Februari 2016


Utrecht, 20 februari 2016 (08.00 uur). NMBS-loc 2825 (a.k.a. 186 217) maakt een tussenstop met de Krokus Express naar Oostenrijk. De trein bestaat uit een lange sleep Belgische rijtuigen. Foto gemaakt door Marco Smit, machinist van de trein.


Bunnik, 20 februari 2016 (12.27 uur). Loc 1753 is met het lege materieel van de CNL op weg naar Amsterdam. Deze trein was bij Zevenaar gestrand met een defecte loc (186 238). Op hetzelfde punt kwam ook de Krokus Express tot stilstand, als gevolg van een storing in de ETCS-beveiliging; de machinist daarvan kreeg zijn trein na enige tijd weer op gang. De CNL moest wachten op sleephulp, eerst van 189 069, vanaf Arnhem 1753.


Rotterdam Kijfhoek, 21 februari 2016. Loc 6476 is een dag eerder bij een ongelukkig verlopen rangeermanoeuvre enigszins uit zijn verband geraakt. Foto Marco Smit.


Amsterdam Centraal, 16 februari 2016. Loc 203 160 van Locon, met reclame voor Thales. Dat bedrijf houdt zich onder andere bezig met de installatie van ETCS. De link met Locon is ons niet duidelijk: deze locomotief wordt vooral gebruikt voor het trekken van vuilnistreinen. Maar misschien is dit gewoon reclame. Foto Rienk Nauta.


Amsterdam Centraal, 22 februari 2016. Monteur Rienk Nauta verzorgt onder andere het onderhoud aan toegangspoortjes. Normaal houdt hij er niet zo van als mensen hem op de vingers kijken, maar dit keer vond hij het wel leuk om wat afleiding te krijgen. Foto Rienk Nauta.


Baarn, 25 februari 2016. Een Noors treinstel, type BM 73, wordt door loc 1619 van Captrain overgebracht van de werkplaats Haarlem naar Bentheim. Bekijk het filmpje.


Bunnik, 27 februari 2016. Proefrit met een voor de Valleilijn bestemde VIRM. Met ingang van de nieuwe dienstregeling laat Connexxion ook intercity's rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Ook zijn er plannen om de dienst door te trekken naar Arnhem.


Bunnik, 27 februari 2016. NMBS-loc 2829 is met de Krokus Express op weg naar Oostenrijk. De trein bestaat uit dertien I6-rijtuigen en een I10-rijtuig (restauratie).

Bunnik, 28 februari 2016. Locon 189 098 keert met de Sneeuw Express, georganiseerd door Railexperts, terug uit Oostenrijk. De trein bestaat uit een bonte verzameling rijtuigen (16 stuks).

Bunnik, 28 februari 2016. Loc 186 237 (gehuurd door NS) passeert met de dagelijkse City Night Line 418 uit München. De overweg bij station Bunnik is afgesloten met betonblokken. Alleen fietsers en voetgangers kunnen er nog gebruik van maken. Zodra de tunnel onder de perrons gereed is, zal deze overweg helemaal verdwijnen.


Amsterdam anno 1889

Spoorwegmuseum Utrecht, 24 februari 2016. Maquette van Amsterdam CS en omgeving anno 1889. Het model van het stationsgebouw is in de jaren 80 gemaakt door studenten van de TU Delft, ter gelegenheid van de toenmalige verbouwing van dat station. In het Spoorwegmuseum is hier een modelbaan omheen gebouwd door MK modelbouwstudio's van Maykel Kastelijn. Links de ronde locloods. Op de voorgrond het toenmalige hoofdgebouw van de HSM (dat pand aan de Droogbak bestaat nog steeds). Het gele gebouw daarachter is het tijdelijke houten station van Amsterdam. De maquette werd officieel gepresenteerd tijdens On traXS (11 t/m 13 maart).


Spoorwegmuseum Utrecht, 24 februari 2016. Elektrische perronkar. Sturen met je voeten, snelheid regelen en remmen met de hand. In de achtergrond het grote blauwe bord uit de stationshal van Utrecht CS. Deze centrale halaanwijzer, gemaakt door de firma Krone uit Duitsland, heeft 23 jaar dienstgedaan. In oktober 2011 kwam hier een eind aan. Helaas bleek het niet mogelijk om het bord in werkende staat te presenteren in het museum. De 322 cassettes met elk 64 plastic paletten zullen we dus nooit meer horen ratelen. Hoewel: voor de iPad is een app verkrijgbaar waarin dit blauwe bord figureert.


