Maart 2013


Bunnik, 5 maart 2013. Spot the Webmaster op weg naar een afspraak in het computercentrum van ABN AMRO in Amstelveen. Foto Aad Griffioen. Ook leuk: in Utrecht werd ik aangesproken door iemand die al 35 jaar als conducteur bij NS werkt, nog steeds met plezier. Hij bleek een fan van mijn site te zijn. De soep op deze billboard hebben wij inmiddels getest. Niet lekker.

Bunnik, 6 februari 2007. Jan Marijnissen deelt tomatensoep uit.


Amsterdam Zuid, 7 maart 2013. Op alle paaltjes van de NS brandde die ochtend een rood kruis. Daar sta je dan met je OV-chipkaart: je kunt niet inchecken. Maar de omroeper wist wel raad: die adviseerde om een kaartje te kopen in de automaat. Nu kan dat nog, maar de NS wil graag van die automaten af. Ik ben benieuwd wat de omroeper dan adviseert bij een storing: wachten tot de paaltjes het weer doen?


Duivendrecht, 14 maart 2013. Overstappen van trein op metro? Gewoon even uitchecken bij de NS en inchecken bij het GVB. Er zijn ook stations waar paaltjes van drie maatschappijen naast elkaar staan. Bij de NS kun je trouwens aan de piepjes horen of je incheckt of uitcheckt. Nu hebben ze bij het GVB iets slims bedacht: ze gaan de paaltjes aanpassen, zodat je aan de piepjes kunt horen of je incheckt of uitcheckt!


Duivendrecht, 5 maart 2013. Wie nog Amsterdamse Zilvermeeuwen wil fotograferen, moet daar niet te lang mee wachten. Hun opvolgers zijn zich al aan het warmdraaien.


Utrecht (Utge), 7 maart 2013. DB 6428 met een containertrein (Tilburg-shuttle) op weg naar Rotterdam.
Ze draagt het UIC-nummer 92842006428-1 (84 = Nederland, de letters RN staan voor Railion).


Utrecht (Utoz), 6 en maart 2013. Loc 76 102 van Akiem (een Franse leasemaatschappij) is een dieselvariant van de Traxx. De loc was een weekje op bezoek om proefritten te rijden tussen Utrecht en Maarsbergen.
Ze draagt UIC-nummer 92880076102-7 (88 = België).


Goederen door Utrecht, 7 maart 2013

Goederendrukte op een donderdagmiddag. Een lege kolentrein is met 3x189 op weg naar Amsterdam. NMBS 2808 met Volvo-trein 46259 op weg van Duitsland naar België. DB 6428 met een containertrein (Tilburg-shuttle) op weg naar Rotterdam. Tussendoor zien we loc 76 102 van Akiem (een Franse leasemaatschappij) en UST 02 "Karla Peijs" van Eurailscout. De grijze 76 102 is een dieselvariant van de Traxx en was hier om proefritten te rijden tussen Utrecht en Maarsbergen.Wagon 4088

Op 18 maart schreef Frits Abrahams een column in NRC Handelsblad over "wagon 4088". Ik denk dat de redactie van de krant deze wat oudere medewerker een beetje in de gaten moet gaan houden, want in zijn beleving is hij die dag in Arnhem geweest, terwijl die wagon toch echt in het spoorwegmuseum in Utrecht staat.

Voor meer informatie zie www.spoorwegmuseum.nl/...Utrecht, 10 maart 2013. Langs het vroegere Ooglijdersgasthuis passeert stoomloc 52 3879 van de VSM, op weg naar het Spoorwegmuseum. Daar zal de loc de komende maanden te zien zijn in het kader van de tentoonstelling 'Sporen naar het front'. De loc is onder stoom, maar omdat ze geen ATB heeft rijdt loc 2299 voorop. Foto Wout van Dam.Sporen naar het front in het Spoorwegmuseum

Sporen naar het front: 30 maart t/m 1 september 2013
In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert het Spoorwegmuseum dit jaar de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is veel minder bekend. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. De tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ omvat een aantal grote bruiklenen, waaronder treinen en materieel uit Engeland, Duitsland, Servië en Slowakije. ‘Sporen naar het front’ opent op zaterdag 30 maart en is te zien tot en met zondag 1 september.

