Oktober 2012


6 oktober 2012: meer dan 2,5 miljoen bezoekers sinds juli 2002. Fotomontage Henk Koster.


NVBS Railquiz: derde plaats voor Team X

Zaterdag 27 oktober 2012 vond in Amersfoort de jaarlijkse NVBS Railquiz plaats. Na herhaald aandringen van de organisatie besloot ik om ook eens een kijkje te nemen. Het was niet mijn bedoeling om mee te gaan doen, maar voordat ik er erg in had zat ik met een schrijfblok en een stift in mijn handen. Lees het verslag.


Pleegt Eurospoor btw-fraude?

Bijna elk jaar bezoek ik Eurospoor in Utrecht. Zo ook vrijdag 19 oktober 2012. Bij de kassa kocht ik voor 15 euro een toegangskaart. Daar stond van alles op wat ik later wilde lezen, maar bij de ingang werd mijn kaart mij uit handen genomen. Voordat ik er erg in had was de kaart in een bus met een gleuf verdwenen. De controlestrook er nog aan, dus dat biedt mogelijkheden om zo'n kaart nog een keer te verkopen. Scheelt toch weer in de btw-afdracht. Het zal toch niet waar zijn? Maar je leest zulke rare verhalen tegenwoordig.

Ik had de kaart trouwens graag als souvenir bewaard. Maar goed, de sport is elk jaar om mijn entree weer terug te verdienen. Dat is dit keer aardig gelukt dankzij de aankoop van "Die Märklin-Bahn und ihr grosses Vorbild." Een zeer aardig boekje uit circa 1955, waarin men een brug probeert te slaan tussen het grootbedrijf en de nabootsing hiervan op schaal 1:87. Ik kon het voor een fractie van de marktwaarde opvissen uit een bak gevarieerd.


in 2011 werd het kaartje nog niet uit mijn handen getrokken


Dit begint nu werkelijk een plaag in het openbaar vervoer te worden. Foto Twan Klein, 25 oktober 2012.


Highley, 4 oktober 2012. Bij de Severn Railway Valley staat in The Engine House een stoomloc van hetzefde type als de Longmoor in Utrecht. Dit is War Department 600, "Gordon". Ook deze loc zal vermoedelijk helaas niet meer onder stoom komen. De loc is niet geschikt is voor deze spoorlijn en is ook weinig geliefd bij de machinisten. Bij de NS hebben diverse locs van dit type dienst gedaan: NS-serie 5001-5103. Foto Richard Krol.


Museu Imperial de Petrópolis, 12 oktober 2012. Het museum is gewijd aan de periode 1822–1889, toen Brazilië een keizerrijk was. Loc 11 "Leopoldina" is vernoemd naar Dona Leopoldina Teresa Francisca Carolina Micaela Gabriela Rafaela Gonzaga de Bragança e Bourbon, maar dat paste niet allemaal op de zijkant. Het locje deed dienst op de Trem do Corcovado, de tandradlijn van Rio de Janeiro naar dat enorme Christusbeeld. Foto Marta Hazevoet.


Drijvende bus kost Lovers miljoenen

The Floating Dutchman, de blauwe amfibiebus van rederij Lovers, dreigt uit te draaien op een financieel drama. 'Dit is niet leuk meer', zegt directeur Karel Lovers in De Telegraaf van 30 oktober 2012. Hij overweegt een tweede in aanbouw zijnde busboot af te zeggen. Door aanhoudende technische storingen zei Schiphol al de samenwerking met Lovers op en is het prijskaartje van de eerste bus nu al 3 miljoen euro, in plaats van de geraamde 6 à 7 ton. Volgens Lovers wil de maker van de amfibiebus, een bedrijf in Nijmegen, nog meer geld. 'Het voelt als chantage. Een blok aan mijn been', zegt hij. Het bedrijf vindt echter dat Lovers de bus niet goed onderhoudt. The Floating Dutchman zou toeristen bij Schiphol oppikken en vervolgens na aankomst in Amsterdam direct een stukje met ze varen. Schiphol zei die samenwerking dus op en in de praktijk stond de busboot sowieso vaker stil dan dat hij toeristen vervoerde. Dat moet dus anders, bijvoorbeeld met een trein. Fotomontage Henk Koster.


Filmpje!
vorige       start       omhoog