Spoorwegmuseum 2000-2004

In 2002 vierde het Spoorwegmuseum zijn 75-jarige bestaan. In 2003 werd het museum gesloten voor een verbouwing die anderhalf jaar zou duren. Tijdens de verbouwing kregen de Vrienden van het Spoorwegmuseum de gelegenheid om rond te kijken.Loc 512, eigendom van het Spoorwegmuseum, op 1 februari 2000 bij het Havenmuseum in Rotterdam.


75 jaar Spoorwegmuseum

 

Bilthoven, 6 juli 2002. Blokkendoostrein op weg naar het Spoorwegmuseum. Voorop loopt motorrijtuig Jaap, dan een blokkendoosrijtuig van de VSM, en daarachter het driedelige blokkendoosstel van het Spoorwegmuseum. Er werden ritten gemaakt vanaf het Spoorwegmuseum via Utrecht Lunetten, Utrecht Centraal en Bilthoven, in het kader van het 75-jarig bestaan van het museum. De trein is tussen Bilthoven en Groenekan voor een rood sein gelopen, en houdt daardoor de op blokafstand volgende intercity uit Amersfoort op. De treindienstleiding kwam kennelijk niet op het idee om de museumtrein een paar minuten langer vast te houden op het middenspoor bij Bilthoven. Dit tafereel herhaalde zich bij elke rondrit.


Utrecht Centraal, 7 juli 2002. Treinstel 273 en 766 als jubileumpendeltrein naar het 75-jarige Spoorwegmuseum.


Houten, 2 september 2002. Remco van den Bosch maakte deze foto van treinstel 273, een van de dienstvaardige treinen van het Spoorwegmuseum. De dagelijkse pendelritten naar het nieuwe museum worden helaas niet met dit treinstel of met de Blokkendoos gemaakt, maar met een gewone Plan V.


Thea Beckman Express

Utrecht, 28 juni 2003. Kinderboekenschrijfster Thea Beckman vierde haar 80e verjaardag in het Spoorwegmuseum. Ze reisde per Blokkendoostrein van haar woonplaats Bunnik via Utrecht Centraal naar het museum. In mei 2004 is Thea Beckman overleden. Meer foto's op Flickr.


Spoorwegmuseum, 2 juli 2003. De vertrektijd van de miniatuurtreinen wordt net als heel vroeger met een handbediend klokje aangegeven. Eigenlijk horen hier ook nog bordjes bij waarop de bestemming van de trein staat aangegeven.


 

Spoorwegmuseum, 2 juli 2003. Oersikken 137 en 103. De 137 was omgebouwd op elektrische aandrijving, zodat ze zonder herrie rondritten kon maken over het terrein.


 

Spoorwegmuseum Utrecht, 2 juli 2003.


Utrecht, 28 juni 2003. Loc 1302 en treinstel 273 op het buitenterrein van het Spoorwegmuseum. Maar wat zien wij daar links in beeld? Dat zou tegenwoordig niet meer kunnen: een locje beschilderd met sigarettenreclame.


Utrecht, 14 augustus 2003. Het Marlboro-locje van dichterbij gezien. Het locje werd gebruikt om het materieel van lucht te voorzien voordat dit op reis ging in verband met de grote verbouwing van het museum. Meer informatie. Foto's Henk Keijser.


Foto uit damesweekblad Libelle, 1937. Spoorwegmuseum, 5 september 2003. Detail van rijtuig SS C723. Dit derdeklasrijtuig is in 1910 gebouwd door Werkspoor te Amsterdam. Tot na de Tweede Wereldoorlog heeft dit houten rijtuig dienst gedaan. Het bevat acht compartimenten, waarvan één uitsluitend voor vrouwen bestemd. Het rijtuig behoorde tot de eerste serie derdeklasrijtuigen van de SS die was uitgerust met een retirade. En: hoe heurt het eigenlijk?


Tijdelijke sluiting vanaf juli 2003


 

Bilthoven, 12 juli 2003. Loc 1202 heeft zojuist in het Spoorwegmuseum loc 1302 opgepikt. Het koppel zou via Amersfoort en Ede naar Arnhem rijden. Beide locs zijn eigendom van het museum.


Spoorwegmuseum, 5 september 2003. Locomotor 311 met loc Longmoor, die gereed wordt gemaakt voor transport in verband met de tijdelijke sluiting van het museum. De stoomloc werd over het spoor gesleept naar Blerick.


Spoorwegmuseum Utrecht, 5 september 2003. Loc 2104, een sneltreinloc van de HSM, in 1914 gebouwd door Schwartzkopff in Berlijn. Een deel van de 35 locs van deze serie is door Werkspoor in Amsterdam gebouwd. Hun bijnaam Blikken Tinus dankten ze aan het geluid dat ze tijdens het rijden maakten. De locs voldeden echter goed, vooral voor lichte sneltreinen.


Treinstel 27 in het Spoorwegmuseum, 5 september 2003. Het treinstel zal ook in het nieuwe museum als één geheel te zien zijn, na protesten tegen plannen om slechts een koprijtuig tentoon te stellen.


 

In september 2003 is het Spoorwegmuseum gesloten, voor een verbouwing die bijna twee jaar gaat duren. Het materieel is ondergebracht op verschillende plaatsen in het land. Op 6 september passeerden kort achter elkaar het vooroorlogse dieseltreinstel 27 en elektrisch treinstel 273 het station van Hilversum. Treinstel 27 is op weg naar een loods in Blerick.

