Maart 2016


Assen, 1 maart 2016. Begin van de sloop van het station. Foto via webcam. Lees er meer over.


Amsterdam Amstel, 10 maart 2016. De omgeving is hier momenteel drastisch aan het veranderen. Een journalist die het tot op het bot versleten cliché niet schuwt zou zeggen: de boel gaat op de schop (www.at5.nl). In de stationshal staat een maquette van de toekomstige situatie. Links naast het station komt een grote woontoren met hotel. Tussen woontoren en station komt een parkeergarage met daarop een busplatform. Het eindpunt van de trams wordt verplaatst (staat niet op de maquette, die had aan de rechterkant wat groter moeten zijn). Foto Rienk Nauta.


Bunnik, 7 maart 2016. DB-loc 189 066 is met een trein met koelcontainers op weg naar Rotterdam. Wegens een stremming op de Betuweroute werd de trein omgeleid via Utrecht.


Utrecht, Mereveldseweg, 12 maart 2016. Loc LTE 6406 brengt twee tankcontainers van Arnhem naar Rotterdam. De containers van Bertschi zaten in een trein die onderweg was van Rotterdam naar Weil am Rhein (bij Basel). Op de Betuweroute raakte de wagen waar ze op stonden defect: de remversteller liep vast. De containers werden op een andere wagen geplaatst. Daarna werden ze met een privétreintje teruggebracht naar het RSC (Rail Service Center) aan de Waalhaven voor een nieuwe poging.


Gouvy, 12 maart 2016. CFL-loc 3019 loopt binnen met IC 108 (Liers-Luik-Luxembourg). Gouvy ligt in de Belgische Ardennen, op de grens met Luxemburg. Foto Wim Plokker.


Bunnik, 13 maart 2016. Strukton-loc 303008 "Danique" is met 34 zelflossers (Fccpps) op weg naar Maarn (Mrg). Daar zal de trein kopmaken, om terug te keren naar Utrecht. In het midden van de trein rijdt een platte wagen mee met daarop een watersproei-installatie. Deze wordt gebruikt om bij het storten van ballast niet te veel stof te doen opwaaien. Er is ook een uitvoering waarbij elke wagen een eigen installatie aan boord heeft.


Bunnik, 21 maart 2016. Een Stadler Flirt 3 (nummer 2010) tijdens een proefrit. Deze treinstellen, in de kleuren van R-net, zijn bestemd voor Abellio. Ze gaan vanaf eind 2016 rijden tussen Gouda en Alphen a/d Rijn. Er komen ook treinstellen in NS-uitvoering, als aanvulling op het Sprinter-park (dit keer wel met toiletten).


Amersfoort, 25 maart 2016. CNL 418 reed met een omweg van Arnhem naar Amsterdam, namelijk via Deventer. Vanaf Arnhem werd de trein getrokken door loc 1739, terwijl de reguliere Traxx (186 237) achterop meeliep. Marc Kessen en Roel Hemkes gingen voor de Spot the Webmaster Award. (De trein maakte op deze vrijdagochtend een omweg, hoewel de normale route via Utrecht nog wel begaanbaar was. Dit om ervoor te zorgen dat de rijtuigen 's avonds in de juiste volgorde zouden staan bij de terugrit, toen de route via Utrecht vanwege werkzaamheden niet meer mogelijk was.)


Amersfoort, 25 maart 2016. Loc 1611 met een lege dolimetrein. De trein is op weg van Veendam naar Hermalle.

Dolime (gebrand dolomiet) wordt gebruikt in de productieprocessen van het bedrijf Nedmag Industries in Veendam. Dolomiet wordt gedolven in de mijn in Hermalle-sous-Huy (België) van moederbedrijf Lhoist. Er rijden drie treinparen per week tussen Veendam en Hermalle. Dolime is gevoelig voor vocht en wordt daarom in speciale wagens vervoerd.


Modelbouw Vereniging Hilversum 55 jaar

Hilversum, 19 maart 2016. De Modelbouw Vereniging Hilversum bestaat 55 jaar en organiseerde daarom twee open dagen. Voor ons team een goede aanleiding om weer eens een bezoek te brengen. De vorige keer was immers al weer bijna negen jaar geleden. Pièce de résistance is natuurlijk de grote modelbaan, maar er is meer te zien, zoals deze raderstoomboot.


Hilversum, 19 maart 2016. Eigenlijk een beetje raar: oude mannen die naar treintjes kijken. Maar ze zijn niet gevaarlijk.


Op 19 maart gescoord bij de Modelbouw Vereniging Hilversum: ÖBB-loc 98.117. Geschikt voor Märklin, maar het model kende ik niet. En dat klopt: het is een omgebouwd model van Kleinbahn, bleek uit de research die ik thuis verrichtte. Kleinbahn is een fabrikant die gespecialiseerd is in Oostenrijkse modellen (in dit geval: kkStB 9933). Let op de grote vonkenvanger en op de dubbele stoomdom. Het veewagentje kocht ik eveneens voor weinig geld. Net als de loc leuk gepimpt, met vee dat op weg is naar zijn laatste bestemming.