Spoorwegmuseum Utrecht, 24 februari 2016. Koninklijke rijtuigen Sr 8 en Sr 9. Beide rijtuigen werden gebouwd in de jaren 30. In de jaren 50 werden ze verbouwd tot salonrijtuig, om dienst te doen in de koninklijke trein. In 1993 gingen ze uit dienst en werden ze overgedragen aan het museum. Op dit moment worden de rijtuigen opgeknapt, zodat ze niet voor bezoekers toegankelijk zijn.


Utrecht CS, 26 september 1986. NS 20 rijdt een gezelschapsrit. De Kameel was in die tijd te huur als "VIP-car". In 2008 is het motorrijtuig volledig gerenoveerd en in rijvaardige staat teruggebracht. Het wordt echter niet meer aan externe partijen verhuurd. De Kameel staat vaak in het Spoorwegmuseum, maar de eigenaar is NS Holding. Het Spoorweg­museum wil het motorrijtuig wel in de collectie opnemen, maar alleen als statisch object. In februari 2016 is een petitie georganiseerd om te bereiken dat de Kameel in rijvaardige staat behouden blijft. Daartoe zal ze jaarlijks voldoende kilometers moeten maken.High-tech en historie op één lijn

Export-diesellocomotief rijdt proef bij de Museumstoomtram
Nog vóór de aanvang van het rijseizoen van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik op 27 februari 2016 wordt op het traject Hoorn - Wognum een door Bemo-Rail in Warmenhuizen gebouwde, voor export naar Dubai bestemde diesel­locomotief uitvoerig beproefd. De vierassige diesellocomotief van het type BRD 150 is met haar 56 ton dienstvaardige massa en een motorvermogen van 480 kW een stuk zwaarder dan de stoom- en diesellocomotieven waarover de Museumstoomtram beschikt. Ook voor Bemo zelf behoort de bijna 11 meter lange trekkracht tot de grootste die de firma ooit leverde. De aandrijving geschiedt hydrostatisch, wat garant staat voor een traploze regeling en een hoge aanzet­trekkracht, gekoppeld aan een optimaal bedieningscomfort voor de machinist.

Terwijl Werkspoor, de grote nationale producent van onder meer locomotieven, al in 1972 zijn deuren sloot, wist Bemo-Rail, ondanks grote buitenlandse concurrentie, een marktaandeel op te bouwen en te handhaven bij de levering van rangeerlocomotieven. Dit was mogelijk door de toepassing van innovatieve en emissie-arme techniek, gekoppeld aan een grote bedrijfszekerheid en een gunstige prijsstelling. Het bedrijf vervaardigt verder alle mogelijke componenten op het gebied van het railvervoer en verhuurt ook tractiemiddelen. In de werkplaats van Bemo-Rail zijn bovendien nog twee andere, voor de export bestemde diesellocomotieven in aanbouw.

Persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 16 februari 2016. Foto: Rein Korthof.Hornby in financiële moeilijkheden

Het Britse speelgoedbedrijf Hornby maakte op 10 februari 2016 bekend dat het in het lopende boekjaar zo diep in de rode cijfers verwacht te duiken, dat het afspraken met zijn belangrijkste geldschieter dreigt te schenden. In november 2015 had Hornby al gewaarschuwd dat het boekjaar eind maart zou worden afgesloten met verlies. Toen ging het bedrijf uit van een tekort van 2 miljoen pond (2,6 miljoen euro), maar door een tegenvallende verkoop in januari en een afboeking op oude voorraden wordt dat in het ergste geval drie keer zo veel.

Hornby maakt sinds de jaren twintig van de vorige eeuw elektrische modeltreinen. Het bedrijf werd opgericht door de Britse uitvinder Frank Hornby (1863-1936), die ook de beroemde speelgoedmerken Meccano en Dinky Toys op de markt bracht.

Fleischmann en Märklin
Afgelopen zomer bleek ook de Duitse branchegenoot Fleischmann in zwaar weer te verkeren. Ook Märklin balan­ceerde al eens op de rand van de afgrond. Veel andere fabrikanten hebben de deuren al definitief moeten sluiten als gevolg van de tanende populariteit van modelbouw. - bron: ANP
vorige       start       omhoog