Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

InleidingIn het voorjaar van 1975 werd door een groep enthousiastelingen de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). In dat voorjaar werden de eerste wagons en de eerste stoom­locomotief opgeknapt. De VSM rijdt tussen Apeldoorn en Dieren. De VSM beschikt over een paar dozijn stoomlocomotieven, de meeste uit Duitsland en enkele uit Polen. De VSM heeft verder tientallen diesellocomotieven, een groot aantal historische personenrijtuigen, waaronder enkele Nederlands-historische blokkendozen, en goederenwagens.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, gevestigd in Beekbergen, heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in werking te houden. In de treinen en op de terreinen van de VSM krijgen de bezoekers een beeld hoe het spoorwegvervoer er in het verleden uit zag.


 

Apeldoorn, 2 september 2001. Loc 52 8139 tijdens "Terug naar toen". Op de voorpagina van het donateursblad "De koppelstang" locs 44 1593 en 64 415.


Ik ben sinds 2015 donateur van de VSM.


VSM door Baarn (filmpje)

De twee 23'ers van de VSM stomen door Baarn. Op 19 september 2016 op weg van Hoorn naar Apeldoorn. Op 7 oktober 2016 op weg van Apeldoorn naar Rotterdam. De VSM reageert niet op mijn vraag waarom ze hun donateurs niet informeren over dit soort ritten, zoals de SSN wel doet. Want wie betaalt die ritten eigenlijk? Ter informatie: ik ben donateur van zowel SSN als VSM. Kennelijk heeft de VSM minder belang bij tevreden donateurs dan de SSN.


Tot mijn verrassing kwam ik bij de VSM een bijzondere locomotief tegen. Het betreft de experimentele loc 59 501, met zeven gekoppelde drijfassen: asopstelling 1'G. In feite gaat het om een verlengde loc Baureihe 52. Ze staat wat verstopt op het terrein, want de VSM wil eerst nog een aantal proeven doen voordat de loc de baan op gaat. Zie ook Stalins locomotief.Zie ook:

Website:
vorige       start       omhoog