Juni 2018


Alleen als het ICE-koud is

Bunnik, 7 juni 2018. Treinstel 8657 sleept ICE-stel 4611 naar de Watergraafsmeer. De ICE uit Duitsland had die ochtend even voor Arnhem de moed opgegeven. Al na twee uur (dit is voor NS-begrippen echt snel) werden de passagiers geëvacueerd met een Sprinter die ze naar Arnhem bracht. Naar verluidt is het al het derde ICE-stel dat in de afgelopen twee weken onderweg defect is geraakt. Dit materieel staat er niet om bekend dat het goed tegen warm weer kan. Bekijk het filmpje.


Kameel door Bunnik

Op 10 juni 2018 keerde de Kameel terug naar het Spoorwegmuseum, na een bezoek aan Blerick. De vakbekwame machinist wist wat hem te doen stond. Bekijk het filmpje.


Spoorwegmuseum, 10 juni 2018. Ons team bij Blauwe Engel 41.


Bijna zestig jaar later...

Spoorwegmuseum, 1959 en 10 juni 2018. Mijn broer Leo is onlangs in het zwarte gat gevallen dat 'welverdiend pensioen' heet. Na bijna zestig jaar waren we in de gelegenheid om de foto van hem op loc Longmoor opnieuw te maken.


De V-stapel


Onder het motto: "Plan V, je kunt er niet genoeg van bewaren" zijn er twee vrijwel identieke treinstellen van de sloop gered. Boven treinstel 876 van het Spoorwegmuseum (10 juni 2018), onder treinstel 904 van de Stichting Mat.'64 (Amersfoort, 11 juni 2018).


Amersfoort, 11 juni 2018. Loc 2454 (eigendom van Michiel Dermois en Niels Bakker). Op 1 december 2018 kreeg deze loc de naam 'Niels', tijdens een rit onder de naam 'Niels Bakker Expres'.


Gestrand in de dive-under

Utrecht Vaartsche Rijn, 20 juni 2018. Tussen de haltes Lunetten en Vaartsche Rijn liggen twee "dive-unders" — u mag dat van mij ook tunnels noemen — waarmee treinen onder de andere sporen door worden geleid. Bij een zware goederentrein is het de truc om daar met een vaartje doorheen te rijden, anders kom je niet meer tegen de helling op. Dat overkwam de machinist van Lineas-loc 2825 met goederentrein 42557 "Saxonia Express". Bijna twee uur duurde het om een hulploc op te trommelen om de trein weer op gang te trekken. Ondertussen werden veel passagierstreinen opgeheven vanwege een "defecte" trein. Op het middenspoor bij Bilthoven werd de dieselloc losgekoppeld, waarna loc 2825 het verder weer alleen afkon, op weg naar Saksen. Beeld uit een filmpje.


In de oksel van Lunetten

Utrecht, 3 juni 2018. Loc 1619 van Captrain met een autotrein richting Bunnik en loc 561-04 van RRF met een rij zelflossers uit de richting Houten. Kort na elkaar vastgelegd in de oksel van de spoorlijnen bij Lunetten. Filmbeelden.


Langs de rails bij Lunetten

 

Links: tussen Lunetten en Vechten, 22 mei 2018 (zelfportret). Rechts: tussen Lunetten en Houten, 19 juni 2018 (foto Martin Otten). Meer over dit spoortechnisch interessante gebied.Het juninummer van NVBS Actueel

Het juninummer van NVBS Actueel is verschenen. Onder andere met een interview met John Krijgsman, iemand die graag de grenzen opzoekt. Speciale aandacht voor de NVBS-afdeling Twente, die al 60 jaar bestaat. De Stichting NVBS-Excursies organiseert weer verschillende interessante reizen en excursies. De NVBS-winkel en de NVBS-bibliotheek besteden aandacht aan hun nieuwe aanwinsten. En er is meer, veel meer.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.com

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.

vorige       start       omhoog