 

Op 7 september 2003, de laatste dag waarop het museum open was, werd veel materieel naar een andere plek gerangeerd. Vanwege de spoorsituatie bij het museum was het vaak nodig om een flinke omweg te maken. Bij Bilthoven kon ik zodoende de "Kameel" en loc 1010 (met restauratierijtuig Wagons Lits) vastleggen. Loc 1734 en Sik 361 verzorgden het rangeerwerk.


Bilthoven, 24 juli 2004. Motorrijtuig 41 tijdens een overbrengingsrit.


Amsterdam Centraal, 28 augustus 2004. Museumblokkendoostreinstel, gehuurd door een particulier gezelschap. De trein bestaat uit motorwagen mBD 9107, tussenrijtuig Cecr 8553 (de r staat voor "restauratie") en stuurstandwagen Ces 8104.


Amersfoort, 11 september 2004. Het hoofdgebouw van de voormalige wagenwerkplaats. Door de ramen is met wat moeite een deel van het hier opgeslagen museummaterieel te zien.


Rondleiding op 14 oktober 2004


Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Leden van de vereniging "Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum" konden op deze dag een kijkje nemen in het museum. Ze werden rondgeleid door Paul van Vlijmen (directeur) en Lex van Marion (conservator). Er zal nog veel moeten gebeuren voordat het museum medio 2005 zijn poorten weer opent.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Mercedes 690D en een collectie pseudo-nostalische prullenbakken.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Het oude museumgebouw krijgt voor een groot deel zijn oorspronkelijke indeling terug, dus uit de tijd dat het nog als station werd gebruikt. Paul van Vlijmen wijst hoe de grote hal eruit zal komen te zien. Niet volgens de oorspronkelijke toestand is de koninklijke wachtkamer: die had het Maliebaanstation niet. Met wat passen en meten lukt het de voormalige koninklijke wachtkamer van Den Haag SS te installeren. Compleet met koninklijk toilet: daarvoor moet je te zijner tijd het middelste van de drie damestoiletten bezoeken.


Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Uit onderzoek van de verflagen op het gebouw is gebleken, dat het stucwerk oorspronkelijk roze was. Deze kleur zal het gebouw weer terugkrijgen; het bovenste deel van de gevel is al roze geschilderd. Op de onderste foto passeert een containertrein van ACTS, getrokken door een onzichtbare 1200. Loc 1010, nauwelijks ouder dan de 1200, heeft zulke zwakke lagers dat ze niet getransporteerd mocht worden naar een andere opslagplaats. Ze staat onder een laagje stof te wachten op de dingen die komen gaan.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Locomotor 285 staat tijdelijk langs het perron, net als onder andere restauratierijtuig 4249 van de Compagnie Internationale des Wagons Lits (CIWL), dat is geschikt gemaakt om mee te rijden in de Blokkendoostrein van het museum.


 

Spoorwegmuseum, 7 juni 1989 en 14 oktober 2004. Voor vrienden van het spoorwegmuseum gaan deuren open die voor anderen gesloten blijven. In 1989 mochten we rondkijken over het nieuw aangelegde buitenterrein. In 2004 kregen we opnieuw een voorproefje. Het seinhuis staat er nog steeds, maar heeft nu gezelschap gekregen van een watertoren en een uitkijkpost waar niemand op mag komen omdat er dan een kindvriendelijk hekje omheen had moeten staan. Te lelijk, volgens Paul van Vlijmen, dus dan maar niemand erop. In het midden van de tweede foto de hijskraan die afkomstig is van de losplaats van station Hilversum.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Toen ik in 1959 kennismaakte met het Spoorwegmuseum, was de weegschaal waarop je je voor een dubbeltje kon laten wegen de grote attractie. Tegenwoordig hebben de "kids" meer nodig om hun energie kwijt te raken. Op het buitenterrein wordt iets voor hen gebouwd dat onder andere naar het eiland Texel (met vuurtoren) voert. De pijl op de tweede foto wijst naar het huisje waar wij van 1982 tot 1990 hebben gewoond.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Directeur Paul van Vlijmen, met bouwvakkershelm in de vorm van een Stetson, leidt een groepje vrienden van het Spoorwegmuseum rond. Een charmante man (hij doet me wat aan Godfried Bomans denken), die enthousiast vertelt hoe zijn museum eruit gaat zien. Hij vertelde ook het een en ander over de bemoeienissen van de toezichthoudende instanties. Zelfs binnen één instantie, zoals de brandweer, spreekt men elkaar nog weleens tegen over bijvoorbeeld het aantal gewenste nooduitgangen.


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Op het buitenterrein is een enorm gebouw neergezet, dat wordt ingedeeld in een aantal "werelden". Elke wereld heeft een bepaald thema. Bezoekers kunnen zich straks met een treintje langs en onder de opgestelde locomotieven laten rijden. Sommige locs staan, onder dekzeil, al op hun plaats. Dat moest omdat ze er later niet meer in zouden kunnen. Ze kunnen er dus ook niet meer uit, behalve door een deel van het gebouw weer te slopen.


Ook loc 6317 is op deze manier "ingemetseld". Zal deze locomotief ooit weer rijden? Volgens Paul van Vlijmen in elk geval de komende 15 jaar niet. Daarna zijn hij en Lex van Marion met pensioen en komt er misschien een directie die daar wel brood in ziet. Het opknappen van loc 6317 zou miljoenen euro's kosten, en dan is het nog maar de vraag of deze loc op een lonende manier te exploiteren is. Zijn er bijvoorbeeld nog wel stokers te vinden die 40 kilo kolen per kilometer in het vuur willen gooien?


 

Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Treinstel 273 behoort net als de Blokkendoostrein tot de rijdende collectie van het museum.


Leiden, 12 november 2004. De Modelspoorvereniging Weert heeft zich ontfermd over de demonstratiebaan voor het seinwezen.
vorige       start       omhoog