September 2012


Stoom door Bunnik, 1 en 2 september 2012

Op zaterdag 1 september 2012 bracht de SSN een bezoek aan de VSM-manifestatie Terug naar Toen. Op de heenweg werd de trein getrokken door locs 65 018 en 01 1075, op de terugweg door alleen de 01 1075. Loc 65 018 bleef achter in Beekbergen. De locbemanning had er duidelijk zin in en bracht een vrolijke groet aan de blokwachter in Bunnik.

Op 2 september 2012 kwam loc 65 018 weer door Bunnik, dit keer op weg van Beekbergen naar Rotterdam. De eerste beelden van dit filmpje zijn gemaakt door Marco Smit, die de dag ervoor meereed op loc 01 1075. Misschien zie je mij voorbijflitsen...


Verkeerde kolen?

Loc 65 018 kwam zondagavond, op de terugreis van de VSM naar Rotterdam, bij Woerden stil te vallen door stoomgebrek. Volgens de locbemanning door 'verkeerde kolen', volgens anderen door verkeerd stoken. Want wat is er mis met de kolen van de VSM? Die rijdt met technisch dezelfde soort locs als de SSN. Volgens een insider gebruikt de VSM een kolensoort die minder rookt dan de kolen die de SSN heeft. Bij de SSN is men gewend om te stoken totdat de loc flink gaat roken. Maar wanneer men dat met kolen van de VSM probeert, worden er veel te veel kolen in de vuurkist gegooid, zodat de boel dichtslibt. Dit is al vaker gebeurd, maar kennelijk zijn niet alle stokers van de SSN goed geïnformeerd.Heimwee naar de Oosterspoorlijn

Utrecht, 9 september 2012. Treinstel 273 passeert als Heimwee Express de overweg in de Koningsweg. Dit zal een van de laatste keren zijn dat deze overweg door een trein wordt bereden. Het spoor vanaf het Spoorwegmuseum tot aan Lunetten zal worden opgebroken en de overwegen worden geasfalteerd. Het museum is dan alleen nog per spoor vanaf Blauwkapel te bereiken. De lijn tussen Blauwkapel en Lunetten werd de laatste jaren weinig meer gebruikt, maar vroeger vond hier flink wat goederenverkeer over plaats, waaronder zware ertstreinen met drie of vier brullende diesellocs.

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A (Koningsweg 1) zal binnenkort de enige herinnering zijn dat hier vroeger een spoorlijn lag. Deze spoorwoning stamt uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw. Later zijn er delen aan toegevoegd, maar de woning bezit van buiten en van binnen nog veel oorspronkelijke stijlkenmerken, mede dankzij de inspanningen van bewoonster Marjolein. De woning is voorgedragen als gemeentemonument.

Utrecht, 9 september 2012. Vertrek van treinstel 273 uit het Spoorwegmuseum. Webmaster betrapt tijdens het filmen en fotograferen onder illegale omstandigheden! Foto Rob van der Woude.


Utrecht, 17 september 2012. Loc MRCE 513-10 met een lege kolentrein (HGK 47710) op weg van Duitsland (Möllen) naar Amsterdam (Awhv). Een van de weinige regelmatige goederentreinen die nog gebruik maken van de spoorlijn langs Bunnik. Dankzij de Betuweroute is het weer een stukje saaier geworden op het spoor. De volle tegentrein (HGK 47709) komt midden in de nacht voorbij denderen. Ook Captrain rijdt kolentreinen op deze route, meestal in dubbeltractie: e-loc met dieselloc. Vanaf december 2012 zou de situatie rond de kolentreinen sterk veranderen.


Amsterdam Spaklerweg, 20 september 2012. Lege kolentrein op weg naar de Westhaven. Even later gevolgd door een metro op lijn 53. Links een voorsein, in de achtergrond de Bijlmerbajes.


Amsterdam Spaklerweg, 20 september 2012. Strip For Fair Fashion. www.stoerevrouwen.nl
Wie trouwens nog foto's wil maken van de zilvermeeuwen van de GVB, moet niet te lang wachten.


Amsterdam, remise Lekstraat, 22 september 2012. GVB-tram 781 met reclame voor het Stedelijk Museum dat op deze dag voor het publiek geopend werd. Er staat WE ARE OPEN op. Dat betekent: we zijn open, 8 jaar en 127 miljoen euri verder. Foto Rienk Nauta.


oNS verhaal (bedrijfsfilm)
vorige       start       omhoog