Augustus 2017


Bunnik, 4 augustus 2017. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. De loc draagt geen kenmerken van de eigenaar, alleen het UIC-nummer 92842275101-8, maar dan weten wij genoeg.


Stomen zonder vuur

Stadskanaal, 26 augustus 2017. Vuurloze loc 6326 heeft tientallen jaren gastvrijheid genoten bij de SSN. Begin augustus is ze verhuisd naar de STAR. De loc, eigendom van een particulier, verblijft daar op basis van een langdurige bruikleen­overeenkomst. Op 26 augustus werd ze officieel in gebruik genomen op haar nieuwe werkplek. Na een aantal korte ritten is ze de hele dag actief geweest op het emplacement van Stadskanaal. Het rangeerdeel op de foto was zwaarder dan je zou denken: de ketelwagen was gevuld met 40 kuub water. Foto Remmo Statius Muller.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Deze kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Loc 52 8060 van de STAR staat gereed met een trein naar Veendam.


Bezoek aan het Hoge Noorden

Arriva GTW vertrekt van Zuidbroek naar Groningen, loc 6411 met dolimetrein op weg naar Veendam, stoomloc 52 8060 van de STAR in Stadskanaal en Veendam, een klok van Maarten Baas in het Groninger Museum (de klok loopt op tijd!). Gefilmd op 22 en 23 augustus 2017.


Openbaar vervoer in China

Haren, 24 augustus 2017. Chinezen mogen dan het buskruit en de boekdrukkunst hebben uitgevonden, op transport­gebied hebben ze lange tijd hun meerdere moeten erkennen in de barbaren uit het westen. Maarten van Rossem heeft goed uitgelegd waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Alleen zeer welgestelde Chinezen konden zich vroeger een vorm van openbaar vervoer permitteren: de draagkoets. Om een beetje snelheid te kunnen maken, had je een flink aantal lijfeigenen nodig die het gevaarte op de schouders namen. In de Hortus botanicus Haren is zo'n transportmiddel te zien in de Chinese tuin.


Lange treinen, korte treinen

Lange en korte treinen door Utrecht, Muiderpoort en Bunnik: met kolen, kalk en staal. Een 24 uur vertraagde Sziget Express uit Boedapest. En de Kameel die een groet brengt aan de blokwachter. (De laatste twee opnamen zijn van 20 augustus 2017.)


Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017

Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017. Twee keer passeert ons Flirt 7301 (Syntus) tijdens testritten tussen Utrecht en Ede. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. Maar we zien eerst de losse loc de andere kant op rijden. Een zwarte Baureihe 189 komt voorbij met een rijtje staalwagens. Daarna zien we een Gaypartytrain op weg van Duitsland naar Amsterdam. 's Avonds komt deze trein in de schemering weer terug. Het lege materieel voor een Sziget Express is op weg naar Amersfoort. Een zware volle kolentrein, getrokken door twee e-locs, komt moeizaam op gang. De wakkere treindienstleiding heeft deze trein vlak achter een Sprinter aangestuurd, zodat ze steeds moet afremmen en weer optrekken. Dan de Sziget Express op weg naar Hongarije. In de lange trein zitten bezoekers van het Sziget-festival in Boedapast. En tot slot weer een "dolfijne" interactie tussen een bekende machinist en een bekende webmaster.


Bezoek aan het Hoge Noorden (augustus 2017)

Arriva GTW vertrekt van Zuidbroek naar Groningen, loc 6411 met dolimetrein op weg naar Veendam, stoomloc 52 8060 van de STAR in Stadskanaal en Veendam, een klok van Maarten Baas in het Groninger Museum (de klok loopt op tijd!). Gefilmd op 22 en 23 augustus 2017.
vorige       start       omhoog