Spoorwegmuseum 2010-2011


Utrecht, 22 januari 2010. Treinstel 114 in het Spoorwegmuseum. In Blerick is het treinstel keurig geplamuurd en geschuurd. Onlangs is het overgebracht naar het museum. Hier zal het, temidden van het publiek, rood worden geschilderd. Het treinstel zal ook worden ingezet als Heimwee Express.


Utrecht, 22 januari 2010. Het Spoorwegmuseum bezit al veel langer een andere DE3: het vooroorlogse dieseltreinstel 27. Ooit was de museumdirectie van plan om van dit treinstel slechts een koprijtuig te bewaren, en nu heeft het museum opeens twee van die lange treinstellen in huis. Jammer genoeg zal de NS 27 niet dienstvaardig worden gemaakt.


Baarn, 6 maart 2010. Treinstel 114, inmiddels strak in de rode verf, tijdens een gezelschapsrit langs de koninklijke wachtkamers in Baarn, Amsterdam en Den Haag HS. Deze rit begon en eindigde in het Spoorwegmuseum en werd mede door het museum georganiseerd.


Spoorwegmuseum, 16 mei 2010. De Arend - replica van de oudste Nederlandse stoom­locomotief - is weer eens onder stoom gebracht. Over het breedspoor rijdt de trein honderd meter heen en weer. Bekijk het filmpje.


Spoorwegmuseum, 16 mei 2010. Symfonie van een Sik, een beschilderde Plan T en een rangeerstoplantaarn.Stoom! in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht, 18 september 2010. Ik had de accu van mijn oude videocamera weer eens opgeladen. Een aardigheid van deze camera is dat je er in het donker mee kunt filmen, dankzij de infraroodinstelling. Ik was naar het museum gegaan om dat specifieke geurenpalet van kolen, stoom en olie op te snuiven, tijdens het jaarlijkse stoomweekend. Altijd leuk om te zien en te horen, die stoommachines en modellen.

Zie ook de stoommanifestaties Stoom '94, '96, '98

Foto rechts: Marcel van Westendorp.

Stoom! Een vlog uit 2010.

Spoorwegmuseum Utrecht, 18 september 2010. Beelden van mijn bezoek aan dit evenement.


Dodenrit door Wereld 3

Rit door het duister. De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, is ontworpen door een decor­ontwerpster van de NOS. Ik heb een dvd waarop je haar tevreden ziet rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.

Dit filmpje is opgenomen met een infraroodcamera op 18 september 2010. Aan het eind klinkt een Wilhelm Scream.


Spoorwegmuseum, 18 september 2010. De stoomfiets van John van de Riet. In 2007 gebouwd naar een Amerikaanse stoomfiets die in 1924 op de markt kwam. Deze fietsen werden met petroleum gestookt, maar de replica van John gebruikt gas.Royal Class in het Spoorwegmuseum (april-september 2010)

Het Spoorwegmuseum is in 2005 na een grondige verbouwing heropend en vierde dit eerste lustrum in 2010 met Royal Class, vorstelijk reizen. Voor het eerst in de geschiedenis waren koninklijke rijtuigen uit heel Europa in ťťn tentoonstelling te zien. Na een vorstelijke ontvangst in de koninklijke wachtkamer van het museum werden de bezoekers over een rode loper langs de tentoonstelling geleid. Acteurs namen de bezoekers mee langs de geschiedenis van vorstelijke dynastieŽn en vertelden de verhalen van hun vele treinreizen.

Van het Nederlands koningshuis waren aanwezig de koninklijke salonrijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard (Sr8 en Sr9) en het huidige rijtuig van koningin Beatrix (Sr10). Musea uit heel Europa hadden hun topstukken uitgeleend aan Het Spoorwegmuseum. Bezoekers konden de rijtuigen zien van de Engelse koningin Adelaide (1842), de Portugese koningin Maria Pia (uit 1858, de complete trein), een paneel van de hoftrein van keizerin Elizabeth (beter bekend als Sissi, 1858), de meubels van de koninklijke trein van de Beierse koning Ludwig II (rond 1860), het interieur van het tsarenrijtuig van tsaar Alexander II (1870), de rijtuigen van koning Christiaan IX van Denemarken (1871), de Engelse koning Edward VII (1902), aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije (1910), koning Albert I van BelgiŽ (1912), de Zweedse koning Carl Gustav (1930) en koning Boris van Bulgarije (1938).

