Januari 2014


Het team van Langs de rails wenst alle bezoekers een voorspoedig 2014 toe.


Helmond Brandevoort, 5 januari 2014. Na SBB is sinds een tijdje ook BLS actief in Nederland. We zien hier Traxx 186 104 met een volbeladen Melzo-shuttle (trein 43654) op weg van Melzo bij Milaan naar de Rotterdamse Waalhaven Zuid. Foto Rob Quaedvlieg.


Hilversum, 15 januari 2014. Bij de kleine spoorbomen is een treinstel ontspoord. Gelukkig rijden de treinen hier niet snel en gelukkig was het geen chloortrein, maar mijn zus zat er maar mooi mee. Een hoop herrie, vooral van de spoorbomen die maar blijven doorrinkelen. De ontsporing vond plaats in haar achtertuin, als ze een achtertuin gehad had. Foto's Carina Spilt.

De oorzaak bleek een defect wissel te zijn. De betrokken wissels waren voorzien van een zogeheten EBI-switch, waar via deze site al eens voor is gewaarschuwd. De overloopwissels zijn na de ontsporing weggehaald, maar zijn later weer teruggekeerd. Meer over deze ontsporing.


Utrecht, 15 januari 2014. Tussen Utrecht en Amsterdam ligt ERTMS-beveiliging. Daar worden nu proeven mee genomen. Onder andere SLT 2615 is voorzien van boordapparatuur voor dit systeem.


Gestolen en teruggevonden

In de nacht van 6 op 7 januari 2014 is ingebroken bij Johan Nieuwenhuis in Hilversum. Drie zelfgebouwde modelstoomlocomotieven zijn gestolen: 3 1/2" Janny (60 cm lang, 25 kg), 3 1/2" NCS 78 (1.60 m lang, 45 kg), 5" S160-2438 (2 m lang, 130 kg), en twee begeleidingswagens. Het gaat om drie kolengestookte modellen, 35 jaar werk en onverkoopbaar want het zijn stuk voor stuk modellen waar geen tweede van bestaat. Ook speciaal gereedschap is gestolen, net als een demontabele spoorbaan van ca. 15 meter. Na enkele dagen zijn de gestolen locs weer teruggevonden in een weiland bij Eemnes (onderste foto gemaakt op 11 januari, toegestuurd door Johan Nieuwenhuis).


Loenen, 2 september 2007. Stoomloc van het Amerikaanse leger. Gebouwd door Johan Nieuwenhuis.


Hilversum, 30 april 2006. NCS-loc gebouwd door Johan Nieuwenhuis. Foto Rienk Nauta.


En zo bracht de Gooi- en Eemlander op 9 januari het nieuws over de gestolen locomotieven. Een tekst geplukt van internet met een foto van Märklintreintje erbij. Tja.


Husa stapt uit spoorvervoer

Husa Transportation van ondernemer Rob van Gansewinkel, de enig overgebleven Nederlandse langeafstands­spoorvervoerder, stopt met het rijden van treinen. De zogenoemde tractie-activiteiten van werkmaatschappij HTRS worden beëindigd. Van Gansewinkel benadrukt dat de logistieke activiteiten van de ongeveer 230 werknemers tellende groep worden voortgezet en uitgebouwd.


Meer spanning op het spoor?

ProRail onderzoekt de mogelijkheden voor het verhogen van de spanning op de bovenleiding naar 3000 Volt. Als een van de weinige landen in Europa heeft Nederland een lage bovenleidingspanning van 1500 Volt. Hier is op zich niets mis mee, maar met de groei van het aantal treinen moeten nu steeds meer onderstations (die de bovenleidingen voeden) worden bijgebouwd om genoeg spanning op de draad te houden.

De voordelen van het verhogen van de spanning zijn substantieel. Door de verhoogde spanning kan meer vermogen geleverd worden aan een trein die daarmee sneller kan optrekken. Hierdoor zullen treinen een snellere reistijd hebben. Per stop kan dit, afhankelijk van de uiteindelijk te bereiken snelheid, resulteren in een tijdwinst van circa tien seconden. Stoptreinen en intercity’s zitten elkaar dan ook minder in de weg. Dit levert meer ruimte voor groei op en is een verbetering voor de punctualiteit.

