Juli 2016


Muiderberg van boven

Muiderberg, 5 juli 2016. De nieuwe spoorbrug over de A1, gezien vanuit de lucht. Het zijn twee foto’s die exact 180 graden van elkaar verschillen, zodanig dat de beide aanzichten van de brug precies over elkaar heenvallen. Alleen de omgeving en achtergrond veranderen. Fotografie Henk Koster.


Eindhoven, 2 juli 2016. Flirt 2503 tijdens een proefrit. Foto Jan de Kroon.


ProRail koopt Inktpot en Tulpenburgh

Utrecht, 6 januari 2010. Hgb III, alias De Inktpot. Rechts daarvan staat Hgb II, alias Tulpenburgh.

ProRail koopt Inktpot en Tulpenburgh in Utrecht
Spoorbeheerder ProRail heeft twee Utrechtse spooriconen gekocht. Vanaf 15 juli 2016 heeft ProRail de monumentale panden ‘De Inktpot’ en naastgelegen ‘Tulpenburgh’ in eigen bezit. ProRail spaart met de aankoop toekomstige huurkosten uit. Verhuurder Basisfonds Stationslocaties besloot de panden begin dit jaar in de verkoop te zetten en gaf ProRail de eerste mogelijkheid tot koop. ProRail heeft na taxatie een marktconforme prijs betaald. Voor beide gebouwen betaalde ProRail in totaal 72,5 miljoen euro. De investering wordt naar verwachting na zo'n 11 jaar terugverdiend. Daarna zijn de huisvestingskosten van ProRail voor deze panden minimaal.

Spoorgebouwen van weleer
De Inktpot was een van de hoofdgebouwen van het NS en staat naast Tulpenburgh op het Moreelsepark. Tulpenburgh en De Inktpot zijn met elkaar verbonden via een tunnel. Beide gebouwen zijn Rijks­monumenten en zijn al sinds de bouw van de panden in het bezit van de spoorsector. "We zijn blij en trots dat we deze Utrechtse blikvangers konden aankopen en dat deze gebouwen nu in spoorse handen blijven", aldus Hans van Leeuwen, CFO van ProRail.

De Inktpot
Vooral het hoofdkantoor van ProRail (De Inktpot) is een bijzondere verschijning aan de rand van het historisch centrum van Utrecht. Een massief bakstenen gebouw van vier verdiepingen, waarvan de vorm doet denken aan een inktpot. De 70 meter hoge toren van het gebouw bepaalt mede de contouren van de stad. De Inktpot is gebouwd tussen 1918 en 1921 met 22 miljoen bakstenen. In de plafonds en vloeren zijn 21 kilometer spoorrails verwerkt. NS-directeur Van Heukelom ontwierp het gebouw destijds zelf.

Gebouwen ProRail
In de twee gebouwen werken ongeveer 2000 mensen. In de toren van de Inktpot leven nog eens duizenden beschermde vleermuizen. Naast de twee hoofdkantoren heeft ProRail nog vier regionale kantoren, 13 verkeers­leidings­gebouwen en het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht.

Bron: www.prorail.nl, persbericht 10 juni 2016


Liever in een bouwkeet

De vorige president-directeur van ProRail, Marion Gout, dacht nog heel anders over De Inktpot:

"Vaak is het gewoon simpel denken, zegt Gout. ProRail moet een bedrijf zijn waar hard gewerkt wordt en waar de klanten makkelijk binnenstappen. Meer een doe- dan een bestuursbedrijf." Om dat beeld te versterken vertrekt ProRail uit de monumentale Inktpot, het bestuursgebouw aan het spoor bij Utrecht. "In 2015 zijn we hier niet meer hier. Dit gebouw is te groot en heeft niet de juiste uitstraling." De ProRail-baas zegt liever in een bouwkeet dan in de ietwat sombere Inktpot te zitten.

Bron: De Telegraaf, 10 december 2011


Spoorwegmuseum blijft leuk

Spoorwegmuseum Utrecht, 12 augustus 1988 en 13 juli 2016. In 1954 is het museum aan de Maliebaan geopend, in 1959 was mijn eerste gedocumenteerde bezoek. Ik moet er inmiddels een paar honderd keer zijn geweest. Meestal maar een uurtje (soms alleen om even te pissen), maar het blijft leuk.


Spoorwegmuseum Utrecht, 13 juli 2016. Ik kwam de grote hal inspecteren die opnieuw is ingericht en waarin de spoorweggeschiedenis op "interactieve" wijze tot leven wordt gebracht. Bij dat woord gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. "Interactief" betekent meestal dat zogenaamd saaie objecten plaatsmaken voor aanraakschermen en panelen met knoppen en lampen. Dit vanuit het misverstand dat je hiermee jeugdige bezoekers, met een spanningsboogje van anderhalve minuut, voor je museum kunt interesseren. Een goed museum is nu eenmaal saai. Daar blijven mensen naartoe komen - kijk maar naar mij. Maar ik moet zeggen dat het me heel erg meeviel. Nog steeds de vertrouwde oude treinen, alleen een beetje anders opgesteld. Het enige wat uit de toon valt is het gele dubbeldekkerrijtuig. Treinen die nog in de normale dienst rijden horen niet in het museum. Dat zei ik ook toen conservator Jos Zijlstra mij om mijn mening vroeg. Daar had ik een punt, zei hij, maar de meningen hierover zijn verdeeld.

