April 2013


Proefritten met nieuwe Fyra?

NS Hispeed heeft het duidelijk helemaal gehad met de V250 van AnsaldoBreda. Wat er met de in Amsterdam geparkeerde treinstellen gaat gebeuren is nog onbekend. Inmiddels is er een voor de hand liggend alternatief beschikbaar: de ICE 3M van Siemens, geschikt om dienst te doen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Even de verfkwast erover en klaar. De eerste proefritten zouden op 1 april plaatsvinden tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. Fotomontage Henk Koster.


Utrecht, 2 april 2013. Een Spurt van Arriva (503 'Adriaan Volker') op doorreis van Zutphen naar Leidschendam.


Utrecht, 1 april 2013. DDZ-treinstam 7504 (met gerenoveerde mDDM) in de stoptreindienst op Zwolle.

Rotterdam Alexander, 21 februari 2005. Het concept van de DDZ is duidelijk gebaseerd op mijn fotomontage uit 2005. Een bedankje heb ik nooit mogen ontvangen.


ZLSM neemt Pullmanrijtuig WSP 4129 weer in dienst

Onder een prachtige voorjaarszon, werd op maandag 1 april het compleet gerestaureerde Pullmanrijtuig WSP 4129, door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld officieel weer in gebruik genomen.

Historie
Het rijtuig stamt uit 1927 en werd gebouwd in Birmingham (GB). De eerste jaren van haar leven werd deze Wagon Salon Pullman (WSP) ingezet in diverse internationale treinen van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits op het vasteland van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het rijtuig veiliggesteld, om daarna weer onbeschadigd ingezet te kunnen worden. In februari 1956 liep het rijtuig door een binnenbrand schade op en werd het buiten dienst gesteld.

Begin jaren 60 begon het Pullmanrijtuig aan een tweede leven bij de Staatsmijnen (DSM). Hier werd het rijtuig, na een verbouwing, vanaf mei 1962 ingezet als excursierijtuig op het mijnspoornet in Zuid-Limburg. Veel VIP’s maakten vanaf dat moment een rit in het pluche van de WSP 4129, waaronder prinses Irene en koningin Juliana. Nadat het mijnspoornet werd opgeheven zette DSM het rijtuig nog sporadisch in voor promotionele doeleinden. In 1989 was het te zien tijdens de manifestatie NS-150 in Utrecht. Nadat in 1995 de Stichting ZLSM werd opgericht gaf DSM het rijtuig in bruikleen aan de museumspoorlijn. Hier werd het voor bijzondere gelegenheden, zowel door DSM als ZLSM gebruikt. In 2002 besloot DSM het rijtuig, in het kader van het eeuwfeest van DSM, te schenken aan de Stichting ZLSM.

Simpelveld, 1 april 2013. Pullmanrijtuig 4129. Foto's Jasper Kroese (ZLSM).

Restauratie
Na een intensieve restauratie, waarbij alle historische en originele elementen aan het rijtuig weer in ere zijn hersteld, kan het Pullmanrijtuig WSP 4129, aan haar derde leven beginnen. Op 1 april 2013 werd het rijtuig onder grote belangstelling, waaronder alle partijen die bij de renovatie betrokken waren, weer in gebruik genomen. Na de plechtigheden werden de genodigden uitgenodigd om plaats te nemen in het rijtuig. Stoomlocomotief E2 1040 werd aangekoppeld, waarna het rijtuig haar eerste officiële rit na restauratie over ZLSM-sporen mocht afleggen.

Gedenkboek
Ter gelegenheid van de restauratie en indienststelling van de WSP 4129 is een uniek gedenkboek uitgegeven, dat naast een collectie prachtig beeldmateriaal de complete geschiedenis van het rijtuig beschrijft. Dit gedenkboek kost € 7,50 en is verkrijgbaar in het souvenirwinkeltje van station Simpelveld of te bestellen via de webshop www.miljoenenlijnshop.nl (excl. verzendkosten).

Bron: persbericht ZLSM


Roosendaal, 10 april 2013. Het oude seinhuis wordt verplaatst van het emplacement bij het station naar de loods, anderhalve kilometer verderop. Tegen 16:45 uur stopte er even een trein met Fordjes, op weg van Dillingen naar de Sloehaven in Vlissingen (machinist: Marco Smit). Het tweede beeld is rond 20:45 uur gemaakt. Bekijk de hele operatie.


Amsterdam, Oostelijke Handelskade. Op 8 mei 1970 rangeerde loc 521 met een paar goederenwagens bij 'Argentinië', een van de twee grote loodsen die de Lloyd hier in 1915 bouwde. De foto van 19 april 2013 toont appartementencomplex Argentinië dat hiervoor in de plaats is gekomen. Van de andere loods, Brazilië, is een deel hergebruikt in het huidige winkelcentrum Brazilië.


Museum Perron Oost, het kleinste museum ter wereld

Op vrijdag 19 april 2013 werd Museum Perron Oost officieel geopend. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg in Amsterdam, een monument dat beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout twintig jaar geleden met authentieke materialen oprichtte.

