Spoorwegmuseum 2006-2009


Spoorwegmuseum, 10 februari 2006. Sik 362 en loc 512. Foto Remco van den Bosch.


Stationsklok in het Spoorwegmuseum, 10 augustus 2006. Let op de fraaie ligatuur in het woord Spoorwegen: de twee in elkaar geschoven letters O.


 

Spoorwegmuseum, 10 augustus 2006. Postrijtuig P7920 (een plan C uit 1952). Het postmaterieel was rijkseigendom, vandaar het wapen op de zijkant en het ontbreken van een NS-logo. Let op de brievenbus in de zijkant: vanaf het perron kon je je brieven posten. Zogenaamde treinbrieven moest je hier niet in doen, maar afgeven op het station. Deze brieven, waarvoor extra gefrankeerd moest worden met speciale zegels die je op het station kocht, werden apart vervoerd in (snel)treinen. Op de plaats van aankomst konden deze brieven worden afgehaald op het station, of worden bezorgd door de PTT. Correspondenten van kranten verzonden hun artikelen vaak per treinbrief.


 

Hilversum, kort na de oorlog. Links mijn grootvader, met in de achtergrond de hijskraan die later naar het Spoorwegmuseum is gegaan. De tweede foto is in dat museum gemaakt op 10 augustus 2006. Mijn grootvader was rangeerder in Hilversum.


 

Spoorwegmuseum, 10 augustus 2006. Twee van de beelden van Joop Hekman die in de jaren vijftig in Eindhoven waren geplaatst boven de drie onderdoorgangen bij het station. Ze waren na tientallen jaren zure regen zodanig versleten dat men ze te gevaarlijk vond worden op die plek. In 1998 zijn de beelden naar het Spoorwegmuseum verhuisd. In Eindhoven staan nu polyester replica's. Meer over de beeldentuin van het Spoorwegmuseum.


Museumnacht 7-7-7

Utrecht, 7 juli 2007. Tijdens de Museumnacht 7-7-7 waren zeven Utrechtse musea geopend. Elk museum besteedde aandacht aan een van de zeven hoofdzonden. In het Spoorwegmuseum was dit het thema "lust". Hoe breng je dat nu in verband met treinen? Bij stoomlocomotieven kun je je nog wat voorstellen: harde zuigerstangen die heen en weer bewegen in hete cilinders. Of denk aan een trein die een tunnel inrijdt (beroemde slotscène van "North by Northwest", Alfred Hitchcock). Het team van Langs de rails was benieuwd! Op het rechteraffiche staat een deel van een schilderij van onze vriend Dolf Zwerver, een bekende Utrechtse autodidactische schilder.


Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7: Lost love & lust. In het Intiem Theater fluisterde de Vlaamse chanteuse Eva De Roovere met haar warme stem haar sensuele liederen welhaast in je oor. Landgenoot Marcel Vanthilt (ex-MTV) liet afgewisseld met dichter Ilja Leonard Pfeijffer de hoogtepunten uit acht eeuwen erotische literatuur tot ons komen. Aldus het programma van deze museumnacht. Eva vertelde ons wat je allemaal met een muis kunt doen, en dan hebben we het niet over een computermuis.


Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7. Je kon natuurlijk ook de spannend uitgelichte treinen bekijken.


 

Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7. Het kon vroeger behoorlijk warm zijn in die treintjes naar Baarn! (Lingerie van lingerieontwerpster Fille d’O.)


Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7. Joehoe conducteurtje, waar blijf je nou met je fluitje?


Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7. Toen de danslessen begonnen ben ik snel weggegaan!


Spoorwegmuseum, 7 juli 2007. Museumnacht 7-7-7. Ik weet niet of dit erotisch was bedoeld of dat er gewoon een paar schijnwerpers kapot waren.


Pasar Perron


Utrecht, 17 augustus 2007. Het is altijd leuk om even rond te lopen op de Pasar Perron, tussen de mensen die hun handel hebben opgetast tussen de museumstukken. En niet te vergeten de kraampjes waar je lekker eten kunt kopen. Op het Nederlandse koloniale verleden valt terecht veel kritiek te leveren, maar wij hebben ze wel lekker leren koken, dankzij onze Conimex-specerijen uit Baarn.


Ik moet hem toch weer even laten zien, deze foto van 21 augustus 1993. De fraaie "Bergkoningin", hier een beetje verstopt achter de koopwaar van een Indonesische Pasar, tegenwoordig ingemetseld in een kermisattractie.


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Schaatsen rond een stoomloc, weer eens wat anders dan dansen rond het gouden kalf. Je kon er ook schaatsen (en eventueel een stoel) lenen, maar uw webmeester waagt zich niet meer aan dit soort fratsen.


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Loc 39 221 in schaal 0 (nul) van Fleischmann, gezien tijdens de tentoonstelling "120 jaar Fleischmann".

Fleischmann. 120 jaar werkelijkheid in miniatuur.
Uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling in het Spoorwegmuseum.Spoorwegmuseum Utrecht, 22 december 2007. Is het hier oorlog? Centurion-tank op een Slmmnps.
Dit in het kader van de tentoonstelling VRACHT84NL.