Nieuw is het interactieve kookeiland. Op de afzuigkap zit een nummerplaat van loc 1313. De stationsklok staat stil; voor eten moet je de tijd nemen.


Spoorwegmuseum Utrecht, 13 juli 2016. Hondekop 386 vergezeld van drie hondekoppen. Hoe leuk is dat?


Spoorwegmuseum Utrecht, 13 juli 2016. Gedicht van Drs. P.


De tram in Madurodam

Madurodam, 20 juli 2016. Vandaag, tijdens de eerste hittegolf van dit jaar, had ik een afspraak in Scheveningen. Een goede gelegenheid om even poolshoogte te nemen in Madurodam. Tot mijn verrassing vond er relatief veel tramverkeer plaats. In een historisch stadje reed een oude Haagse tram rondjes. Vorig jaar lag hier de bovenleiding deels op straat en was er dus niets te zien. De tram draagt de letters MTM (Madurodamse Tramweg Maatschappij) en stamt uit de beginjaren van Madurodam. Verder reden twee tramstellen van RandstadRail rond, waarbij ze station Rotterdam Blaak passeerden.

Madurodam, 20 juli 2016. Mijn oog viel ook op een stukje spoorlijn evenwijdig aan de autosnelweg. De lijn komt bij station Groningen uit een tunnel en verdwijnt even verderop bij Schiphol weer onder de grond. Er komen hier geen treinen voorbij. Vermoedelijk is dit lijntje ooit gedacht als verlengstuk van de HSL, maar maakt de Thalys nu kop onder station Groningen. In de achtergrond een van de zeer weinige treinen die deze dag dienstdeden: een 1200 met blauwe zelflossers. De andere trein was een 1700 met Intercityrijtuigen. Verder pendelde de Thalys. Er zit duidelijk nog steeds ernstig de klad in het spoorbedrijf van Madurodam.


Schaarbeek, 28 juli 2016. NMBS-loc 12.004 in het spoorwegmuseum Train World.


Schaarbeek, 28 juli 2016. Ons team bracht een bezoek aan het nieuwe spoorwegmuseum Train World.


Schaarbeek, 28 juli 2016. Het museum is ondergebracht in het vroegere stationsgebouw Schaarbeek. Eenvoudig te bereiken & de moeite waard! www.trainworld.be


Utrecht Overvecht, 30 juli 2016. Bushokjes met reclame voor Radio 538. De zender waar je broek van afzakt.
Zie ook Amsterdammers drijven spot met 538-campagne


Een NS 2000 voor de SGB

Na de Tweede Wereldoorlog kocht NS een aantal diesellocomotieven die het Amerikaanse leger in Europa had achter­gelaten. Ze deden als NS-serie 2000 dienst tot 1958 en zijn allemaal gesloopt. Maar er zijn op de wereld nog diverse locs van dit type bewaard gebleven. De SGB is van plan om zo'n loc naar Nederland te halen. Daar is veel geld voor nodig, dat men via crowd funding bijeen wil krijgen. Lees het artikel in Rail Magazine (pdf) over deze loc en over de manier waarop je een bijdrage kunt leveren aan de plannen van de SGB. (pdf beschikbaar gesteld door Rail Magazine, juli 2016)


Eind juli 1946 werden 20 locs overgebracht van Gennevilliers, een militaire dump bij Parijs, naar Tilburg. Foto familie Boonman, collectie Nico Spilt. Meer over deze locs.


Amsterdam Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. De D6066 is een van de bagagerijtuigen die in gebruik zijn geweest als ongevallenwagen. Deze 'Stalen D' maakt deel uit van de serie D6061-6070 die door Allan is gebouwd. Na 2001 werd ze door de Stibans als werkwagen gebruikt. Na de opheffing van de Stibans is de wagen overgedragen aan de Stichting NS 162, die haar onderbracht bij de SHM in Hoorn. Het rijtuig (sinds 2012 blauwgroen) is eind 2015 verkocht aan de gemeente Harlingen, om te gebruiken als toiletvoorziening in de Nieuwe Willemhaven.

Harlingse VVD doet een godwinnetje
De Harlingse VVD-fractie protesteerde tegen de plannen van de gemeente, omdat deze wagen tijdens de oorlog mogelijk was misbruikt voor transporten naar concentratiekampen. Daar bleek echter geen enkele aanwijzing voor te vinden. Lees het rapport en krantartikel (pdf) uit juli 2016. Vergelijk ook het gedoe rond loc 52 8091.


Proef met knipperende vertrekseinlichten

Vanaf 1 juli 2016 vindt een proef plaats met knipperende vertrekseinlichten op de stations tussen Groningen en Meppel. Volgens hoofdconducteurs gaan de huidige lichten nogal eens op in de omgevingsverlichting, waardoor deze onvoldoende opvallen. Er worden 53 vertrekseinlichten vervangen door knipperende ledlampen. Deze verlichting heeft dezelfde lichtintensiteit als de bestaande vertreklichten. De proef duurt een half jaar, waarna een evaluatie plaatsvindt.
vorige       start       omhoog