Mei 2018


Utrecht Centraal, 4 mei 2018

NS Harmonieorkest, kranslegging in de hal van Utrecht Centraal, 4 mei 2018. De 'Last Post' wordt gespeeld door Nicole van Varik. Tijdens het Wilhelmus kan de omroepster niet even haar mond houden.


Stoomgeweld in Trier

Trier, 1 mei 2018. Met veel stoomgeweld vertrekken loc 52 8154 naar Nennig en loc 03 1010 naar Saarbrücken. Van 28 april t/m 1 mei 2018 vond een 'Dampfspektakel im Großraum Trier' plaats. Ook onze eigen 01 1075 gaf hier acte de présence. Foto Paul Boersma.


Testreizigers op de Noord/Zuidlijn

Op 22 juli 2018 wordt de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro in gebruik genomen. Op dit moment vinden er nog allerlei proeven plaats, waarbij ook levende have wordt ingeschakeld. Een van de testreizigers was onze Amsterdamse correspondent Rienk Nauta. Hij maakte deze foto's op 2 mei 2018 bij station Europaplein.Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Proosten op 50-jarige stoomtram

Op 23 mei 2018 is in Hoorn in aanwezigheid van 300 medewerkers, vrijwilligers en oud-medewerkers de vijftigste verjaardag gevierd van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 reed de eerste Museumstoomtram tussen beide steden. In de halve eeuw dat het rijdende museum over de Nederlandse stoomtramgeschiedenis bestaat, is deze rit inmiddels vele malen herhaald voor ruim twee miljoen bezoekers.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn en Frank Streng van Medemblik feliciteerden de medewerkers met de ontwikkeling die het museum in die periode heeft doorgemaakt. Uit handen van de burgemeester van Hoorn ontving de Museumstoomtram een Eenhoornzegel voor de verdiensten die het museum voor de stad heeft gehad.

Onder aanwezigheid van de 95-jarige medewerker van het eerste uur Hans de Herder werd aansluitend locomotief 30 uit 1908 na een restauratie weer in dienst gesteld. Hij kocht de locomotief in 1967. Met deze en locomotief 18 van de Gooische Tram begon het rijdende museum in 1968. Rond loc 30 zal in de komende weken een educatief programma voor het basisonderwijs worden gepresenteerd.

Beide burgemeesters en Hans de Herder ontvingen de eerste exem­plaren van het jubileumboek “Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018 – 50 jaar Verbindend” uit handen van directeur René van den Broeke. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Museumstoomtram te Hoorn.

Persbericht SHM. Foto Benno Ellerbroek.

Interviews

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke en het portret van Hans de Herder in NVBS Actueel.Madurodam

Madurodam, 8 mei 2018. Loc 1159 met intercityrijtuigen passeert de 'Dokter Wagemaker' van de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Af en toe ga ik even naar Madurodam om het rollend materieel te inspecteren. Dat viel deze dag niet tegen, althans als je het niet erg vindt dat er bijna alleen nog maar oud materieel rondrijdt. Behalve de trein op deze foto zag ik loc 1202 (geel/grijs) met containers, loc 1206 (geel/grijs) met blauwe zelflossers, loc 1255 (zwart, Vos Logistics) met een gemengde goederentrein, loc 1637 (rood, NS Cargo) met blauwe zelflossers, een vierdelige VIRM (zonder nummer), en een Thalys op de HSL. De tram van RandstadRail stond stil en de oude tram in het historische stadje was nergens te bekennen. Een object in aanbouw is het stoomgemaal Cruquius in schaal 1:2.


Groeten uit Vechten

Twee machinisten brengen een bijzondere groet. Gefilmd bij Vechten op 21 april 2011 en 22 mei 2018. Bekijk het filmpje.Het meinummer van NVBS Actueel

Het meinummer van NVBS Actueel is verschenen. Onder andere met een interview met Erik de Zwart, die zich tegen­woordig alleen nog bezighoudt met grote en kleine treinen. Terugblik op de Koningsdagrit van 2018 en de Koninginne­dagrit van 1988. Aandacht voor de geschiedenis van het Maliebaanstation en voor een Frans restauratie­rijtuig met een bijzonder verleden. Informatie over de materieeltekeningendag op 30 juni en de tiendaagse reis naar Zuid-Engeland in augustus. En veel meer.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.com

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.

vorige       start       omhoog