Augustus 2018


Bezoekje aan de Brabantroute

Horst-Sevenum, 2 augustus 2018. Loc V207 van Rurtalbahn (RTB) dendert voorbij met een Blerick Shuttle, op weg van de Maasvlakte naar - u raadt het al - Blerick (filmbeeld).

Mierlo-Hout (Helmond), 2 augustus 2018. Intercity van Venlo naar Schiphol. In het voorste deel zit ik: een webcamselfie! Link naar de webcam (werkt niet in Internet Explorer, gebruik Chrome of een andere browser).


Feestje!

Op 4 augustus 2018 reed de Kwarteeuw Express, om de verjaardag van Michiel Dermois te vieren. Het materieel was geleend van het Duitse gezelschap dat met deze trein een bezoek bracht aan Pride Amsterdam.


Festivalpret in Boedapest

Barneveld-Noord, 7 augustus 2018. Nadat op 5 augustus al een trein vol festivalgangers was vertrokken, reed vandaag de tweede Sziget Express naar Boedapest. De trein heeft met twee uur vertraging Amersfoort achter zich gelaten. Het lege materieel kwam te laat uit Duitsland, en daarna werd de vertraging nog vergroot doordat de knoppendrukker van dienst dacht dat een trein van vijftien rijtuigen wel op een half perronspoor in Amersfoort zou passen. De trein wordt getrokken door een loc van Railpromo: de voormalige NS 1781 die nu het nummer 101001 draagt. Gelet op dit lange nummer heeft Railpromo ambitieuze plannen op materieelgebied. Filmbeeld.


Werkzaamheden

Blokpost Bunnik was van 11 t/m 26 augustus 2018 niet per trein bereikbaar. Dit in verband met omvangrijke werk­zaamheden bij station Driebergen. Op maandag­ochtend 27 augustus kwam het treinverkeer ongestoord weer op gang.

Bunnik, zondagochtend 26 augustus 2018. Tijdens het schouwen nam onze ploeg nog geen treinbewegingen waar bij km 42,5. Pas rond 21.00 uur kwam de eerste trein (een ATB-meettrein) voorbij.


Spoorviaduct bij Zeist gesloopt

Spoorviaduct bij Zeist, 1972 (foto Kees van de Meene) en 22 april 2005.

In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 is het voormalige spoorviaduct over de A28 bij Zeist gesloopt. Bekijk het filmpje van RTV Utrecht. Kees Volkers ontkracht hierin het verhaal dat er over het viaduct een geheime leiding van Defensie zou hebben gelegen.

Over dit viaduct liep de spoorlijn van Bilthoven naar Zeist. Over deze lijn hebben van 1901 tot 1941 reizigerstreinen gereden. Er waren ooit zelfs rechtstreekse treinen van Zeist naar Amsterdam, via Utrecht. Maar wie vanuit Zeist naar Utrecht wilde, kon beter de tram nemen. Tot 1972 hebben er goederentreinen naar Zeist gereden. Hoewel het einde van het lijntje in zicht leek, is er nog in 1968 een viaduct gebouwd. Dit gebeurde op de plaats waar de spoorlijn een nog aan te leggen snelweg zou kruisen. Die snelweg, de huidige A28, is pas in 1986 in gebruik genomen.

Bijna een halve eeuw heeft het spoorviaduct hier dus ongebruikt gelegen. Lang deed het verhaal de ronde dat over de brug een geheime brandstofleiding van de NAVO zou liggen, maar dit was een broodje aap. Er was wel een leiding om vliegveld Soesterberg van brandstof te voorzien, maar die lag naast de brug, onder de snelweg door. Zie dit document (pdf) van Defensie, 8 augustus 2018.

Bijna alle herinneringen aan de spoorlijn Bilthoven-Zeist zijn nu uit het landschap verdwenen, inclusief het ZHESM-rijtuig dat als noodwoning in Bosch en Duin diende. Alleen het vroegere stationsgebouw van Huis ter Heide, aan de Amersfoortseweg, bestaat nog.

Lees ook het verslag de fietstocht Bilthoven-Driebergen die ons team in 2005 maakte.


SSN naar VSM en terug

Twee stoomlocs van de SSN brachten een bezoek aan de VSM. De heenreis vond plaats op vrijdag 31 augustus, de terugreis op zondagavond 2 september 2018. Bij Blokpost Bunnik werden zoals het hoort de nodige fluitsignalen gegeven.


Een bijzondere vondst in Belgrado

Belgrado (Dunav stanica), 25 augustus 2018. Fabian Vendrig trof hier een voormalig houten postrijtuig van de Servische spoorwegen aan. Vermoedelijk heeft dit rijtuig ooit dienstgedaan in de Oriënt Express en is het tijdens de Eerste Wereld­oorlog terechtgekomen bij de Pruisische spoorwegen. Op de aspotten staan de letters KPEV (Königlich Preußische Eisenbahn-Verwaltung) en het jaartal 1918. Het gaat om een rijtuig van de Wagon-Lits, vergelijkbaar met het houten restauratierijtuig dat in het Spoorwegmuseum in Utrecht staat. Het is niet duidelijk wat de plannen zijn met het rijtuig. Er is wel een spoorwegmuseum, maar door mismanagement zijn er stukken verloren gegaan en staat de loods op instorten. Lees meer op het blog van Fabian Vendrig.


De laatste Buffel naar het Spoorwegmuseum

Boven op het nieuws met Langs de rails

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM'90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. Tussendoor beelden van een Buffel in Kampen (17-11-2017) en van de vooroorlogse DE3 27 in Utrecht (6-9-2013). Met foto's van Elbert Conijn en Peter Otten.

Amersfoort, 29 augustus 2018. Klaar voor de laatste dieselrit van NS: treinstel 3426 gaat naar het Spoorwegmuseum.


NVBS Actueel - augustus 2018

In het augustusnummer van NVBS Actueel kom je alles te weten over de verrassende kanten van Chris Westerduin, een Haagse machinist die ook binnen de NVBS actief is. Verder brachten we een bezoek aan het Franse departement Moselle, waar uiteenlopende vormen van railvervoer zijn aan te treffen, en maakten we een rit over een bijzondere spoorlijn in Tsjechië, in een motorwagen genaamd ‘Elinka’. Verder het gebruikelijke nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetenswaardigheden. De populaire zoekplaatjes ontbreken ook deze keer niet.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de vereniging, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op nvbs-actueel.com.

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.
vorige       start       omhoog