Juli 2014


Naarden-Bussum, 3 juli 2014. Loc HSL 1832 brengt een verblijfswagen over van de Kijfhoek naar Amersfoort. De wagen is bestemd voor de Stichting DE3. Foto Bas Meijer.


Loenersloot, 7 juli 2014. Eind juni zijn de bruggen over het spoor en het kanaal bij Loenersloot vervangen. Meer hierover in het fotoverslag van Henk Koster.


Den Bosch, 11 juli 2014. Loc 1252 in Märklin-beschildering met een autoslaaptrein naar Koper. In Duitsland gaat het slecht met de autoslaaptreinen. Het materieel is aan vervanging toe en de eigenaar (DB Fernverkehr) wil daar geen geld in stoppen. In 2017 stopt men met de autoslaaptreinen. DB Fernverkehr is trouwens ook fink aan het schrappen in de nachttreinen. Zo vervalt in 2015 de nachttrein van Amsterdam naar Praag en Kopenhagen.


Utrecht, 11 juli 2014. Treinstel 115 van de Stichting DE3 uit Amersfoort is op weg naar de stoomtreindagen bij de ZLSM.

Utrecht, 11 juli 2014. De keerzijde van de medaille: webmaster gespot door Michiel de Wijs.


Driebergen en Utrecht, 16 juli 2014. Loc 6441 met een trein op weg naar het Spoorwegmuseum. Onder het dekzeil bevindt zich de Adler van het Verkehrsmuseum Nürnberg, die de komende tijd in Utrecht te zien zal zijn. Foto's Jordy Kronenburg (www.flickr.com/photos/driebergen01) en Marc Kessen (www.flickr.com/photos/sloterdijk-driebergen).


Utrecht, najaar 1946 en 19 juli 2014. Opleggerbussen van de Nederlandse Spoorwegen voor Hgb I. Bussen van U-OV (Qbuzz) voor Hgb II.


Utrecht, 19 juli 2014. Uw webmaster kreeg een rondleiding door de Inktpot (voorheen Hgb III), het hoofdkantoor van ProRail. Ook Tulpenburgh (voorheen Hgb II) wordt nu door ProRail gebruikt. De gebouwen zijn door een geheime tunnel met elkaar verbonden.


Bunnik, 16 juli 2014. Loc 203-2 van Volker Rail tijdens het testen van een nieuw apparaat. Met behulp van radar wordt de hoogte van het ballastbed gecontroleerd. Uiterlijk doet het denken aan de RILA. Still uit filmopname.


Divers spul

Diverse treinen rond de maandwisseling juli/augustus 2014. Onder andere een lege kolentrein die op 1 augustus voor de verandering met een diesel-Traxx werd gereden (RheinCargo DE 802). Op 31 juli zagen we twee treinstellen van BRENG op weg van Amersfoort naar Arnhem. Op 2 augustus kwam uit Duitsland de Pride Express 2014, voor een bezoek aan Amsterdam. En op zondagochtend kwam een enthousiaste machinist het dorp waarschuwen dat het tijd was om wakker te worden. Bekijk het filmpje.


Amsterdam Muiderpoort, juli 2014. Een portable tuintje van ProRail. Er groeit zelfs een boompje. Foto Thonis van der Weel.


Spoorspat in Madurodam

Madurodam, 22 juli 2014. Loc 1159 passeert station Valkenburg met een handjevol wagens. We zagen verder nog twee 1200'en, een 1700 met een oude dubbeldekker, een Thalys. En nog een Koploper die stilstond bij het nieuwe station Utrecht. Door technische problemen konden die dag maar een paar treinen rijden. In een vriendelijk mailtje kreeg ik de volgende uitleg:

"Afgelopen dinsdag hebben wij in Madurodam helaas last gehad van spoorspat in een gedeelte van de binnenbaan. Spoorspatting is vooral een probleem van hete zomers. Bij erg warm weer kan de temperatuur van de spoor­staven uitzetten. Doordat de spoorstaven uitzetten, ontstaat er een drukkracht/spanning in de lengterichting van de rails. Als deze te hoog wordt, knikt de rail en zoekt het materiaal een uitweg naar opzij zodat een uitstulping, een kronkel in het spoor ontstaat. Door de dwarsliggers blijft het verband tussen de spoorstaven bestaan, zodat de twee spoorstaven op dezelfde plaats kromtrekken. Wij zijn toen buitenom gaan rijden maar kregen helaas ook op de buitenbaan een storing. Inmiddels is de spoorspat van de binnenbaan verholpen en rijden de treinen weer als vanouds. Komende herfstvakantie zal in het teken staan van de treinen in Madurodam. Oude modellen zullen dan twee weken lang rijden en ook ons nieuwste model zal dan rijden (een Koploper, deze wordt momenteel gebouwd). Daarnaast zal er een remise in het park staan, waar oude treinmodellen en railsen te bewonderen zullen zijn." (mail van Madurodam, 24 juli 2014)
vorige       start       omhoog