Meer over de tentoonstelling Royal Class.


Blauwe Brabander

Spoorwegmuseum, 25 februari 2011. Model van NBDS-loc 31. De sneltreinlocs van de NBDS (30-36) zijn gebouwd vanaf 1908. Aan hun kleur dankten ze hun bijnaam Blauwe Brabanders. Ze waren bestemd voor de mailtreinen van Vlissingen naar Duitsland, maar hier kwam bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een eind aan. Na het opheffen van de NBDS gingen de locs over naar de SS. De laatste loc, gebouwd in 1920, kwam direct bij de SS in dienst en heeft dus geen NBDS-nummer meer gehad. Bij de NS werden de acht locs genummerd 3501-3508. Ze deden toen voornamelijk dienst voor lichte personentreinen. De laatste machines werden in 1946 afgevoerd.


Sporen over Zee. Een uitgave van het Spoorwegmuseum naar aanleiding van de tentoonstelling over het reizen per trein en boot naar Engeland.

In deze tentoonstelling, van 13 oktober 2010 tot 13 maart 2011, onder andere aandacht voor de NBDS, een maatschappij die een snelle verbinding tussen Londen en Berlijn wilde aanbieden via Vlissingen en Gennep.


      


Dringen bij On traXS

Van 25 t/m 27 februari 2011 vond in het Spoorweg­museum het jaarlijkse evenement On traXS plaats.

Ik ben op vrijdagochtend even wezen kijken en toen was het al ongezellig druk. Door de onhandige logistiek (pendeltrein in het midden van het museum, kaart­verkoop in het hoofdgebouw, ingangscontrole aan de andere kant van het museum) sta je met een beetje pech drie keer in de rij, waarvan twee keer in de regen. En dat voor het duurste spoorwegmuseum van Europa. Er is ook lang niet zo veel te zien als bijvoorbeeld op Eurospoor, en al helemaal niet voor kinderen, want de meeste banen staan te hoog.

Ik maakte een foto van een aardig diorama van de RTM-halte Strien. We zien hier een stoomloc met een goederentrein, en het Franse tramstel van de RTM.


Heimwee Express 2011

 


Spoorwegmuseum, 16 maart 2011. Oersik 103.


Spoorwegmuseum, 14 mei 2011. Plan U of TT?


Spoorwegmuseum, 21 april 2011. Een van de twee knoppenstelkasten die ooit werden gebruikt op de Watergraafsmeer.
De wagens die over de rangeerheuvel werden geduwd rolden door de zwaartekracht naar beneden. De man achter de knoppenstelkast had tot taak om op tijd de wissels in de juiste stand te leggen, zodat de wagens op het gewenste spoor terecht kwamen. Deze kasten zijn na de oorlog gebouwd door Machinefabriek Alkmaar, waarbij onder andere Jaap Altena een rol heeft gespeeld. De knoppenstelkast in het museum doet nu dienst als rangeerspel.Calamiteitenweekend in het Spoorwegmuseum

Hoe zorgen de spoorwegen ervoor dat het spoor veilig blijft en wat gebeurt er bij een spoorongeval? Wat doe je met een ontspoorde trein? Hoe worden de rails gecontroleerd of gerepareerd? Met wat voor treinen worden werkzaamheden uitgevoerd?

In het Spoorwegmuseum waren in het weekend van 22/23 oktober diverse treinen te zien die bij onderhoud, reparatie en inspectie worden ingezet. Allerlei demonstraties en presentaties gaven een interessant kijkje achter de schermen van het spoor. Dit weekend kwam tot stand dankzij de medewerking van ProRail, Strukton, BAM Rail, VolkerRail, NedTrain en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). En een heel klein beetje van Langs de rails.


Utrecht, 23 oktober 2011. Tijdens het Calamiteitenweekend werd onder andere uitleg gegeven over de NX-beveiliging van Den Bosch, gebaseerd op informatie van mijn website. Leuk om te zien dat in elk geval een deel van het NX-tableau van dit station bewaard is gebleven. (Dit is niet het oorspronkelijke tableau uit 1950, maar de tweede versie uit 1964.)


Spoorwegmuseum, 23 oktober 2011. Loc 1010 op een speciale manier en profiel gefotografeerd. Dit lijkt vervormd maar dat is het niet; zo zie je de locomotief als je er vlak voor staat. Alleen in het echt gaan je hersens het beeld corrigeren.
vorige       start       omhoog