Oktober 2018


Historische bijeenkomst tijdens Spoor & Tram anno 1926

Een letterlijk historische bijeenkomst... NS-stoomlocs 6513, 7742 en 8107 en NS-motorrijtuig omC 909 komen bij elkaar. De vier NS-veteranen komen samen in actie tijdens Spoor & Tram anno 1926. Een themaweek waarin het tijdsbeeld van het reizen in de jaren twintig per spoor & tram kan worden beleefd. In deze week nemen zij de bezoeker mee op reis tussen Hoorn en Medemblik. Een reis, zoals die in de 'Roaring Twenties' in Nederland kon worden gemaakt met spoor en tram. Een reis vol bijzondere ontmoetingen.

Spoor & Tram anno 1926 vindt plaats in de herfstvakantie van 21 t/m 28 oktober bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, dankzij een samenwerking met de Museum Buurtspoorweg en de Stoomtrein Goes-Borsele. Meer informatie: www.stoomtram.nl/nl/evenementen/anno1926.

Persbericht SHM, 1 oktober 2018

Ome Ceesje

Leiden, 12 november 2004. Een omC van het Spoor 1 Genootschap. Foto Nico Spilt.

Rijtuig 86 van Staatsmijn Emma

Rijtuig 86 tijdens de afleveringsproefrit. Foto SHM.

Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails

Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een twee en een half jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de deelnemers van BankGiro Loterij.

101 Jaar geleden werd het rijtuig gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. Het is teruggebracht in de kleurrijke afleveringstoestand, waarin het zijn werkzame leven in het mijnwerkersvervoer in Limburg begon in 1917. Alleen al om dit opvallende kleurenschema te ‘herontdekken’ werd door deskundigen uit en over het gebied grondig archiefonderzoek verricht. Nederlandse lokaalspoorrijtuigen op twee assen trof je ooit in grote delen van ons land aan. De SME 86 is daarvan als enige rijdend bewaard gebleven. Mede om die reden heeft het rijtuig de hoogste A-status binnen de collectie Nederland.

Rijtuig SME 86 zal vanaf de komende herfstvakantie (21-28 oktober 2018) in de tramdienst terugkeren. Er kan dan in het rijtuig naar Medemblik en Hoorn worden gereisd. Meer informatie.

Persbericht SHM, 11 september 2018

vorige       start       omhoog