Oktober 2017


Barneveld Zuid

Barneveld Zuid, 7 oktober 2017. Weer eens wat anders dan een stationsgebouw: een enorme poort. In de linkerpoot zit een toilet. Als je dat wilt gebruiken moet je op een knop drukken; of er dan ook wat gebeurt heb ik niet geprobeerd. Vier keer per uur komt er een trein uit Amersfoort binnen. Daarvan rijden er twee door naar Ede-Wageningen, de andere maken op dit enkelsporige station rechtsomkeert. Het station is begin 2015 in gebruik genomen. Op www.stationsweb.nl is er weinig over te vinden: deze site wordt al een paar jaar niet meer bijgehouden. Lees meer over Barneveld en deze spoorlijn.


Een sik tussen de kippen

Barneveld, 7 oktober 2017. Tussen de prehistorische kippenhokken en vintage broedmachines besteedt het Nederlands Pluimveemuseum aandacht aan de geschiedenis van de Kippenlijn. Als blikvanger staan voor het museum Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en gevogeltewagen NS 5465 (geleend van de MBS). De tentoonstelling duurt tot eind 2017. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. T/m oktober zijn er op het buitenterrein ook echte kippen te zien. www.pluimveemuseum.nl


"De NS zet stoomtreinen in"

Arnhem, 10 oktober 2017. "Vertraging is nooit leuk, maar soms toch wel. NS wordt steeds creatiever met het oplossen van verstoringen en het inzetten van extra treinen. Helaas hebben we geen stoomtrein gezien vanochtend," meldt Lennart Visser. Meer treinaanwijzers van slag


Boven op het nieuws bij Blokpost Bunnik

Boven op het nieuws bij Blokpost Bunnik. Een vlog uit oktober 2017. We zien en horen Dolf voorbij komen, gevolgd door een opname uit een trein die Bunnik binnenrijdt. Tot slot beelden gemaakt op 13 oktober van een trein van Railexperts, met een gezelschap dat was uitgenodigd om te vieren dat dit bedrijf een eigen licentie had gekregen.Minigeluidschermen

Hilversum, 19 oktober 2017. Hoewel treinen steeds minder lawaai maken (stoomtreinen zijn afgeschaft, het kedeng-kedeng is bijna overal verdwenen), verschijnen er steeds meer geluidschermen langs het spoor. Treinreizigers zien niets meer van de omgeving, en mensen die bij het spoor wonen zitten meestal ook niet op een hoge muur voor hun neus te wachten. Aan treinverkeer wen je trouwens, in tegenstelling tot het geluid van een autoweg. Leve de nanny state. Even dachten de inwoners van Hilversum dat er een nieuwe halte werd aangelegd bij de Oosterengweg. Maar wat perron­wanden lijken te zijn, zijn in werkelijkheid minigeluidschermen. Dat ziet er al weer heel anders uit dan een scherm van vier meter. Het gaat hier om een proef van ProRail. Bij de overweg zelf zit er natuurlijk een onderbreking in de schermen, maar dat is tijdelijk: deze overweg wordt vervangen door een tunnel. Foto's Henk Koster.


Geflitst

Hilversum, 22 oktober 2017. Mijn NS-gele Suzuki geflitst op de Oosterengweg. Ik was op weg naar een optreden van het koor waar mijn 90-jarige moeder in meezingt. Bij zoiets wil je toch niet te laat komen. Vandaar dat ik 59 (na correctie 56) reed waar je maar 50 mag. Verderop zie je de Prinses Amaliatunnel. Een duur en tamelijk zinloos autotunneltje, dat met een groot woord 'turboduct' wordt genoemd. In Hilversum is het nu eenmaal traditie om een tunnel te hebben die vernoemd is naar een kroonprinses. Zo hebben we bij het station ook al de Prinses Beatrixtunnel, die met enige regelmaat onder water staat.


Sprinter Nieuwe Generatie

Blokpost Bunnik, 23 oktober 2017. Treinstel 2701 tijdens een van zijn eerste ritten door het land. Deze treinstellen worden geleverd door de Spaanse fabrikant CAF. De naam "Sprinter Nieuwe Generatie" (SNG) is bedacht door iemand die niet gewend is vooruit te denken, want hoe moet over een tijd de opvolger gaat heten: "Sprinter Allernieuwste Generatie"? We hebben ook al de Sprinter Light Train (SLT), de bekende treinstellen met zonder toilet, en de NS Flirt (type Flirt3 van Stadler). Samen met het oude Stadsgewestelijk Materieel (SGM) uit 1975 zijn er nu dus vier soorten Sprinters, die onderling niet met elkaar gekoppeld kunnen rijden. Goed bezig! Overzicht van treinstellen.Brief in NRC Handelsblad, 25 oktober 2017, waarin ik een misverstand over spoorboekloos rijden uit de weg help.Zondag 29 oktober 2017: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.
vorige       start       omhoog