December 2013


Nieuw langs de rails: de Sony NEX-5

December 2013. Tijd voor een nieuwe camera. De keus viel op een Sony NEX-5. Dit is een zogeheten systeemcamera: een spiegelreflex waarbij de spiegel en de zoeker zijn weggelaten. Dit levert een handzame camera op met verwisselbare lenzen en van een hoge kwaliteit. Nadeel van dit toestel is dat je er geen normale flitsers op kunt aansluiten. Er wordt wel een los miniflitsertje bijgeleverd dat het verrassend goed doet. Geen toestel voor de echte beginner: er zitten veel te veel instelmogelijkheden op. Het eerste wat ik deed was het uitschakelen van de kinderachtige piepgeluidjes. Wie wil er nou fotograferen met een camera die geluid maakt? Ik moest denken aan de abdicatie van koningin Beatrix, eerder dit jaar. Een plechtig moment, waarbij de stilte alleen werd verstoord door een onprofessionele beroepsfotograaf die keihard zat te klikken met zijn spiegelreflex. Heel leuk van de Sony NEX-5 is dat deze camera draadloos kan communiceren met bijvoorbeeld een smartphone. Je kunt foto's versturen van de camera naar de telefoon, of omgekeerd de telefoon gebruiken als afstandsbediening. En je kunt er natuurlijk ook mee filmen.


Utrecht, 12 december 2013. RTS 1510 (ex-ACTS 7106) brengt een rijtje Eamos van Maarssen naar Bochum. (RTS = Rail Transport Service, een dochter van spooraannemer Swietelsky. Het nieuwe nummer staat nog niet op de loc.)


Foto uit de hand gemaakt met mijn nieuwe Sony NEX-5, een fantastisch toestel. Links loopt de ICE naar Frankfurt binnen op spoor 14. Een minuut of wat eerder werd omgeroepen dat deze trein vanaf spoor 12 zou vertrekken. Ik weet niet hoeveel mensen hierdoor hun trein hebben gemist. Nadat de ICE was vertrokken werd omgeroepen dat de ICE vanaf spoor 14 zou vertrekken; een mooi stukje dienstverlening. Vanaf het perron heb ik daar nog over getwitterd, maar daar is natuurlijk niet op gereageerd door NS.


Hilversum, 20 december 2013. Hilversum Noord, ooit begonnen als Hilversum NOS, heet nu Hilversum Media Park. De naamswijziging ging in per 15 december, maar door een fout van ProRail waren de nieuwe borden al een maand eerder opgehangen. Men heeft ze toen afgeplakt met tape, maar die werd vervolgens door onverlaten weggehaald. Toen heeft men het maar zo gelaten. De naam "Media Park" is natuurlijk fout, dat zou Mediapark moeten zijn. Maar dat is niet de fout van ProRail (dat eigenlijk Pro Rail zou moeten heten). Fotomontage Henk Koster.


Bunnik, 21 december 2013. Traditioneel sluit de Stoom Stichting Nederland het jaar af met een kerstrit. Dit jaar ging de reis naar de kerstmarkt in het Duitse Essen. De SSN 01 1075 (en achterop loc 2225 van de SMMR) brengt de trein naar Emmerich. Hierna zou de 38 2267 de trein verder rijden naar Essen. Op het filmpje zien we de trein keurig op tijd door Bunnik rijden. De bemanning brengt een saluut aan de blokpost bij km 42,5. Even later kwam vanaf de andere kant een nachttrein voorbij; die pikten we ook nog even mee. Tegen tien uur 's avonds kwam de stoomtrein weer terug, langs de geïllumineerde tuin van de blokwachter.


Bunnik, december 2013. Motorwagen 274 van de HTM uitgevoerd in aardewerk. Met ledlampjes.


Blokkendoos op de Hanzelijn

Tussen Zwolle en Lelystad reed op zaterdag 7 december 2013 een historische trein. De NS wilde op die manier vieren dat de Hanzelijn een jaar bestaat. De NS wilde de trein eigenlijk bij de opening van de Hanzelijn, in december 2012, laten rijden, maar toen was de trein kapot. Althans: dat beweren de instanties. In werkelijkheid mocht de Blokkendoos toen niet rijden omdat er een beetje sneeuw was gevallen.


De Facebook-generatie

Gelezen op Facebook Op de Rails (14 december 2013): "Er staan al aardig wat mensen te wachten op de ena laatste nachttrein met een EETC 125x". Sms-taal of gewoon niet weten wat je zelf bedoelt? Het een sluit het ander natuurlijk niet uit.


Storing

Door een storing bij mijn provider Deziweb (de zoveelste keer) is Langs de rails zondag 29 december 2013 van 2:00 tot 13:30 uur niet bereikbaar geweest. Excuses voor het ongemak.


Centrumgemeente Alkmaar

 

Alkmaar, 5 februari 2004. Dit gebouw gaat verdwijnen; in 2016 zal Alkmaar zijn opgestoten in de vaart der volkeren. Wethouder Nagengast is blij: "Alkmaar kan straks weer trots zijn op haar station, een station met allure. Een kwalitatief, duurzaam, toekomstbestendig station waaruit blijkt dat Alkmaar een centrumgemeente is met een infrastructuur die bij onze stad past." Een 'kwalitatief' station, Alkmaar en 'haar' station. Uiteraard mogen in dit holle wethoudersproza woorden als 'duurzaam' en 'toekomstbestendig' niet ontbreken. (Bron: persbericht ProRail, december 2013)


Dank voor jullie kerstgroeten en nieuwjaarswensen.

Beluister mijn groet in vele talen. Kies in Google Translate de gewenste taal en klik op het luidsprekertje onder de vertaling. (Zuid-Afrikaanse gebarentaal zit er helaas niet bij.)

vorige       start       omhoog