Bunnik, 17 maart 2016. Voor een zacht prijsje gekocht op Marktplaats: twee pakken Diesel. Het zeeppoeder zit er nog in en ruikt zelfs nog een beetje naar zeeppoeder. Het merk stamt uit de tijd dat de nieuwe dieseltreinen van de NS grote indruk maakten op het publiek. Dus daar zit handel in, dachten de fabrikanten.

Zeep en sigaren
De naam Diesel voor het waspoeder stamt uit 1934. De fabrikant, Adelaar uit Wormerveer, had toen een prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor zijn product. Op de doosjes stond "Vlug Veilig Voordelig", een van de spoorwegen overgenomen leus. Het merk is tot in de jaren 60 verkocht. Op naoorlogse verpakkingen (zoals die van mij) staat de leus "bevat Wetenschappelijk Wonderwit". Verder meldde iemand dat bij Gouda langs het spoor een gebouw heeft gestaan met de leus "Rookt Diesel Sigaren". Dat lijkt mij niet verstandig, maar die leus was te lezen vanaf de jaren 30 tot in de jaren 80. Foto's welkom!


Utrecht, Spoorwegmuseum, 11 maart 2016. Even dacht ik dat voor treinstel 386 niet alleen verkeerde kleuren verf zijn gebruikt, maar ook een verkeerd soort verf. Het grootste deel van het treinstel is dof uitgeslagen. Maar kennelijk is men aan het schuren geweest. Toen ik mijn vingertoppen erover haalde werden die groen. Het leek erop dat men het treinstel opnieuw in de verf gaat zetten. Misschien werd dit de Gouden Hondekop?


Koffie en sigaren in de trein

Spoorwegmuseum, 25 maart 2016. Dit koffiekarretje ken ik al sinds ik in het museum kom. Ik heb me altijd verbaasd over de prijs van de koffie: 34 cent. Dat is een onhandig bedrag om af te rekenen met haastige reizigers: drie dubbeltjes en vier losse centen. Of misschien dacht men: die reizigers geven een dubbeltje en een kwartje en zeggen "laat die cent maar zitten". En dat was dan de fooi voor de man achter het karretje.

Toen ik eind jaren 70 in Amsterdam werkte, stond er op het perron van Utrecht een koffiekarretje met een altijd wat mopperend mannetje. Hij stond vaak op een groot stuk karton tegen de optrekkende kou. Bij hem kocht ik mijn ontbijt: zwarte koffie en een broodje kaas dat was gemaakt van gerecyclede treinkaartjes. En dan de trein in: eerste klas in zo'n degelijke Plan E. Daar stak ik een sigaar op die precies zo lang duurde als de treinreis. Forensen kon leuk zijn!


Utrecht, Spoorwegmuseum, 11 maart 2016. Loc 1312, met daarachter onder andere een rijtuig Plan W.


Vergeten te meten

Bunnik, 10 maart 2016. Bij het station wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe voorzieningen: een tunnel en liften naar het perron. Ook wordt er al weken gehannest met een hek. De monteurs krijgen de verschillende delen niet passend. Dat komt: ze zijn bij punt A begonnen, maar aangekomen bij C kwamen ze verkeerd uit. Tijdelijk hebben ze dat opgelost met een houten plaat bij punt B. Ze hadden natuurlijk bij punt C moeten beginnen, want bij uiteinde A maken wat centimeters meer of minder niet uit - dat ziet niemand. Ze hebben dit uiteindelijk opgelost door een hekje op maat te laten maken: 140 cm in plaats van 150 cm.


Fiets- en voetgangerstunnel Bunnik geopend

Bunnik, 24 maart 2016. Met enig feestgedruis werd deze dag de nieuwe fiets/voetgangerstunnel onder het station in gebruik genomen. Van links naar rechts Dirk Jan Teeuw (algemeen directeur van aannemer Gebroeders De Koning), ir. Cees de Vries (regiodirecteur ProRail), Jacqueline Verbeek-Nijhof (gedeputeerde provincie Utrecht) en Rob Zakee (wethouder gemeente Bunnik). Na een passend lied door Popkoor Bunnik stapten zij op een OV-fiets en reden daarmee als eersten door de nieuwe tunnel.


Naamswijziging DB Schenker → DB Cargo

Het zoemde in december vorig jaar al rond: DB Schenker is van plan om de naam van haar spoorwegtak te ver­anderen in DB Cargo. Inmiddels is deze naamswijziging formeel bevestigd: per 1 maart 2016 wordt deze naam gevoerd en in de loop van 2016 zullen alle Duitse en buitenlandse onderdelen zich eveneens onder de nieuwe vlag scharen. De niet-railgebonden activiteiten blijven plaatsvinden onder de naam DB Schenker. Lees het persbericht.

(Afkortingen als DBS of DBC gebruikt het bedrijf zelf niet en worden dus ook niet door ons gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor BLOG als afkorting van B Logistics.)


Zondag 27 maart 2016: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.
vorige       start       omhoog