September 2017


Heropening antieke blokpost in Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. Met een aantal andere vooraanstaande spoorkenners was ik uitgenodigd om de officiële heropening van blokpost Arnhemschestraat bij te wonen. Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft de post een levensecht interieur gekregen, compleet met bloktoestel. Foto Edward Bary. Lees meer over de heropening van deze blokpost.


NEMO Science Museum

Amsterdam, 16 september 2017. Toen onze dochters klein waren, waren we het al van plan: NEMO bezoeken. Maar we hebben dat zo lang uitgesteld, dat we inmiddels alweer kleindochters hebben. De gedachte achter dit wetenschap- en technologiemuseum is dat het leerzaam is, maar of daar in deze grote hal met hyperactieve kinderen veel van terecht komt vraag ik me af. Het moet tegenwoordig allemaal interactief en "dicht bij de belevingswereld" van kinderen. Kinderen die een minuut lang proberen of ze iets kapot kunnen krijgen en dan weer verder rennen naar het volgende object.

De enorme waterklok bij de ingang heb ik een hele tijd bestudeerd. Echt oninteressant is NEMO natuurlijk niet; misschien moet ik er op een rustiger moment nog een keer naartoe. Ondertussen zou een cursus Nederlands voor sommige samenstellers van de proefjes geen kwaad kunnen: drie fouten in twee korte zinnen is toch wel veel.

De geschiedenis van NEMO Science Museum begon in 1923 met het Museum van den Arbeid, vanaf 1954 het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). In 1997 werd NEMO geopend in het groene gebouw bovenop de ingang van de IJtunnel. NEMO staat voor NewMetropolis, maar op de website www.nemosciencemuseum.nl wordt dit angstvallig verzwegen. NEMO heeft ook een groot depot in Amsterdam-Noord, dat af en toe voor publiek is geopend (zoals in het Weekend van de Wetenschap). Hierin bevindt zich een belangrijk deel van de collectie van het helaas opgeheven energiemuseum EnergeticA. Dat was een perfect museum, omdat daar dus bijna niks te doen was voor kinderen.


Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Loc 1837, rijdend voor Railpromo, met de Amsterdam Dinner Train. Dit is de ex-Locon 9903, een loc die nu wordt verhuurd door RailReLease.

Amsterdam Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen. Voorheen was dit het Panorama Rail Restaurant, maar het panoramarijtuig is vervallen. Ook de 1200'en zijn niet meer in gebruik. De dinerritten rijden meestal van Amsterdam (vertrek ca. 19.15) via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem naar Amsterdam en duren zo'n tweeënhalf uur. Er zijn ook andere ritten en de trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Zie website voor informatie en reserveringen. www.dinnertrain.amsterdam


Nabij Tynaarlo, 17 september 2017. Tijdens het wachten op een stoomtrein kwam dit aardige materieeltransport voorbij: loc 203-5 van VolkerRail met een aantal intercityrijtuigen en een wisselstopmachine (Unimat 104). Foto's René Medendorp.


Loc 01 1075 door Bunnik (september 2017)

Loc 01 1075 van de SSN brengt een bezoek aan de VSM en komt twee dagen later weer terug. Op de heenweg vergeet de bemanning te fluiten (wel wordt er nog even naar me gezwaaid), maar op de terugweg wordt deze overtreding ruimschoots goedgemaakt. Je ziet de loc vier keer omdat ik met twee camera's werkte. Gefilmd op 1 en 3 september 2017.


I love the smell of steam in the morning

Vroeg in de ochtend komt stoomloc 01 1075 van de SSN door Woerden, op weg naar Stadskanaal. Bij Almere Poort staat mijn zus klaar met haar toestel. Gefilmd op 16 september 2017.


Hondekop en cargo bij Blokpost Bunnik (22-24 september 2017)

Op 23 september 2017 pendelde Hondekop 766 tussen Utrecht en Arnhem in verband met de opening van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum. Een vakkundige machinist wist op de juiste momenten de tyfoonpedalen te beroeren. Het treinstel kwam overigens op 22 september al voorbij, op weg van Nijmegen naar Utrecht. Tussen de bedrijven door zien we een voor Bunnikse begrippen ongebruikelijk groot aantal goederentreinen passeren. Bijvoorbeeld een fraaie keteltrein op 24 september. Ik heb gefilmd met drie camera's: behalve met de gebruikelijke groothoeklens ook met een sterke telelens en een visooglens. De echte spoorseksueel zal dat wel niks vinden, en zo hoort het ook.Twee NS-stoomlocomotieven op tournee


Hoorn, 14 september 2017. Locomotief NS 6513 wordt voorzichtig op een dieplader gereden. Foto SHM.

Vanmorgen was het zo ver. Achter elkaar verschenen twee enorme diepladers op het spoorwegemplacement aan de Van Dedemstraat te Hoorn. In een actie die circa twee uur duurde, werden locomotief NS 7742 Bello uit 1914 gevolgd door locomotief NS 6513 uit 1887 opgeladen voor vertrek uit Hoorn. Hierna begonnen ze aan hun reis naar respec­tievelijk de museumspoorlijn STAR in Stadskanaal en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op beide plaatsen wordt dit weekend [16/17 september] een speciaal stoomevenement georganiseerd en de twee NS-stoomlocomotieven zullen daar als speciale gasten onder stoom te zien zijn. www.stoomtram.nl

Bron: persbericht SHM, 14 september 2017Het redden van een zwaan

In een intercity tussen Den Bosch en Utrecht, 29 september 2017. "Vanwege het redden van een zwaan rijden we een aangepaste dienstregeling van 14.10 uur tot 14.45 uur tussen Rotterdam Centraal en Breda. Houdt u rekening met extra reistijd." Foto Charlotte Spilt.


College door Maarten van Rossem

Spoorwegmuseum, 14 september 2017. Als abonnee van het blad Maarten! was ik te gast bij een college van Maarten van Rossem. Het onderwerp was "technologische veranderingen in de negentiende eeuw", waaronder de opkomst en groei van de spoorwegen. Wie bekend is met de stijl van Maarten van Rossem, weet dat hij altijd uit het hoofd presen­teert en dat hij daarbij het zijspoor en de anekdote niet schuwt. Zo passeerden onder anderen Sybrand Buma met zijn Wilhelmus, de vakantiekleren van Angela Merkel, het Waterloo van Napoleon (en zijn broer: de enige echte koning die Nederland heeft gehad) en de atoombom van Kim Jong-un de revue, voordat Maarten kon beginnen aan zijn verhandeling over de uitvinding van de stoom­locomotief. Het was een zeer genoeglijke avond. En wat betreft die stoom­locomotief: dit wordt uitstekend uitgelegd in zijn boek Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.


Bunnik toen - met mij nu

Het oude station van Bunnik. ♦ Zelfportret gemaakt op een machine in het Spoorwegmuseum, 27 september 2017.
vorige       start       omhoog