Hiernaast levert de verhoogde tractiespanning een energiebesparing op van circa 20%. Dit is een jaarlijkse energie­besparing die vergelijkbaar is met het gebruik van 85.000 huishoudens. Dit wordt bereikt doordat er bij een verhoogde spanning minder elektriciteit verloren gaat (minder transportverlies). De investering voor de infrastructuur is ongeveer 400 miljoen euro. Samen met de ombouw van het materieel kan dit na de ombouwperiode in minder dan tien jaar terugverdiend worden. Een besluit voor het ombouwen is er echter nog niet, ProRail gaat hierover in overleg met alle betrokkenen.

Deze energiebesparing maakt deel uit van ons duurzaam streven. We vinden het belangrijk dat het spoor de meest aantrekkelijke vervoersvorm is in Nederland; qua betrouwbaarheid en veiligheid, maar zeker ook als duurzaam alternatief. We letten daarom tot in ieder detail van onze processen op duurzaamheid, om het groene alternatief te blijven voor reizigers die net als wij geven om de toekomst van Nederland en de wereld.

Bron: www.prorail.nl, 8 januari 2014


Kalender 1969 2014

De kalender is ieder jaar anders, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zijn er maar 14 kalenders. Het jaar begint op een van de 7 dagen van de week (= 7 kalenders) en in schrikkeljaren is er een extra dag (= nog eens 7 kalenders). Dat betekent dat je een oude kalender na verloop van tijd opnieuw kunt gebruiken. Dit jaar bijvoorbeeld de kalender uit 1969, met foto's van het openbare vervoer op Goeree-Overflakkee in vroeger dagen. Gratis terug in de tijd!


Vriend van het Spoorwegmuseum

Utrecht, 24 januari 2014. Ik kom al sinds 1959 in het Spoorwegmuseum. Dat schept toch een band. Ik heb ook lang vlakbij het museum gewoond en ging toen regelmatig even langs. Veel betaald personeel had het museum niet, dus de toegangsprijs was laag. En als je lid was van de Vriend van het Spoorwegmuseum hoefde je helemaal geen toegang te betalen. Begin januari - het contributiejaar 2014 was reeds begonnen - kregen de vrienden bericht dat het lidmaatschap 233% duurder was geworden. De verhouding tussen het lidmaatschap en de toegangsprijzen van het museum was in de loop der jaren scheefgegroeid, aldus het bestuur. In de brief stond niet dat dat te maken heeft met de nogal uitbundige stijging van die toegangsprijzen. Vriendschap is mooi, maar wij zijn Gekke Henkie niet. Per jaar 100 euro betalen om onbeperkt toegang te krijgen tot het museum, terwijl een museumjaarkaart 50 euro kost? Daarmee kun je onbeperkt bijna alle Nederlandse musea in, inclusief het Spoorwegmuseum. Een mooie oplossing voor wie zoals ik een paar keer per jaar een uurtje komt kijken. (Je kunt weliswaar ook vriend worden voor een lager bedrag, maar dat is zonder onbeperkte toegang.)


Staal, stoom & stroom

Staal, stoom & stroom. De treinen van het Spoorwegmuseum. Een uitgave van het Spoorwegmusem uit 2013. ISBN 9789080367005.

Omdat ik alle collectieoverzichten wil hebben die het Spoorwegmuseum ooit heeft uitgegeven, kocht ik begin 2014 ook dit boek. Goed verzorgd en duidelijk geschreven door kenners van de materie. Dat laatste is geen verrassing voor wie de namen in het colofon beziet. Waaruit mijn bijdrage bestaat is me overigens niet duidelijk; mogelijk heb ik eens via de mail een vraag beantwoord. Of men heeft gebruik gemaakt van mijn site, wat ik ook alleen maar leuk vind. Een present­exemplaar heb ik dan weer niet gekregen, dus dit boek heb ik uit eigen middelen moeten bekostigen.Nederlandsch Spoorwegmuseum. "Enkele plaatjes met een kort woord ter inleiding door Henri Asselberghs." Amsterdam, juli 1945. Het oudste exemplaar uit mijn collectie boekjes van het Spoorwegmuseum.

 


Agenda van het Spoorwegmuseum voor het jaar 2014.Treinen door Bunnik, januari/februari 2014

Met onder andere een groet van Simon (beterschap!), een dubbele ICE, een grote loc met een klein toetertje, een slijptrein op weg naar Groningen (begin van de film) en weer terug (eind van de film). Met speciale dank aan Marco.
vorige       start       omhoog