September 2014

Zie ook het thema NS-jubileum 2014 (175 jaar).


È pericoloso sporgersi

Amsterdam Watergraafsmeer, 7 september 2014. Tussen twee koppelwagens en getrokken door loc 189 280 begon Fyra-treinstel 4802 aan zijn terugreis naar AnsaldoBreda. De andere stellen zullen de komende tijd dezelfde weg gaan. Het lijkt erop dat ze in Italië een tweede kans krijgen. Foto's Stephan Jansen.


Amsterdam Centraal, 17 september 2014. Werk van uw webmaster in het personeelsverblijf van NSR, tentoongesteld in het kader van het jubileum. Foto Cor Weppner.


Amsterdam, 19 september 2014. In het kader van het 175-jarig jubileum speelde De Arend een gastrol in een toneelstuk. Dit werd op zaterdag 20 september opgevoerd voor het centraal station. Foto Rienk Nauta.
Bekijk het filmpje


Amsterdam Sloterdijk, 20 september 2014. De 'Groene Trein' in een betonnen landschap. Omdat de treinen van NS op zogeheten groene stroom gaan rijden, heeft men in het kader van het jubileumjaar een VIRM van groene bestickering voorzien. Lees meer hierover. Foto Fons van der Jagt.


Haarlem, 20 september 2014. In het kader van het 175-jarig jubileum opende NedTrain de deuren van haar werkplaats. Treinen over rails laten rijden is zó 1839. Vandaar dat men nu aan het experimenteren is met treinen op luchtkussens. Motorrijtuig C9002 "Jaap" is daartoe gemonteerd op een proefopstelling. Foto Henk Koster.


Utrecht, 21 september 2014. In het kader van het 175-jarig jubileum organiseerde het Spoorwegmuseum een stoomweekend. Als stoomliefhebber pur sang vinden wij alles wat op kolen en water loopt mooi, en we willen ook niet zeuren, maar in het verleden werd er toch wel wat steviger uitgepakt bij dit soort manifestaties. Dit keer slechts twee locomotieven onder stoom: loc 23 076 van de VSM en loc 7742 "Bello" van de SHM. Verder een handvol stoomwagens en twee kleine stoomlocs.


Reünie voor Bello begint in Bergen!


Bergen, 1955. Loc 7736. Foto L.J.P. Albers, beschikbaar gesteld door SHM.

Stoomlocomotief Bello viert dit jaar haar 100e verjaardag. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik gaat het jubileumjaar voor de beroemde locomotief in september afsluiten met een bijzondere Reünie. Bello reist naar plekken en ontmoet soortgenoten, die in het verleden zo belangrijk voor haar zijn geweest. De reünie begint tijdens de Open Monumenten Dag op 13 september 2014. Deze dag staat geheel in het teken van het thema reizen. Die zaterdag wordt Bello per dieplader vervoerd en tussen 14.00 uur en 21.00 uur opgesteld in de centrum van het dorp Bergen. Min of meer op de plek waar vroeger het stationsgebouw stond. Velen herinneren zich de rit met de tram van Alkmaar naar Bergen aan Zee. Tussen 1934 en 1955 heeft de locomotief dag in dag uit langs deze plek gereden, waarna ze als Bello-monument in het dorp werd opgesteld. Sinds de restauratie in 1985 rijdt de locomotief op de Museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.

Persbericht SHM, 3 september 2014Tentoonstelling "Bussum op Reis"

Woensdag 10 t/m zondag 21 september 2014

Het monumentale station Naarden-Bussum had een centrale rol bij de activiteiten op Open Monumenten Dag 2014. Het station was een voor de hand liggende plaats gezien het thema van dit jaar: “Op reis”. Daarbij kwam het ook mooi uit dat deze zomer na een gecompliceerd bouwproject de felbegeerde stationsliften in gebruik zijn gesteld: een grote uitkomst voor mensen met mobiliteits­problemen. Het middenperron, dat stamt uit 1917, is nu voor alle reizigers goed toe­gankelijk. Gedenkwaardig is ook dat de spoorlijn waaraan Naarden-Bussum ligt nu 140 jaar bestaat. Voor de Historische Kring Bussum was dit bij elkaar genoeg aanleiding voor een breed opgezette multimediale tentoonstelling, gewijd aan het station, de spoorlijn en het liftenproject. Ook is er aandacht voor de Gooische Stoomtram en het busvervoer in de regio. De tentoon­stelling is te zien in een zijvleugel van station Naarden-Bussum. www.historischekringbussum.nl

Filmpje over het Open Monumenten-weekend op 13 en 14 september 2014 in Bussum.


Foto's en affiches van de Beneluxtreinstellen van NS en NMBS

In 1957 werden Amsterdam, Antwerpen en Brussel rechtstreeks en elektrisch met elkaar verbonden. Voordien reden er wel internationale treinen, maar minder frequent en alleen met toeslag en reservering. De Beneluxtreinstellen leken op de Nederlandse Hondekop maar kregen eigen kleuren en konden overweg met de spanningsverschillen tussen beide landen. De twee nationale spoorwegmaatschappijen lieten ter promotie foto's en affiches maken. De Beneluxtrein — die overigens nooit Luxemburg zou bereiken — stimuleerde de samenwerking tussen de buurlanden. In 1958 werd deze bekroond met de vorming van de Benelux Economische Unie. Lees het artikel op retours.nl (Arjan den Boer, september 2014).


Abcoude, 19 september 2014. Slordig gemonteerd bordje met een waarschuwing aan koperdieven: het koper is gemarkeerd. Dat is het "spoor tussen jou en een strafbaar feit". Ik weet niet of de gemiddelde koperdief dit ProRailProza begrijpt. En ik wil niet stigmatiseren, maar ik had de waarschuwing er ook nog in een paar andere talen opgezet. SDNA is synthetisch DNA dat op het koper wordt gespoten. Het is opgebouwd uit dezelfde bouwstenen (A, T, G en C) als natuurlijk DNA. Zelfs na omsmelten is aan de gebruikte DNA-samenstelling nog te herkennen waar het koper vandaan komt. Het stelen van koper is trouwens niet ongevaarlijk: op bepaalde kabels staat 3000 Volt.


Fluitend door Bunnik

Blokpost Bunnik, 5 en 7 september 2014. Stoomloc 65 018 van de SSN bracht een bezoek aan de VSM. Twee keer passeert ze fluitend de blokpost, een karretje kolen achter zich aanslepend. Bekijk het filmpje.


Wachtend op andere tijden

Amsterdam Dijksgracht, 2 september 2014. Materieel dat staat te wachten op andere tijden. Bekijk het filmpje.


Bye Bye Fyra

Blokpost Bunnik, 15 september 2014. In de schemering kwam de derde Fyra voorbij die aan zijn terugreis naar Italië begon. Als voorafje een City Night Line. Bekijk het filmpje.


Zie ook het thema NS-jubileum 2014 (175 jaar).
vorige       start       omhoog