Essen, 10 augustus 2012. Loc 65 018 van de SSN zou enkele dagen te gast zijn op de Bocqspoorlijn. Omdat ze niet over het Belgische Memor beschikt, moest een dieselloc (PB03 van Crossrail) vanaf Roosendaal voorspan geven. Enige tijd later passeerden twee locs van de reeks 77 met een Belgisch meetrijtuig op weg naar Roosendaal. Foto's Robin Kersbergen.


Een bijzonder cabinebeeld uit vervlogen tijden dat nog immer gekenmerkt wordt door een combinatie van Tilburgse arbeid en een vleugje internationale allure. Het enige bewaard gebleven exemplaar van de 'Benelux-stuurbak' deed na haar Nederlands-Belgisch avontuur nog geruime tijd dienst als meetrijtuig. Daarna kwam zij in handen van de VSM, waar zij zich na vele vruchteloze pogingen op 11 augustus 2012 geduldig liet fotograferen. Op de remkraan en wat meters na doorstond de cabine de tand des tijds gelukkig goed. Foto Pim de Rijke. www.feijenoordsemeesters.nl


Een loc van de Baureihe 89. Special Limited Gold Edition van Märklin.


Heeft u het ook zo warm? Fotomontage Henk Koster (19 augustus 2012).


Poes uit Grouw

In Poezenkrant 56 (najaar 2012), wordt opnieuw aandacht besteed aan de poes uit Grouw die de dienstregeling van de passerende treinen kende, speciaal die van treinen met een restauratierijtuig. Een eerder artikel verscheen in Poezenkrant 25 (mei 1979), dat was overgenomen uit het blad Nieuw Spoor, dat weer was overgenomen uit de Leeuwarder Courant. Inmiddels is ook bekend hoe het met deze poes is afgelopen. Het bleek dat ze toch minder vertrouwd was met de dienstregeling van de goederentreinen. www.poezenkrant.com


 

Modelleisenbahn-Report 03/12. In het augustusnummer van dit blad staat een artikel van Rob Ellerman over de Nederlandse Plan T, dit naar aanleiding van het nieuwe model van Roco. Ter illustratie is onder andere gebruikgemaakt van een foto uit mijn archief. Rotterdam, 14 juli 1973. Treinstel 513 en 326. Meer presentexemplaren.


Frankfurt (Main) Hbf, 27 augustus 2012. In 1957 was dit het grootste en modernste relaisseinhuis van Europa. Interessante website: www.stellwerke.de


Frankfurt (Main) Hbf. E10 en VT 11.5 met in de achtergrond het grote Stellwerk. Afbeelding uit de Bundesbahnunfallverhütungskalender 1962.


Silberwald, 28 augustus 2012. Herculessen (Herculae?) 2016 021 en 011 met een goederentrein op weg naar Wenen. Sinds 6 augustus rijden ook op de Oostenrijkse Nordbahn de treinen rechts.


Technisches Museum Wien, 29 augustus 2012. Vanwege mijn midlifecrisis was ik aan het rondkijken naar een cabrio. Deze Austro Daimler ADR uit 1930 bleek helaas iets te begrotelijk.


Wien Westbahnhof, 31 augustus 2012. ICE 411 003 (kantelbaktrein) en ÖBB-loc 1144.052.
Van de elektrische ICE-stellen bestaan twee kantelbakversies: de zevendelige Baureihe 411 en de vijfdelige Baureihe 415. Ze rijden onder andere tussen Wenen en Dortmund. In Duitsland mogen ze niet over de hogesnelheidslijn rijden, dus vanaf Frankfurt rijden ze verder via de oude route langs de Rijn. Wij zijn in Frankfurt overgestapt op de ICE naar Nederland.


Bunnik, 20 augustus - 11 september 2012. Gevarieerde beelden, gefilmd vanuit de tuin van de blokwachter.173 jaar spoorwegen

In 1839 reed de eerste trein in Nederland. In 1939 werd daarom het 100-jarige jubileum gevierd, in 1964 het 125-jarige jubileum, in 1989 het 150-jarige jubileum.

En dus wordt in 2012 aandacht besteed aan het 173-jarige jubileum. Veel aardige filmpjes, onder andere uit 1939.Eind augustus 2012 bezochten wij Wenen:
vorige       start       omhoog