Juli 2017


Bunnik, 21 juli 2017. Flirt 7301 (Syntus) rijdt testritten tussen Utrecht en Ede. Syntus is onderdeel van het Franse bedrijf Keolis; sinds oktober 2017 opereert het bedrijf onder de naam Keolis Nederland.


Ode aan de Blokpost

Machinisten brengen een groet aan Blokpost Bunnik, juli 2017. We zien onder andere Hondekop 766 voorbij glijden, beplakt met stickers van het Rode Kruis. Tussen de bedrijven door een G2000 tijdens een proefrit. Deze locs mogen niet los rijden, omdat ze dan niet altijd door de beveiliging worden gedetecteerd. Vandaar het wagentje achter de loc.


Amersfoort, 13 juli 2017. Loc 4402 van Rotterdam Rail Feeding (RRF) met een keteltrein. Aan het UIC-nummer is te zien dat dit eigenlijk loc 1609 is. De machinist heeft koffie gehaald en is nu gereed om verder te rijden met zijn keteltrein. Daarachter staat een Volvo-onderdelentrein met een Belgische e-loc van Lineas, voorheen B Logistics.

Zomaar een ontmoeting van twee van de vele vervoerders op het Nederlandse net. Recent zijn overigens twee krenten uit deze marktwerkingspap verdwenen: HSL Logistik heeft uitstel van betaling gevraagd, nadat haar vergunning om met treinen te rijden was ingetrokken, en Locon Benelux is failliet verklaard. Allebei zijn het dochters van Duitse bedrijven; wat die nu gaan doen is me niet bekend.


NMBS 220.902 in Nederland

Amsterdam CS, 7 april 1973. Treinstellen NMBS 220.902 en NS 1206 in afwachting van hun volgende rit naar Brussel. Treinstel 220.902 is bewaard gebleven en is nu eigendom van de Stichting Hondekop. Op 14 juli 2017 is het stel naar Roosendaal gesleept. Te zijner tijd gaat het naar Amersfoort om daar rijvaardig te worden gemaakt.


Directeur Spoorwegmuseum opgestapt

Utrecht, 16 november 2016. Directeur Marten Foppen in de catacomben van het Spoorwegmuseum.

Marten Foppen, directeur van het Spoorwegmuseum, is begin april 2017 geschorst door de raad van toezicht van het museum. Hij werd beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Hij zou museumgeld hebben gebruikt voor privéfeestjes; ook zou hij opdrachten hebben toegekend aan het bedrijf van zijn vrouw. Ook bij het Dolfinarium, waar Marten Foppen eerder directeur was, zijn onregelmatigheden rond facturen geconstateerd. Eind april werd bekend dat zijn arbeidsovereenkomst met het Spoorwegmuseum met wederzijds goedvinden per 1 juli 2017 is beëindigd. Tot deze datum neemt Marten Foppen verlof. Hij wilde zelf geen reactie geven op dit bericht. (Bronnen: NRC, De Stentor)


Oudste nog rijdende locomotief van Nederland weer op de rails

De oudste nog rijdende locomotief in Nederland, de NS 6513 uit 1887, staat weer op de rails. Na een restauratie­periode van 10 jaar door een team van jonge technici en ruim € 200.000 aan crowdfunding is het mogelijk geworden om de 130 jaar oude machine van de Nederlandse Spoorwegen weer rijdend onder stoom te krijgen. Op 1 juli werd de NS 6513 in het bijzijn van 200 eregasten bij de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik officieel in dienst gesteld door de heer de Winter, hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum.

Drie oudste nog bestaande voertuigen

Naast de NS 6513 is op 1 juli ook stoom­locomotief 2 van de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij onthuld. Dit is de alleroudste Nederlandse tramlocomotief en stamt met haar 136 jaar uit 1881. De Museumstoomtram heeft deze stoomtramlocomotief in bruikleen gekregen van het Spoorwegmuseum en zal als statisch object te zien zijn. Samen met een historisch eerste klas rijtuig van de stoomtram uit Brabant, zijn de drie oudste nog bestaande voertuigen uit de pioniersjaren van de stoomtram in Nederland tot en met 31 augustus te zien bij de Museumstoomtram.

Een rit maken met de NS 6513

In augustus 2017 kunnen bezoekers van de Museumstoomtram op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag mee­reizen van en naar Medemblik met de NS 6513, die vanaf dat moment met Bello en de andere stoom­locomo­tieven de trams op de museumspoorlijn gaat trekken.

De Museumstoomtram vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens worden gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.stoomtram.nl.

Bron: persbericht SHM, 3 juli 2017


Vijftien jaar Langs de rails

Op 13 juli 2017 was mijn site precies 15 jaar in de lucht. Hierboven zie je hoe het ooit begon. In opzet is de site nooit veranderd: een eenvoudig menu aan de linkerkant en een scherm met foto's en teksten aan de rechterkant. Alleen is de site ondertussen duizend keer zo groot geworden. Nog steeds ben ik er bijna elke dag wel mee bezig. Soms werk ik aan een nieuw thema. Een andere keer doe ik klein onderhoud achter de schermen. Op zaterdag­ochtend plaats ik een nieuwe voorplaat van de week. Tussen de bedrijven door beantwoord ik de vele mails die ik krijg. Oh ja, jij bent op dit moment trouwens bezoeker nummer

Zie ook:

vorige       start       omhoog