Maart 2018


Een rijtje veteranen

Amersfoort, 8 maart 2018. Een rijtje veteranen, eigendom van verschillende bedrijven waarvan de naam allemaal begint met het woord Rail. De cowboys op het spoor verzinnen ze waar je bijstaat. Van links naar rechts Railexperts 9901 (ex 1827), Railexperts 6703, Railpromo 1828, RailRollingStock 1832 en RailRelease 1829.

Loc 6703 heeft op 7 maart 2018 dienstgedaan als booster achter loc 1251, namelijk voor de eerste containertrein die van Amsterdam naar China reed. Ik had geen gelegenheid om te gaan kijken, maar het moet eruit hebben gezien zoals in de tijden van ACTS. Toen ik de foto's hierboven maakte, kwam er opeens een enorm kabaal uit loc 6703: een paar mannen in de cabine hadden de motoren opgestart en lieten die een minuut of tien bulderen. De loc bleef gewoon stilstaan. Binnenkort filmpje met geluid. Wat de verdere plannen zijn met deze loc weet ik niet.


Een keteltrein in de regen

Amersfoort, 8 maart 2018. Ik moest in Amersfoort zijn om verslag te doen van een bijeenkomst over de Betuweroute (verschijnt op 23 maart in NVBS Actueel). En dan pik je zo'n aardige keteltrein natuurlijk ook even mee. De dieselloc stond ervoor omdat de e-loc de moed had opgegeven. Roel Hemkes bedank ik hartelijk voor zijn zeer fraaie inzending voor de Spot The Webmaster Award. Ja, jullie mogen best weleens zien hoeveel ontberingen ik soms onderga om mijn website bijna dagelijks te kunnen voorzien van verse content.


Treinen filmen in de praktijk

Op het perron van Bunnik, 25 maart 2018. Rechts een Sony α5000. Op het toestel zit een telezoomlens (55-210) die ik verder weinig gebruik. Die heb ik een keer gekocht toen ik een vliegtuig had gehuurd om luchtfoto's te maken. Links een Mobius Actioncam (gekocht via Banggood voor 60 euro incl. verzending). Te gebruiken als dash­boardcamera of aan een drone, maar ook gewoon voor treinen of op de modelbaan. Geeft een bijzonder effect als je het toestel loodrecht op het spoor richt. Ik gebruik hem ook om automatisch te filmen wanneer ik geen tijd heb. Hij maakt dan voort­durend korte filmpjes. Geen zoeker, dus je hebt een computer nodig om de beelden te bekijken en om de instellingen aan te passen. Deze foto heb ik gemaakt met mijn Sony NEX-5. Met deze drie camera's heb ik treinen vanuit verschillende hoeken tegelijk gefilmd. Bekijk ook mijn andere camera's.


Alpen Expressen en meer door Bunnik, maart 2018

De Alpen Expressen heb ik gefilmd op 4 en 11 maart 2018. De kalk/staaltrein in het begin is gefilmd op 18 maart (machinist Damian is nog in opleiding en vergat daardoor te tyfoneren). Bij mijn filmpjes gebeurt het wel vaker dat ik ze niet helemaal chronologisch monteer. Esthetische aspecten en een dramatische opbouw staan bij mij altijd voorop. Vandaar ook dat ik vaak met twee en soms zelfs drie camera's tegelijk film.


Bunnik, Bilthoven, Amersfoort - maart 2018

Bunnik: een V100 met lege rijtuigen en een trein met nieuwe auto's. Twee SGM-stellen gefilmd vanuit een SGM ter hoogte van Groenekan. Een rode GTW door Bilthoven. Amersfoort: dieselloc met videoschouwtrein. Een rijtje bejaarde locs. Een keteltrein met een Class 66 en een defecte e-loc (en een snapshot van de filmer). Een proefdraaiende oude Belgische dieselloc. Een lege kolentrein door Bunnik, vanuit drie hoeken gefilmd. En tot slot een rode 1600 met kalk- en staalwagens. Allemaal gefilmd in maart 2018.


Geflitst op de overweg

Hilversum, 31 maart 2018. Flitscamera's bestaan al lang, camera's bij overwegen ook, maar de combinatie is nieuw: flitscamera's bij overwegen. Hilversum heeft de primeur: zowel bij de Soestdijkerstraatweg (foto's hierboven) als de Hoge Larenseweg (de "kleine spoorbomen") staan sinds kort camera's die in actie komen als iemand de rode knipperlichten negeert. Boete: 160 euro voor brommers, 230 euro voor auto's. Voetgangers gaan nu nog vrijuit, maar in China zijn ze al verder: daar werken ze met gezichtsherkenning (en u maar denken dat alle Chinezen op elkaar lijken). Foto's Henk Koster.


Een rondje om het spoor in Bunnik

De spoorlijn Utrecht-Arnhem loopt vlak langs het dorp. We fietsen er een rondje omheen, waarbij we ook downtown Bunnik nog even aandoen. Met de dashcam op de bakfiets, 30 maart 2018. Als extra een kort intermezzo met het plaatselijke ukulele-orkest. Muziek: Kevin MacLeod (incompetech.com). Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/


In de straten van Havanna

Havanna, 10 maart 2018. Stoomloc bij de Mercado de Artesania, gefotografeerd door Marta Hazevoet-Lourenço. Meer foto's.Zondag 25 maart 2018: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.

vorige       start       omhoog