Met een oppervlakte van 6 m2 is Museum Perron Oost wellicht het kleinste museum ter wereld. Het museum staat in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, wat de afgelopen 150 jaar het toneel vormde voor onder andere veehandelaren, circusstoeten, lijndiensten naar Indonesië, Suriname en de Verenigde Staten, Joodse vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stads­nomaden. Allemaal lieten ze hun verhalen achter. Museum Perron Oost vertelt de verhalen van oude en nieuwe buurtbewoners. Kunstenaars uit verschillende disciplines bewerken een oud of recent verhaal uit de buurt in de vorm van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, of combinaties daarvan. Ook zijn in het museum op het perron exposities te zien over steeds een andere periode uit de rijke geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. www.museumperronoost.nl

In de periode voor de opening zijn in het perronhuisje foto's te zien geweest die ik in 1970 op de Rietlanden heb gemaakt.Een ouder echtpaar met haast

"Als ouder echtpaar (72-74) probeerden wij zo snel mogelijk de steile trap naar het perron van Station Leiden te beklimmen om de Sprinter naar Heemstede te halen. Het fluitje had al geklonken en de deuren waren al dicht. De machinist die ons zag zwoegen opende zijn cabine en zei: 'Kom hier maar binnen, dan kunnen jullie nog mee.' Prettig verrast overlaadde ik de machinist met mijn complimenten. De conducteur had het allemaal gezien, hij liep ons tegemoet en ook tegen hem zei ik: 'Wat een service, dank u wel!' Hij spoedde zich langs ons en riep: 'Ik ga hem eens even goed op zijn lazer geven!'" — Ruud Onstein in de rubriek 'Ik' van NRC Handelsblad, 19 april 2013.

Nico Spilt zegt: ouder echtpaar moet zich niet zo druk maken. Er rijden zes treinen per uur van Leiden naar Heemstede.

De mening van een oude rot
En wat zou hierover nou eigenlijk de mening zijn van een oude rot als Cor de Rijke? Hij kan er erg kort in zijn. Fout, fout en nog eens fout! Er lijkt dan weliswaar sprake te zijn van een mooi sociaal gebaar en een prachtig stukje op maat gesneden service; de bittere werkelijkheid is gewoon dat dit soort zaken de meest onmogelijke verwachtingspatronen bij alle betrokkenen veroorzaken. De vertrektijd van een trein (dienstregeling) is immers het moment waarop de deuren dicht en vergrendeld zijn, en de trein op het verspringen van de klok in beweging komt. Het is de taak van het treinpersoneel om de vertrekprocedure zo in gang te zetten, dat dit uitgangspunt in de praktijk bewaarheid wordt. De HC's wil is daarin beslist een beetje Wet, net zo goed als dat een machinist het uitgangspunt dient te hanteren dat 'in beweging ook in beweging blijven' betekent. Natuurlijk kun je, indien je toevallig hierover kunt overleggen, een ander besluit nemen, maar het is niet echt slim om elkaar als collega's een beetje in het spreekwoordelijke hemd te zetten. De reactie van de conducteur is dus helemaal niet zo verwonderlijk. Gezeur zeg je? OK, stel je eens voor dat deze niet zo soepele bejaarden per ongeluk van de cabinetrap waren gegleden, of zich misschien op een andere wijze hadden bezeerd bij het instappen. Zeker weten dat dan het hele land had gekermd! Een veilig spoor kan in mijn ogen alleen werkelijkheid zijn wanneer het spoorwegpersoneel volgens de regels de regie voert. De klant helpen we natuurlijk graag, maar te laat is te laat. Gewoon op tijd van huis gaan en eens proberen om het vergelijk met de gang van zaken in de luchtvaart te maken...Bunnik, 18 april 2013. DE668 met een kolentrein richting Duitsland, Sprinter 2957 als stoptrein naar Breukelen.


Den Haag, 22 april 2013. Ik bezocht het Omniversum om de film Rocky Mountain Express in superbreedbeeld te bekijken.


Madurodam, 22 april 2013. Een Thalys op de Moerdijkbrug in de hogesnelheidslijn.


Bezoek aan het OCCR

Utrecht, 27 april 2013. Ons team bracht een werkbezoek aan het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR). In het land had men de treinenloop goed onder controle, zodat wij nauwelijks hoefden in te grijpen.


Ter herinnering aan 28 april 2013. Foto Henk Koster.


Het treintje met mijn naam kreeg ik voor mijn verjaardag op 28 april 2013. Ik heet eigenlijk Nicolaas Leendert, maar dat vonden mijn dochters te duur worden. De cactus links is een echinocactus grusonii, in de volksmond schoonmoederskussen. De vrachtwagen is gemaakt door Maarten Leys.


Daar zwaai je dan

Daar zwaai je dan. De trein die je wist dat voor jou zou gaan rijden is hier.


Tweeramer HTM 2 uit 1904 verzorgde op de Kroningsdag 30 april 2013 prachtig versierd een aantal ritten tussen Scheveningen Noorderstrand en de Grote Kerk over de voormalige route van lijn 8 (momenteel lijn 1). De tram had de uitstraling gekregen zoals bij het 10-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1908. Foto TS.


Bunnik, april 2013. Een Duits gezelschap ging op 13 april 2013 een bezoek brengen aan de Keukenhof. Ze reisden met een trein die de naam "Rheingold" droeg. Die zien we op de heenreis en de terugreis, getrokken door een loc van Locon. Als voorafje een toeterende trein, enkele dagen eerder. En als tussendoortje een dubbele ICE op weg naar Duitsland.


Bunnik, april 2013. Door het raam. Treinen rijden voorbij. Zij zijn buiten, ik ben binnen. En ik film.
vorige       start       omhoog