Baureihe 52
Zondag 10 maart rond 11.00 uur komt in het Spoorwegmuseum het eerste bruikleen binnen voor de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. Dit is loc 52 3879, een stoom­locomotief van Duitse makelij die dienst doet bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). De locomotief zal onder stoom zijn. Dit is een locomotief uit de zogenaamde Baureihe 52. De locomotief werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Deutsche Reichsbahn gebouwd. Het spoor was tijdens de Tweede Wereldoorlog van essentieel belang om de Duitse oorlogseconomie op gang te houden. De spoorwegen in Duitsland hadden bijna 1,5 miljoen mensen in dienst om de 40.000 stoomlocomotieven, 980.000 goederenwagens en bijna 400.000 rijtuigen rijdende te houden. Voor deze enorme logistieke puzzel was steeds nieuw materieel nodig. Tussen 1942 en 1945 werden er in Duitsland bijna 6300 van deze oorlogslocomotieven gebouwd die snel en met weinig middelen geproduceerd konden worden. Loc 52 3879 werd in 1989 door een particulier naar Nederland gehaald. Ze deed eerst dienst bij de SSN, later ging ze naar de VSM.

Overige bruiklenen
De komende weken arriveren een aantal bijzondere objecten in het Spoorwegmuseum. Op dinsdagochtend 12 maart om 4.56 uur arriveert een trein met daarop vijf tanks van het Nederlandse leger. Van de ‘Mosely Railway Trust’ in Groot-Brittannië komt een ‘Tin Turtle’, een diesellocomotief uit de Eerste Wereldoorlog, inclusief waterwagen. Verwachte aankomst 13 maart. Uit het Servische ‘Vojni Muzej’ komt een Schienenwolf, een aanhanger met een grote haak die gebruikt werd om sporen te vernietigen. Verwachte aankomst 13 maart. Het Museum of the National Uprising in Slowakije stelt een pantsertrein ter beschikking. Verwachte aankomst 18 maart. Op 18 maart komt over het spoor een Duitse hospitaaltrein uit de periode van de Koude Oorlog van de ‘Osnabrücker Dampflokfreunden’. Van het Imperial War Museum in Groot-Brittannië komt een originele granaat van het grootste spoorgeschut ooit gemaakt, de ‘Dora’. Aankomstdatum nog onbekend. De Stichting 162 stelt de locomotief 162 ter beschikking, aankomst 20 maart. Uit Engeland komt het grootste bruikleen van de tentoonstelling, een L1 houwitser spoorwegkanon. Dit gevaarte weegt maar liefst 185 ton en is met zijn 45 cm kaliber het grootste bewaarde spoorgeschut ter wereld. Bruikleen van de Royal Artillerie Historical Trust. Aankomst is gepland voor 27 maart.

bron: persbericht Spoorwegmuseum, 8 maart 2013. www.spoorwegmuseum.nl/...


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Is het hier oorlog? Centurion-tank op een Slmmnps. Dit in het kader van de tentoonstelling VRACHT84NL. Meer legermaterieel op het spoor.


Spot the Webmaster!

Wie ziet mij in dit filmpje?Treinspotter in Man Bijt Hond

Reportage over treinspotter Tim Bosma uit Zwolle. www.manbijthond.nl/uitzending/20-maart-2013 vanaf 5:30.
Bommelding!

Op zaterdagavond 16 maart werd het treinverkeer rond Utrecht Centraal op last van de politie stilgelegd. Iemand had in de stationshal een pakje onbeheerd achtergelaten. Een mooi excuus om weer eens een bommelding te oefenen.Deens treinstel in Libië

De NOS komt met oud nieuws uit Libië. Het verhaal van dit treinstel was al in 2010 bekend.


Treinen door Utrecht, 30 maart 2013

Zie de foto's hieronder en bekijk het filmpje (let op de sluitlichten van de Plan V.)


Utrecht Centraal, 30 maart 2013. Bejaard en hoogbejaard: treinstel 963 en de Blokkendoostrein van het Spoorwegmuseum. Deze trein ging een rondrit maken met donateurs van de Stichting Mat'54 Hondekop-vier.


Utrecht Centraal, 30 maart 2013. De machinist van loc 1742 wacht tot hij het sein krijgt om verder naar Amsterdam te rijden met nachttrein EN 446 uit Moskou en Warschau.


Utrecht Centraal, 30 maart 2013. Loc 01 1075 met een Duitse gezelschapstrein, rijdend onder de naam TEE Rheingold, op weg van Venlo naar Amsterdam. In de trein rijdt onder andere een oud Mitropa-rijtuig mee. Helemaal achterop loc 2225, die de trein van Amsterdam naar Hoorn en terug gaat brengen. Bekijk het filmpje.Zondag 31 maart 2013: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd staan de stationsklokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd.

Zie ook het thema over spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nlvorige       start       omhoog