Spoorwegmuseum Utrecht, 5 mei 2008. Mensen vragen mij weleens: Nico, is het bouwen van een stoom­locomotief niet vreselijk ingewikkeld? Dan antwoord ik: een stoom­locomotief is in wezen niet meer dan een grote fluitketel op wielen, zoals een auto eigenlijk een koektrommel op wielen is. Het moeilijkste onderdeel is, net als bij de auto, het motorblok. Bij een stoom­locomotief is dat het cilinderblok. Hierin wordt de energie van de stoom omgezet in beweging. Het cilinderblok op deze foto is van een 6300, de zwaarste tenderloc die de NS heeft gehad. Deze loc had vier cilinders (het is echter geen compoundlocomotief). De meeste locomotieven hebben twee cilinders, maar er zijn ook locomotieven met drie cilinders gebouwd. Over het algemeen geldt: hoe meer cilinders, hoe rustiger de loc loopt en hoe minder indrukwekkend het geluid. In het Spoorwegmuseum staat een complete 6300 in een donkere ruimte. Dat er ook een cilinderblok bewaard was gebleven wist ik niet. Misschien iets voor een museumbedrijf dat een eigen loc wil bouwen? Het moeilijkste onderdeel is er al!


foto op Flickr

Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Ketelwagen 515615 P (oorspronkelijk 10402). In 1919 gebouwd door Wagonfabrik Uerdingen, Uerdingen. Max. snelheid 80 km/uur. De letter P betekent dat het een particuliere wagen is, in dit geval van de Staatsmijnen. Aanvankelijk werden deze wagens gebruikt voor intern transport, later kregen ze een toelating voor het hoofdnet van NS. De ketelwagens werden gebruikt voor het transport van creosootolie. Creosoot werd gebruikt voor het impregneren van houten dwarsliggers.


foto op Flickr

Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Silowagen 99625. Gebouwd in 1961 door Talbot, Aachen (silo's: Smulders, Utrecht). Type Ucs-y 383, serie 99500-99739. Gewicht 11,4 ton, lengte o/b 9270 mm, max. snelheid 100 km/u, inhoud 2 x 17 m3.


foto op Flickr

Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Bovenleidingmontagewagen. In 1975 gebouwd door Mercedes-Benz (Unimog) en Zweiweg-Hartmann (opbouw). Type 416. Gewicht 9,3 ton, lengte o/b 6570 mm, vermogen 110 pk. Max. snelheid op de weg 70 km/uur, op rails 50 km/uur. Via een koppelboom kon het voertuig twee goederenwagens meenemen. Unimog staat voor "Universal Motor Gerät". Op basis hiervan zijn uiteenlopende voertuigen gebouwd, waaronder deze bovenleidingwagens die zowel over de weg als over rails konden rijden. Ook bij de ZLSM is een dergelijk voertuig aanwezig.


Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Tijdens een tentoonstelling over de elektrificatie van de spoorwegen was onder andere dit paneel te zien. Hiermee werd de bovenleiding bij Zwijndrecht bewaakt en geregeld, met elementen als gelijkrichters, snelschakelaars en bovenleidingsschakelaars.


Spoorwegmuseum Utrecht, 28 augustus 2008. Loc 1122 bij Post T. Het seinhuis is afkomstig uit
Hoogezand-Sappemeer. Het seinhuis is operationeel: van hieruit kunnen de seinen en wissels op het emplacement van het museum worden bediend. Loc 1122, getooid in de turkooise huisstijl uit de jaren vijftig, is eigenlijk loc 1125.


Spoorwegmuseum Utrecht, 22 oktober 2008. Twee plaquettes die herinneren aan Britse locomotieven die na de oorlog bij NS hebben dienstgedaan: stoomlocomotieven van het War Department, en elektrische locomotief 6000 van de LNER, een voorloper van de latere NS-serie 1500. Deze loc werd Tommy genoemd, de bijnaam die Britse soldaten tijdens de oorlog droegen. De duizendste stoomloc die naar het vasteland van Europa werd verscheept, werd vernoemd naar de Longmoor Military Railway. Hier werden vanaf 1903 militairen getraind in het aanleggen van spoorlijnen en het bedienen van treinen.


Museumpendel (Utrecht Centraal - Spoorwegmuseum)

Utrecht, 14 november 2008. Sprinter 2137 is door een stootjuk bij het Spoorwegmuseum geschoten. Foto Nico Lollinga.

Spoorwegmuseum, 29 december 2008. Kort na het maken van de vorige foto schoot er opnieuw een Sprinter te ver door. Treinstel 273 ving de klap op. Foto Maarten-Joost Swenker. Zie ook wisseltentoonstelling stootjukken.


Bunnik, 29 maart 2009. Een Plan V gaat als museumpendel kopmaken in Driebergen.


Spoorwegmuseum Utrecht, 11 februari 2009. Loc SS 326 uit 1881.


Spoorwegmuseum, 21 juni 2009. Deze Thomas the Tank Engine is in 1937 gebouwd door Hunslet in Leeds. Oorspronkelijk was het een Saddle Tank. De loc heeft jarenlang op een kinderspeelplaats gestaan. De huidige eigenaar woont in Cardiff; hij toert ermee rond, samen met een vriend die een dieplader bezit. Foto Rienk Nauta.


Utrecht, Spoorwegmuseum, 5 september 2009. Ontwerp van Allan voor een elektrisch driewagenstel, circa 1954. De kop lijkt afgekeken van de V200. Veel modellen van het Spoorwegmuseum staan achter spiegelglas en zijn daardoor zeer moeilijk te fotograferen. Daarom heb ik hier een polarisatiefilter gebruikt om reflecties te verminderen.
vorige       start       omhoog